Haberler

MHP'li Şandır, MEB'in Yönetici Atamalarını Meclise Taşıdı

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Mersin’deki okullara yönetici görevlendirmelerinde vali veya kaymakamlarca müdahale edilerek ayrımcılık yapıldığı iddiaları bulunduğunu öne sürerek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Mersin'deki okullara yönetici görevlendirmelerinde vali veya kaymakamlarca müdahale edilerek ayrımcılık yapıldığı iddiaları bulunduğunu öne sürerek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

MHP'li Şandır, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullardaki yönetici görevlendirmelerini Meclis'e taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı yanıtlamaları istemiyle TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi veren Şandır, yönetici atamalarından pis kokular yayıldığını öne sürdü. Önergesinde Atatürk'ün, "Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder" sözüne dikkat çeken Şandır, eğitim kurumlarının, üzerlerinde oyun oynanamayacak kadar değerli birer yuva olduklarının altını çizdi. "Fakat gelinen noktada AKP iktidarı, kadrolaşmak uğruna eğitim kurumlarımızdaki huzuru bertaraf etmiş, parmak çoğunluğuyla çıkardığı kanunlarla siyasi kadrolaşmasını, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde de hayata geçirmiştir" diyen Şandır, şöyle devam etti: "Bakanlığın hiçbir liyakat gözetmeksizin gerçekleştirdiği yönetici atamalarından pis kokular yayılmaktadır. İlkokul, ortaokul ve liselerde 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda yöneticilik görevi sona eren yöneticilerin yerine yapılacak okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri öncesinde vali ve kaymakamların milli eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantılar düzenleyerek uyarı ve telkinlerde bulundukları, yıllarca başarılı bir şekilde yöneticilik yapmış çok sayıda okul müdürü ve yardımcılarının Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle görevlendirmelerinin engellendiği iddiaları ortalığa saçılmıştır. İlgili sendikalar tarafından yapılan açıklamalardan da bu durumun vahameti anlaşılmaktadır. Bu ülkeye yazık edilmektedir, kurumlara yazık edilmektedir, insanlarımıza yazık edilmektedir, en önemlisi de geleceğimizi emanet ettiğimiz eğitim kurumlarımıza yazık edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden yürütülen haksız uygulamaları kınıyorum."

"İDDİALAR DOĞRU MU?"

Şandır, Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya, Mersin'de Bakanlığa bağlı okullarda yapılacak yönetici görevlendirmelerine ilişkin çalışmalarla ilgili şu soruları yöneltti:

"Mersin'de 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda toplam kaç kişinin 4 yıl ve daha fazla süreyle yöneticilik görevinde bulunduğu için başka bir işleme gerek kalmaksızın yöneticilik görevi sona ermiştir? Mersin'de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görev unvanlarına göre dağılımları nasıldır? Mersin'de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görevli oldukları ilçelere göre dağılımları nasıldır? Mersin'de 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik' hükümleri gereğince şimdiye kadar kaç müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısının görevlendirmesi yapılmıştır? Halen görevlendirmesi yapılan yöneticilerin unvanlarına, bağlı bulundukları sendikalara ve görevli bulundukları ilçelere göre dağılımları nasıldır? Anılan idarecilerin görevlendirmelerinde bağlı bulundukları sendikalara göre tercihte bulunulduğu, Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmayanlara siyasi baskı ve haksızlıklar yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu tür bir uygulamanın Türk milli eğitim sistemine verdiği ve vereceği zararların önlenmesi için Bakanlığınızca nasıl bir düzenleme yapılması düşünülmektedir? Mersin'de görevlendirmeleri yapılacak yönetici adaylarına Bakanlığınız yetkililerince yapılan sözlü sınavlarda ayrımcılık yapıldığı ve Eğitim-Bir-Sen isimli sendika üyesi olan adaylara yüksek notlar verilerek diğer adayların mağdur edildiği iddiaları doğru mudur? Anılan konuda ayrımcılık ve haksızlık yapan görevliler hakkında şimdiye kadar Bakanlığınıza ulaşan şikayetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç sorumlu hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır? Bakanlığınızca anılan konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik olarak ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?"

"VALİ VEYA KAYMAKAMLAR MÜDAHALE ETTİ Mİ?"

Şandır, Mersin'de ilkokul, ortaokul ve liselerde yapılacak yönetici görevlendirmelerine vali ve/veya kaymakamlarca müdahale edilerek ayrımcılık yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak da İçişleri Bakanı Ala'dan şu soruların yanıtını istedi:

"Mersin'de bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda yöneticilik görevi sona eren yöneticilerin yerine yapılacak okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri öncesinde vali ve kaymakamların milli eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantılar düzenleyerek uyarı ve telkinlerde bulundukları, yıllarca başarılı bir şekilde yöneticilik yapmış çok sayıda okul müdürü ve yardımcılarının Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle görevlendirmelerinin engellendiği iddiaları doğru mudur? Mersin'de bulunan okullara yapılacak yönetici görevlendirmelerinde şimdiye kadar 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereğince işlemleri tamamlanan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının üyesi bulundukları memur sendikalarına göre dağılımları nasıldır? Görevlendirmeleri tamamlanan yöneticilerin çok büyük bir bölümünün sadece bir sendikaya ait üyelerden oluşması Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir? Mersin'de yapılacak yönetici görevlendirmelerinde haksızlık ve mağduriyetlere yol açan Bakanlığınız yetkililerinin görevlerini kötüye kullanmalarının engellenmesi için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır? Anılan konuda baskı ve ayrımcılık yaparak birçok yönetici adayının hakkının yenilmesine ve mağduriyetine yol açan yetkililer hakkında şimdiye kadar Bakanlığınıza ulaşan şikayetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç yetkili hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?" - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Efkan Ala Nabi Avcı Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title