Haberler

Meyve Toplarken Hastanelik Olmayın

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, meyve toplarken ağaçtan düşmenin hayati riskler taşıdığını ifade ederek, "Yüksekten düşmeler sonucu çoklu organ yara­lanmaları görülmektedir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, meyve toplarken ağaçtan düşmenin hayati riskler taşıdığını ifade ederek, "Yüksekten düşmeler sonucu çoklu organ yara­lanmaları görülmektedir. Düşme sonucu en çok kol ve bacak kırılmaları görülüyor." dedi.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde hasat döneminde bilinçsizce meyve toplanması nedeniyle ağaçlardan düşme vakalarının sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Kırsal alanda başta ceviz, incir ve elma olmak üzere ağaçlardan meyve hasadında düşmelerin sıkça görüldüğünü dile getiren Avcı, ağaçtan düş­melerin ileri yaş dönemlerinde daha sık meydana geldiğini kaydetti.

Avcı, meyve ağaçlarından düşmeleri önlemek için özellikle kırsal alanda yaşayanlara yönelik koruyucu halk sağlığı tedbirlerinin uygu­lanmasının önem taşıdığına işaret eden Avcı, "Yüksekten düşmeler sonucu çoklu organ yara­lanmaları görülmektedir. Düşme sonucu en çok kol ve bacak kırılmaları görülüyor. Yapılan araştırmalarda düşmeye bağlı kazalar en çok yüzde 28,5 ile ceviz, yüzde 23,8 ile incir ağacı, yüzde 19 ile üzüm asmasında görülmektedir." diye konuştu.

Ağaçtan düşmelerin doğal olarak en fazla yaz ve sonbahar aylarında görüldüğüne dikkati çeken Avcı, "Ağaçlardan meyve toplarken uygun aletlerinin kullanılması önem taşımaktadır. Arazi engelli ise ağaca çıkılmadan uzatmalı çengellerin kullanılarak meyve toplanması, çıkılması gerektiğinde de kask, ip gibi aletler kullanılmasını öneriyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Bölgesi Aydın Avcı Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title