Haberler

MHP Manisa Milletvekili Akçay Açıklaması

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Manisa'da salçalık domates üreticileriyle şirketler, yaptığı sözleşmede kilogram başına 25 kuruş üzerinden anlaşmıştır.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Manisa'da salçalık domates üreticileriyle şirketler, yaptığı sözleşmede kilogram başına 25 kuruş üzerinden anlaşmıştır. Ancak mahsulünü kaldıran çiftçimiz, fabrikaya gittiğinde 12 kuruştan alım yapıyor şirketler. Yani sözleşme hükümlerine uymuyor" dedi.

Akçay, TBMM'de domates üreticisi çiftçiler Baki Ulu ve Hasan Ali Durukan ile düzenlediği basın toplantısında, kürsüye bir kasa domatesle çıktı.

Domatesin, Türkiye'de en çok üretilen ürünlerinden biri olduğunu belirten Akçay, Manisa'da da domates üretiminin il ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu ve bu ilin, domates üretiminde ülkede 3. sırada bulunduğunu aktardı.

Bir yandan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan üreticilerin, diğer yandan da ürettiği ürünün satış fiyatı üzerinde uygulanan ciddi bir fiyat baskısıyla karşı karşıya olduğunu savunan Akçay, domates üreticilerinin de bu fiyat baskısı sorununu hissettiğini kaydetti.

Sanayicilerin, üreticiden domatesi daha çok sözleşme ile aldıklarını, ancak bu firmaların sözleşmede yer alan fiyatlara uymadıklarını iddia eden Erkan Akçay, "Manisa'da salçalık domates üreticileriyle şirketler, yaptığı sözleşmede kilogram başına 25 kuruş üzerinden anlaşmıştır. Ancak mahsulünü kaldıran çiftçimiz, fabrikaya gittiğinde 12 kuruştan alım yapıyor şirketler. Yani sözleşme hükümlerine uymuyor" diye konuştu.

"Şirketler, sözleşme hükümlerini hiçe sayarak, büyük bir fırsatçılık yapmaktadırlar" değerlendirmesinde bulunan Akçay, sözleşmeli üretimle ilgili yönetmelik uyarınca, yapılan sözleşmelerin 3 nüsha olduğunu, bunlardan birinin bulunduğu ilgili ilçe tarım müdürlüklerinin de denetim görevini yapmadıklarını, şirketlerin de üreticilere vermesi gereken sözleşme örneğini vermediğini ileri sürdü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve yetkililerine seslenen Akçay, "Çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve domates üreticilerinin hakkını, hukukunu takip etmeye, korumaya ve denetlemeye davet ediyoruz. Çiftçilerimizi bilinçlendirecek, hakları konusunda bilgilendirecek çalışmaların da mutlaka yapılması ve ziraat odalarının da daha aktif denetim yapar bir hale getirilmesi gerekir" dedi.

Basın toplantısının ardından, Akçay ve beraberindekiler domateslerle poz verdi.

Kaynak: AA / Politika

Erkan Akçay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title