Haberler

Meyveyi Dondan Koruyan Sistemin Yerlisini Ürettiler

Güncelleme:

Türkiye'de elma ağacı sayısında ilk sırada, elma üretiminde ise ilk üçte yer alan Karaman'da üreticinin en büyük korkusu, don ve dolu zararı.

İki yıldır yaşanan don zararı nedeniyle rekoltenin yüzde 50 azaldığı ilde, bu yıl belli bölgelerde etkili olan donun ne kadar etkili olduğu ise henüz tespit edilmedi.

Elma üreticileri, bahçelerini dondan koruyabilmek için saman ve eski lastikleri yakmak gibi basit yöntemler kullanıyor.

Bu yöntemlerden en etkilisi olan "don pervanesi" kullanımı ise ithal edilmesi ve pahalı bir yöntem olması nedeniyle sınırlı sayıda üretici tarafından tercih ediliyor.

Geçen yıl kendi meyve bahçeleri için tasarladıkları don pervanesi kullanımında başarılı sonuçlar elde eden bir firma, daha az maliyetle kurdukları sistemin seri üretimine başladı.

PAHALI OLUNCA KENDİLERİ ÜRETTİ

Firmanın yetkilisi Turgay Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,1977 yılında kurulan ve modern tarım makineleri üreten bir aile şirketi olduklarını söyledi.

Asıl faaliyet alanlarının yanı sıra meyvecilik de yaptıklarını belirten Baş, "Meyve bahçemizde 2 yıl üst üste meydana gelen don nedeniyle hiç ürün alamadık. Dondan korunmak için büyük üreticilerin ne yaptıklarını araştırdık. Büyük elma bahçelerinde don zararını en aza indirecek çeşitli sistemler vardı." dedi.

Baş, yurt dışından getirilen don pervanesini bahçelerine de kurabileceklerini düşündüklerini belirterek, "İthal edilen ürünler çok pahalıydı. 'Kendimiz imal edebilir miyiz' diye düşündük ve üretmeyi başardık. İlk don pervanesini kendi bahçemize kurduk. Diğer üreticiler de talep edince seri üretime geçtik. Bu sezon 8 tane ürettik. Ne kadar talep gelirse karşılayabilecek durumdayız. Kullananlar çok memnun. Ülkemizin her yerine gönderebiliriz." diye konuştu.

İNGİLTERE VE ABD'DEN GELİYOR

Don pervanesinin Türkiye'ye İngiltere ve ABD'den geldiğini ifade eden Baş, şöyle devam etti:

"Ülkemizde üretimi yoktu, ithal ediliyordu. Şimdi biz üretiyoruz. İthal edilen sistemin üreticiye maliyeti 53 bin avro. Biz büyüklüğüne göre 40-45 bin liraya üretiyoruz. Neredeyse dörtte bir fiyatına. Kalite olarak da iddialıyız. Çiftçimiz dışarıya para ödemek zorunda kalmıyor. Bir tek kanatları Danimarka'dan getiriyoruz. Yurt dışındaki diğer üretici firmalar da kanatları aynı yerden alıyor. Yakında kanatları da kendimiz yapacağız."

Baş, ithal ürünlerin genellikle traktöre takıldığını, kendi ürettiklerinin ise elektrikle çalıştığını belirterek, don pervanesinin üzerindeki termostat sayesinde, hava soğuyunca çalıştığını anlattı.

Elma bahçelerine çöken soğuk havanın, pervanenin oluşturduğu hava sirkülasyonu ile dağıldığına işaret eden Baş, "Bahçenin büyüklüğüne göre yüzde 85-90 etkili olan bir sistem. Bu yıl bazı bahçelerde don zararı olmasına rağmen, sistemin kurulduğu bahçelerde zarar yok. Üreticiler desteklenir ve bu sistem yaygınlaşırsa zarar en az seviyeye inebilir" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Karaman Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title