Haberler

Mevsimsel Değişiklikler, Kangal Köpeklerini Olumsuz Etkiledi

Güncelleme:

Sivas'ta 20 yıldır kangal köpeği yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Sivas'ta 20 yıldır kangal yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar ile karşılaştığını anlatırken, "Hayvanlarda tüy dökme dönemleri 1.5 aya kadar gecikmeye başladı. Bu durum köpekleri olumsuz etkiliyor." dedi.

Sivas'a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Meraküm Tepesi'ndeki İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Kangal Irkını Yaşatma Koruma ve Üretme Merkezi'nin işletmecisi Hüseyin Yıldız, son yıllarda değişen mevsimsel koşulların kangal köpeklerini olumsuz etkilediğini söyledi.

"KIŞIN BAZEN KAR OLMUYOR"

Yıldız, 20 yıldan bu yana Kangal köpeği yetiştirdiğini ve çiftliğindeki 100'e yakın köpeği yakından gözlemlediğini belirterek, şöyle dedi: "Hayvanların tüy dökme dönemleri gecikti. Yani son 5-6 senedir mevsimlerde gözle görülür değişiklik var. Mevsim dönüşleri belirli bir seviye ve standartta gitmiyor. Bulunduğumuz bölge 2 bin rakımın üzerinde olmasına rağmen kışın bazen kar olmuyor. Bundan dolayı kangal köpekleri artık doğru dönemde tüy dökme zaman ve zeminini bulamıyorlar. Bunların belirli bir süre içerisinde tüy dökme zamanları var. Ya bahar çıkışı hemen başlar, 5'inci 6'ncı aya doğru. Ya da sonraki aylarda nadir görülen bir tüy dökme dönemine girerler. Yani ısının olmayışı, baharın uzaması, hayvanlarda tüy dökme dönemini etkiliyor. Şu anda tüy dökme dönemleri geçti ama köpekler hâlâ tüy dökme ile uğraşıyorlar."

DÖLLENMEYİ ETKİLİYOR

Hüseyin Yıldız, geç tüy dökmesi nedeniyle köpeklerin sorunlar yaşadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum köpeklerde psikolojik sıkıntıya neden oluyor. Hayvanlar huzursuz ve tedirgin oluyor. Bu durum döllenme dönemini de olumsuz etkiliyor. Çünkü hayvanlar gün dönümünden sonra döl alımını ve verimini çok fazla artıya dönüştüremiyorlar. Bazı köpeklerimizi ilaçlamamıza rağmen döl almadıkları dönemler oluyor. Hayvanlarda 1-1.5 aya kadar tüy dökme dönemleri gecikmeye başladı. Bazı deri hastalıkları da ortaya çıkıyor. Şu an bizim burada 7-8 tane dişi köpeğimiz bu nedenlerle döl tutmadı. Bu da bu köpeklerden yavru alamayacağımız anlamına geliyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Yıldız Kangal Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500

Yorumlar (8)

CAN DERSİMLİ:

HER GÖRDÜĞÜNÜZ SU BİRİKİNTİSİNİN ÖNÜNE BARAJ DİKERSENİZ OLACAĞI BU OLUR. BARAJIN GİTTİĞİ YERDE KAR DA OLMAZ. BEREKETTE GELMEZ. ATATÜRK BARAJI KEBAN BARAJI KARAKAYA BARAJI HEPSİNİN ETRAFI ÇÖL

20
5
yanıtYanıtla
SOSYALIST:

önemı yok. memlekette köpek çok. memleket kopekten geçılmıyor kangal olmazsa bıle köpegın her cınsı var bu memlekette!. . . . .

7
4
yanıtYanıtla
Nihat:

Reklamın iyisi kötüsü olmaz işler iyi değil ki haber yaparak reklamını yapıyor mağara adamı.

6
5
yanıtYanıtla
t:

asyada çok kangal var

4
2
yanıtYanıtla
z:

kangalın yurdu asyadır

2
3
yanıtYanıtla
mert:

Eee imsamlar bozuk olunca mevsimlerde bozuldu

3
0
yanıtYanıtla
Hakan:

Burada yorum yazanlar yasinida yazsın ulan 12 yasında çocuk yorum yazıyı 45-50 yasında adam gaza geliyor. Yaşım 12

2
0
yanıtYanıtla
37 li:

dekdurunla

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title