Haberler

MHP'li Türkoğlu, Bürokratlar İçin Meclis Araştırması İstedi

Güncelleme:

MHP Osmaniye Milletvekili Türkoğlu, TBMM Başkanlığından hükümet yanlısı görev yapan bürokratlar için meclis araştırması açılmasını istedi.

-MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, TBMM Başkanlığı'na " Türkiye'de bürokraside görev yapan yetkililerin hükümet yanlısı tutum sergilemeleri sonucu yaşanan sorunlarının giderilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla" Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Araştırması açılması için verdiği önergesinde, "Siyasal örgütlenme, yeni devlet kurma ve yaşatma özelliği bakımından tarihi insanlık tarihi kadar eski olan Türk Milleti kurduğu devletlerin teşkilat yapısının isabetli, başarılı olması sebebiyle hep tarih sahnesinde kalmıştır. Bu özelliğinden dolayı Türk Milleti Devlet kavramıyla özdeşleşmiştir. Devlet kurmak kadar devleti yaşatabilmenin de esası Devletin amacına, vatandaşının ihtiyaçlarına yönelik teşkilat yapısının oluşturulması ve bu teşkilat yapısında görev alacak kadroların yetiştirilmesidir. Devleti yöneten kadroların, bugünkü ifadesiyle bürokrasinin kalitesi o devlet teşkilatının yapısı ve devleti kuran milletin genetik kodları kadar önemlidir" diyen Türkoğlu, gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

"Tarih sahnesinde Türk milletinin binlerce yıl var olmasının, küçücük beyliklerden imparatorluğa giden gelişimlerin ortaya çıkmasının, ya da bir imparatorluk iken düvel-i muazzama diye tabir edilen bütün dünyanın üzerine çullanması, topraklarını işgal etmesi, milletini bölmüş olması söz konusu iken genç ve dinamik bir cumhuriyet ortaya çıkarabilmesinin arkasında milletin tecrübesini hafızasında yaşatan bürokrasi kültürü vardır. Devlet Bürokrasisi devletin hafızası olarak adalet ve hukukun uygulayıcısı ve halka hizmetin en önemli aracıdır.

Modern çağda bürokrasinin, günü birlik politikalardan uzak kalması, siyasi saiklerden etkilenmemesi kısacası, hukuk devletinin asli ve sürekli görevlerini yerine getirebilmesi için tarafsızlığı büyük önem arz etmektedir. Tarafsız bürokrasi devletin vatandaşına karşı eşit, adil ve hakkaniyetli davranabilmesinin en önemli ve olmazsa olmaz şartıdır.

Bu çerçevede bürokrasinin tarafsızlığını temin etmek ve siyasi rüzgarlardan etkilenmesini ortadan kaldırmak amacıyla yasal düzenlemeler yapılmıştır. Anayasamızın 10.maddesindeki 'kanun önünde eşitlik ilkesi' ile devlet memurları kanunun 7. Maddesindeki 'tarafsızlık ve devlete bağlılık ilkesi' bu hususu hüküm altına almıştır. Ayrıca kamu görevlilerinin adli ve idari soruşturmaları öncesi özel düzenlemeler, savunma hakkı gibi düzenlemeler ile görevlerini emniyet içinde yapma imkanı getirilmiştir."

Son dönemde kamu görevlilerinin adli, askeri, ya da idari mercilerde olmaları fark etmeksizin; açık bir şekilde siyasal iktidar tarafında yer aldıklarını vurgulayan Türkoğlu, "Tarafsızlıklarını kaybettikleri, iktidar partisini, görevlisi oldukları devletle karıştırdıkları, iktidar partisi yöneticilerinin ağzından çıkan sözleri Anayasa ve Kanun hükmünde değerlendirdiklerini, iktidar partisine yakın kamu görevlilerinin kurumlarında terfi ettirildiklerini, vatandaşlarımıza karşı devletin sosyal yardımlarının dağıtılmasından kamu ihalelerine varıncaya kadar iktidar partisi mensuplarının korunduğunu görmekteyiz" diyerek şöyle devam etti:

"Ayrıca, bazı üst düzey kamu görevlilerinin vatandaşa karşı hakarete varan ifadeler kullandığı, adli ve asayişe ilişkin konularda toplumu yanlış bilgilendirdiği basın mensupları dahil bir çok kişiyi tehdit edebildikleri, muhalefete dahil olan parti ve diğer kuruluş temsilcilerine karşı tavır aldıkları, siyasi tarafsızlıklarını kaybettikleri, suçla ve özellikle terör örgütleriyle yasalara aykırı olarak mücadeleden kaçındıkları, görevlerini yapmadıkları, özel hayatı yasa dışı yollarla takip edip deşifre ettikleri, yargı süreçlerine kararı etkileyecek tarzda dahil oldukları gibi hususlar basında çok miktarda haber ve yorum konusu olmaktadır.

Bütün bunlara alet olan kamu görevlilerinin idari ve adli soruşturmalardan yasama organı bile kullanılarak soruşturma ve kovuşturmalarının engellendiği hepimizce malumdur. Bu durum devletini baba olarak nitelendiren Türk Milletinin gözünde devletin değersizleşmesi sonucunu doğurmaktadır. Bu ise şüphesiz ki devletin bekası noktasında olumsuz bir husustur.

Devlet, Milletin örgütlü gücüdür. Devlet ile millet arasında devlet bürokrasisi vasıtasıyla bir güven sistemi oluşmuştur. Devlet Baba bu anlamı ifade eder. Tarafsızlığını koruyamayan bürokrasi bu çok önemli değere zarar verir.

Bu olumsuzlukların tespiti ve giderilmesi için alınacak önlemler, çözüm önerileri ve gerekli politikaların oluşturulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim."

Kaynak: ANKA / Güncel

Hacı Bayram Türkoğlu Hüseyin Türkoğlu Osmaniye Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title