Haberler

Meyve Ağaçlarına Bahar Dönemi "Bordo Bulamacı" Uygulama Uyarısı

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Mühendis olarak görev yapan Erdem Çetin, meyve ağaçlarında özellikle Monilya hastalığına karşı uygulanacak bordo bulamacının gözler uyanmadan yüzde 1,5’luk bordo bulamacı ile yapılması gerektiğini bildirdi.

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Mühendis olarak görev yapan Erdem Çetin, meyve ağaçlarında özellikle Monilya hastalığına karşı uygulanacak bordo bulamacının gözler uyanmadan yüzde 1,5'luk bordo bulamacı ile yapılması gerektiğini bildirdi.

Erdem Çetin, yaptığı açıklamada, özellikle sert çekirdekli meyve sınıfına giren kiraz ve vişne başta olmak üzere bütün meyve ağaçlarında bu günlerde bakteriyel ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yüzde 1,5'luk bordo bulamacı kullanılması gerektiğini söyledi.

Bordo bulamacının kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireçle hazırlanabileceğini ifade eden Çetin, "Bordo bulamacı yüzde 98 oranında bakır sülfat (göztaşı) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Karışım hazırlanırken Bakır Sülfat ve Kireç ayrı ayrı kaplarda eritilmeli Bakır Sülfat eriyiği kirecin üzerine dökülerek karıştırılmalıdır; tam tersi yapıldığında reaksiyon farklı olmakta ve bordo bulamacı olmayıp bozuk bir kimyasal oluşmaktadır. Bordo Bulamacının kimyasal özellikleri sebebiyle içine herhangi bir ilaç yada kimyasal karıştırılmadan tek başına uygulanması gerekmektedir. Özellikle ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ilkbahar erken donlarından ve çıkabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Özellikle İlkbaharda budama işleminden sonra yapılan bordo bulamacı uygulaması ağaçlarda oluşan yara dokusundan hastalık etmeninin ağaçlara bulaşmasını önlemektedir. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında İlçe Müdürlüğümüzde ayrıntılı bilgi verilmektedir" dedi.

Çetin, bordo bulamacının elma ve armut ağaçlarında kara leke, armut ağaçlarında memeli pas, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz ağaçlarında dal yanıklığı, diğer meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü gibi hastalıklara karşı kullanıldığını, meyve ağaçlarının daha sağlıklı olmasına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.(MB-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdem Çetin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title