Haberler

Mgs V Aslında Overrated Mıydı?

Metal Gear Solid... oyun dünyasına kesinlikle büyük katılım sağlamış, efsanevi bir seridir.

mgsoverrated

Metal Gear Solid… oyun dünyasına kesinlikle büyük katılım sağlamış, efsanevi bir seridir. Özellikle gizlilik ve aksiyon türlerini muazzam bir şekilde bir araya getirmeyi başaran da bir seridir. Sadece seride bulunan karakterleri ve bu karakterlerin hikayelerini düşündüğümüz zaman bile aradan yıllar geçmiş olsa da etkisi biz serinin hayranları tarafında büyüktür.

Kesinlikle unutulmayacak ve klasik serilerin en başında gelen Metal Gear Solid serisi, bildiğiniz gibi geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürülen Metal Gear Solid V: The Phantom Pain ile sonlandırıldı. Bu durumun en büyük nedeni ise elbette ki artık neredeyse herkesin bildiği üzere, Kojima'nın Konami ile yollarını ayırmış olmasından dolayı kaynaklanıyordu. Keşke hiç son bulmasa dediğimiz serilerden bir tanesiydi ama maalesef her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi Metal Gear Solid'in de bir sonu olacaktı…

Oyun piyasaya sürüldüğünde gerek bizden, gerekse diğer pek çok yerden tam ya da tama yakın puanları toplayarak senenin en çok konuşulan yapımlarından bir tanesi haline geldi. Zaten aslına bakarsak durumun bu şekilde gelişeceği daha yapım piyasaya sürülmeden önce de belliydi. Sonuçta bir Metal Gear Solid oyunu ne kadar düşük bir puan alabilir değil mi?

Metal+gear+solid+v+emblems+mod+green+customization+in+mgs+v+tpp+mod+green_2d00ad_5683108

Aradan yaklaşık olarak yarım sene gibi bir süre geçti ve yapıma herhangi bir hikaye DLC'si veya bir ek paket sunulmadı. Bu durum özellikle serini hayranları başta olmak üzere, pek çok oyun sever tarafından beklenen bir şey değildi aslına bakarsak. Herkes yapımın, böyle bir serinin bu şekilde son bulmayacağını ve bunların mutlaka Kojima'nın daha önceden kurguladığı bir oyunun parçası olduğunu düşünüyordu. Fakat aradan bu kadar uzun bir süre geçtikten sonra herkes sanırım durumun gerçekliğinin farkına varmıştır diye düşünüyorum. İşte tam olarak bu noktada uzun süredir düşündüğüm ve pek çok okurumuzun da düşündüğünü bildiğim soru ortaya çıktı. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain aslında OVERRATED bir yapım mıydı? Bu terimi daha önce duymamış olabileceğini düşündüğüm okurlarımız için; "Metal Gear Solid V: The Phantom Pain gereksiz yere şişirilmiş bir yapım mıydı?" diye de durumu çevirebiliriz.

Aslına bakarsak bu konu çok daha önce de çeşitli platformlar üzerinden de oyuncular tarafından sıkça tartışılmıştı. Gerek yapımın hikayesi, gerek bu hikayenin oyunculara sunumu ve gerekse ortaya çıkan sonuç olarak oyuncuların büyük bir bölümünü hayal kırıklığına uğratan MGS V: The Phantom Pain'den oyuncuların beklentisi kesinlikle çok daha yüksekti. Belki de bu denli büyük bir hayal kırıklığının en büyük nedeni de budur diye düşünüyorum. Kojima ve böylesine köklü bir seri konu olduğu zaman herkes daha büyük bir şey bekledi. Aslında insanlar haksız da sayılmaz, sonuçta bu serinin son ve aslında her şeyi birbirine bağlayacak olan son halkasıydı.

Yapım oynanış, oyun dünyası, oyuncuları şaşkına çeviren sahneleri ve karakterleri ile kesinlikle oldukça başarılıydı. Lakin bence de böylesine bir oyunun sonu daha farklı olabilirdi. Sanki yarım kalan bir şeyler varmış izlenimini oyuncular üzerinden asla atamadı. Ayrıca yine yapımın neredeyse hiç bir sinematik sahneye sahip olamaması, bu sahneleri sıkıcı bir şekilde sahip olduğumuz kaset çalardan sesli olarak dinleme sistemi böylesine bir seriye hiç ama hiç yakışmadı! Hikayeyi sinematik ve etkileyici bir şekilde anlatma konusunda kesinlikle favori MGS oyunlarım her zaman için; MGS II ve MGS IV olacak. Çünkü bu yapımlar gerek oyun süresi, gerekse sinematik içerikleri ile birlikte bakıldığında MGS V'den çok daha detaylı ve uzun bir süreye sahipti. Evet, bazı oyuncular için uzun sinematik sahneler izlemek belki keyif verici olmayabilir ama sonuçta bu bir MGS oyunu ve serinin hayranları zaten bunu görmek istiyordu. Oyunu açık dünyaya çevirmek, bazı olumsuz durumları da maalesef ki beraberinde getirmişti…

mgs-v-the-phantom-pain

Evet oyun oldukça uzun bir oynanış süresine sahipti ama bu sürenin büyük bir bölümü aslında hiç bir anlam ifade etmiyordu. Yan görevlerin bu süreyi uzatmasının dışında, Chapter 1'den sonra tekrar tekrar aynı görevleri yapmak mı? İşte bu nokta zaten benim için hiç bir zaman bir anlam ifade etmiyordu. Gerçi Japon kafası işlerde bu tür ilginç denemeler her zaman karşımıza çıkıyor ama yine de ben bu bölümlerin yerine daha farklı bölümler görmeyi tercih ederdim. Hatta bölümden de geçtim sinematik sahneler görmeyi tercih ederdim!

Belki hala yapımı oynamamış okuyucularım olabileceği için hikaye hakkında bilgi vermeyeceğim ama oyunun gerek sonu, gerekse hikayenin bir yerden sonra saçma sapan gelişmeleri de yine MGS V'i sıkıntılı bir hale sokuyordu. Aslında hikaye içerisinde gelişen şeyler çok güzel bir şekilde toparlanabilirdi ama bu durum gerçekleşmedi. Bizler daha ne olduğunu bile anlamadan oyun bir anda son bulmuştu. Sürekli olarak akıllara gelen şey ise "Yok canım, Kojima bu oyunu böyle bitirmiş olamaz." dan başka bir şey değildi. Bu durumun ardından hemen çeşitli konular açıldı, gizemli siteler ortaya çıktı, oyunun dosyalarında bulunan sinematikler internet alemine yayıldı ama hiç birinden daha sonra ses çıkmadı. Üzerine bir de Konami, yapıma herhangi bir hikaye DLC paketinin de gelmeyeceğini onayladı. Gizemli sitelerin ise birer birer aslında sahte olduğu açıklandı. Fakat kafaları en çok karıştıra şu tamamlanmamış sinematik sahne ise gerçekten ortalığı karıştırmaktan başka bir şey yapmıyordu. Yapımın sadece PS4 koleksiyon sürümünün içerisinde bulunan bu video, oldukça uzun ve aslında pek çok şeyi de içerisinde barındırıyor gibiydi… Bu yüzden işte aradan geçen o kadar süreye rağmen bir umutla bir şeylerin gelişebileceğini bekledik ama olmadı. Her şeyi tamamlayacağı ve seriyi noktalayacağı söylenen serinin son oyunu arkasında halen daha çeşitli soru işaretlerini bırakmıştı. Ayrıca yapımın sonunda izlediğimiz sinematik ise içerisinde aslında pek çok gizemi barındırıyordu ve adeta devamının geleceğini müjdeliyordu…

phantom-1438770011471_large

Sonuç olarak baktığımız zaman Metal Gear Solid V: The Phantom Pain'e ben de bildiğiniz gibi tam puan vermiştim ama yapımın çıkıştan belki de bir ay sonra incelesem vereceğim puan çok daha farklı olabilirdi. En azından vereceğim puan tam olmayacaktı ve bu problemlere inceleme de daha çok değinecektim. Lakin durumun heyecanına kendimizi biraz fazla kaptırdık diye düşünüyorum ve sonuç bu şekilde oldu işte. Evet, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain kesinlikle muazzam bir yapımdı ama bir efsane değildi…

Habere ulaşmak için- turkishplayer.com

Kaynak: Turkishplayer.com / Teknoloji

Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title