Haberler

Meyve Sebze Üreticisinin Rusya Sevinci

Güncelleme:

ANTALYA/ LEVENT KİŞİ - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki olumlu gelişmeler, bu ülkeye büyük oranda yaş sebze ve meyve ihracatı yapılan Antalya ve Çukurova'daki üreticileri memnun etti.

Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye arasındaki ılımlı havanın kendileri için umut verici olduğunu söyledi.

Sezonun sonuna geldikleri için artık ihracatın fazla olmayacağını belirten Doğan, "Rusya olsa da bu saatten sonra ihracatımız olmuyordu. Üreticilerimiz ekim yapacakları çeşitleri iç piyasa ve ihracat yapabileceğimiz ülkelere yönelik yapıyorlar. Rusya ile ilgili bu olumlu gelişmelerden sonra, üreticilerimiz ekim yapacakları ürünleri Rusya pazarına göre seçecekler. Ürün deseninde değişiklik olacak." dedi.

Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerin kiraz ve çekirdeksiz üzüm üreticilerini yakından ilgilendirdiğini anlatan Doğan, özellikle çekirdeksiz üzümün yaklaşık yüzde 70'inin Rusya ve etrafındaki ülkelere ihraç edildiğini bildirdi.

Yeni pazarlar konusunda araştırmalarının devam ettiğini de anlatan Doğan, "Rusya olayından büyük bir ders çıkardık. Tek bir pazara bağımlı olmamayı öğrendik. Bundan sonraki pazarlarımızı daha geniş tutacağız. İnşallah daha hayırlı olacak." diye konuştu.

Çiftçi ve üretici memnun

Antalya Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir de Antalya için ihracat döneminin sona erdiğini, ancak çiftçiyle üreticilerin son gelişmelerden memnun ve umutlu olduğunu belirtti.

Hale ürün getiren üreciler ve ihracat yapan firmaların Rusya pazarı için hevesle beklediklerini dile getiren Demir, "Bu durum yılın sonuna doğru ihracatın başlayacağı dönemde çiftçimizin üretimini buna göre yapmasını sağlayacaktır. Üretici bir kısım ürününü iç piyasa için yetiştirirken, bir kısmını ise ihracat için yetiştirmeye devam edecektir. Bu son gelişmeler çiftçimize olumlu yansıyacak." dedi.

Antalya Toptancı Hali'ne ürünlerini satmaya gelen üreticiler de son gelişmelerden memnun olduklarını belirtti.

Çiftçiler, Rusya pazarına hitap eden ürünlerin ekimine başlayacaklarını dile getirdi.

Çukurova'da da sevinçle karşılandı

İhraç ettikleri ürünlerin yüzde 50'den fazlasını Rusya'ya satan Çukurovalı üreticiler de son gelişmeleri sevinçle karşıladı.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Rusya'nın en kolay tarım ürünü alabildiği ülkenin Türkiye, Türkiye'nin de en kolay ürün satabildiği ülkenin Rusya olduğunu söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde normalleşme sonucu karşılıklı ticaretin yeniden başlayacak olmasının her iki ülke açısından da iyi olacağını ifade eden Girmen, "Bu konuda bölge üreticileri olarak memnuniyetimizi ifade etmek isterim. Üreticiler adına geleceğe daha umutla bakma şansımız doğdu. Özellikle önümüzdeki narenciye sezonu için endişeli bulutların dağıldığını ifade edebiliriz." dedi.

Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle üreticilerin kayıplar yaşadığını belirten Girmen, "Bundan sonra ümit ediyoruz ki ticaret hacmi daha iyi noktalara gelir. (İlişkilerin normalleşmesi) Gerek ülkemiz gerek bölgemiz üreticileri açısından önemli bir gelişme." diye konuştu.

Çukurova'dan 12 ay ürün gönderiliyor

Rusya'ya Çukurova'dan her çeşit meyve ve sebzenin ihraç edilebildiğine dikkati çeken Girmen şunları kaydetti:

"Rusya'ya 12 ay boyunca yetiştirilen ürünleri gönderebilme kabiliyetimiz var. 12 ay boyunca her dönem yetişen ürünleri satabiliyoruz. Bu yıl dönem itibariyle narenciye, soğan, patates gibi ürünlerde fırsatı kaçırdık ama şu anki mevsim meyveleri olan erik, şeftali, kavun, karpuz gibi ürünler de Rusya'dan talep gören ürünler."

Narenciye ihracatçısı Ahmet Gündoğdu ise önceki aylarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle elindeki birçok ürünün Rusya sınırından geri gönderildiğini belirterek, "Buradan binbir emekle topladığımız ürünlerimiz, gemilerle gönderildiği Rusya'da sınırdan geri çevrildi. Ürünlerimizin bulunduğu gemiler Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı ve bütün o mallarımız heba oldu diyebilirim. Birçok arkadaş ürününü ağaçtan toplatmadı bile." diye konuştu.

Gündoğdu, son gelişmelerin sevindirici olduğunu belirterek, "Şu an narenciyede herhangi bir hasat yok, ancak eylül ayı gibi başlayacak, ikinci partide bu açığımızı kapatacağımızı umuyorum." ifadesini kullandı.

İki ülke arasında 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizi nedeniyle Rusya, Türkiye'den ithal edilen bazı meyve ve sebze ürünlerinin alımına 1 Ocak 2016 itibarıyla yasak getirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Çukurova Antalya Türkiye Rusya Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title