Haberler

Mevsimlik İş Kazalarının Önüne, Böğürtlen Modeli İle Geçilebilir

Güncelleme:

Türkiye'deki mevsimlik işçi kazalarına dün acı bir örnek daha eklendi. İsveç'te ise mevsimlik işçiler sendikaya üye yapılıp toplu sözleşme imzalıyor.

Türkiye'de her yıl tarımsal üretim için belirli dönemlerde 'iç göç' trafiği yaşanıyor. Milliyet gazetesinden Cem Kılıç bugünkü yazısında, Çukurova'da pamukla başlayan, Karadeniz'de çay ve fındıkla devam eden, Ege'de zeytinle sona eren mevsimlik işçilik dönemlerinde ne yazık ki pek çok iş kazası yaşandığını belirtti.

SON OLAY MANİSA'DAN

Bu kazaların önemli bir bölümü karayollarında gerçekleşiyor. Mevsimlik işçileri taşıyan araçların kaza yapması sonucu pek çok işçinin ve bu işçilerin ailelerinin hayatları kararıyor. En son dün Manisa'da yaşanan kaza sonucu asma yaprağı toplamak için tarlaya gitmekte olan 15 tarım işçisi hayatını kaybetti.

DÜNYA BU ACI OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇLMEYİ BAŞARMIŞ

Türkiye'de yok. Ancak ne yazık ki mevsimlik işçilerin çalışma koşulları ve taşınmaları açısından yaşanan büyük sorunlar en çok ülkemizde görülüyor. Örneğin İsveç, üretiminde dünya lideri olduğu böğürtlenin toplanması konusunda çok önemli uygulamalara imza atıyor.

BÖĞÜRTLEN MODELİ

İsveç'teki sık ormanlarda bol miktarda bölgeye özgü böğürtlen yetişiyor. Her yıl ortalama 30 bin ton böğürtlen toplanıyor. Bu meyveler yalnızca gıda amaçlı kullanılmıyor, ilaç sektörünün hammaddeleri olmaları açısından da çok önemli. Bu meyveleri toplayan kişilere "berrypickers" adı veriliyor. İsveç bütün yaz süren bu iş için işgücü göçü kabul ediyor. İsveç'te bir toplantı için bulunduğumuz dönemde böğürtlen toplayan işçilerin çalışma koşullarını gözlemleme şansım oldu.
Böğürtlen toplamak için İsveç'e gelen bütün kişilerin üye olduğu bir sendika ile böğürtlen toplayıcılarının ücret ve çalışma koşulları belirleniyor.
Böyle olunca da, böğürtlen toplatacak kişilerin çalıştıracakları kişiler için oluşturması gereken genel şartlar ve ödenmesi gereken ücretler toplu sözleşme ile belirlenmiş oluyor.

4132 TL BRÜT MAAŞ VAR

İsveçli işverenlerin, böğürtlen toplama işi için vereceği aylık brüt maaş en az 13 bin İsveç kronu, yani 4132 TL olmak zorunda. İş, ilgili sendikanın gözetiminde yapılırken, işveren rekolte düşük olsa da, işçi az böğürtlen toplayabilse de söz konusu maaşı garanti etmek durumunda. Aynı zamanda yurtdışından gelen işçiye nasıl oryantasyon sağlanacağı, ulaşım, barınma, gıda ve diğer ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı yazılı olarak İsveç devletine sunuluyor.
Dolayısıyla mevsimlik işçilerin mağduriyeti söz konusu olmadığı gibi toplanan ürünün de kaliteli olması sağlanıyor.
Türkiye'de de buna benzer bir yapının kurulması sağlanmalı ve mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının, barınma ve sağlık imkânlarının layığıyla oluşturulması gerekiyor. Özellikle çocuk işçiliğin yaygın olduğu mevsimlik işçilik de kalıcı önlemler alınmazsa, karayollarında kararan hayatlar gün geçtikçe artacaktır.

VALİLİKLER SORUMLU

Türkiye'de mevsimlik işçilerin çalıştıkları ildeki valilikler mevsimlik işçilerden genel olarak sorumlu olan merci konumunda. Valilikler mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve genel anlamda haklarının korunmasından sorumlular. Ancak ne yazık ki, bu sorumluluğun işlemesini sağlayabilecek herhangi bir mekanizma söz konusu değil. Göç ile çalışacakları illere gelen işçiler, çoğu zaman aracılar vasıtasıyla iş buluyorlar ve aracılardan yalnızca toplayacakları ürünün kilosu başına para alabiliyorlar. Böyle olunca da mevsimlik işçilerin taşınmaları, barınmaları ve yiyecek ihtiyaçları konularında ortaya vahim sonuçlar çıkıyor. Her yıl yaşanan trafik kazaları sonrasındaki görüntülerin arkasında bu gerçeklik yatıyor. Mevsimlik işçiler insan onuruna yakışmayan biçimlerde ve araçlarla trafiğe çıkıyorlar ve ne yazık ki yaşanan en ufak bir kaza pek çok mevsimlik işçinin hayatına mal oluyor.

TRAFİK KAZASI, İŞ KAZASI SAYILABİLİR

Mevsimlik tarım işçileri 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değil. Ancak Borçlar Kanunu çerçevesinde bazı haklara sahipler. Çalışmalarının türü nedeniyle bu haklar diğer işçilerle aynı değil. Örneğin mevsimlik tarım işinde çalışan bir işçinin yıllık izin hakkından bahsetmek mümkün değil. Aynı şekilde mevsimlik tarım işçilerinin kıdem tazminatı hakkı da yok.
Mevsimlik işçilerle ilgili yaşanan en büyük sorun ise sigortasız çalışma. Tarlalarda ürün toplayan işçilerin çoğu kez sigortalarının yapılmadığını görüyoruz. Mevsimlik işçiler genellikle İş Kanunu'na göre "süreksiz işlerde" yani niteliği gereği 30 günden az süren işlerde çalıştırıldıkları için sigortalanmak zorunda değiller. Böyle olunca da, ne yazık ki iş kazası sonrası ölüm aylığı, cenaze yardımı gibi haklardan yararlanamıyorlar.

ARACI İŞVEREN OLUR

Ancak bir kişinin tarlasındaki fındığı toplatmak için doğrudan mevsimlik işçiyle değil de, bir aracıyla anlaşması durumunda, bu aracı mevsimlik işçinin işverenidir. Bu durumda aracının 30 günden fazla süreyle mevsimlik işçiye bu işi yaptırıyor olması halinde sigorta yaptırması zorunluluğu ortaya çıkar. Ayrıca niteliği gereği 30 günden fazla süren bir sürekli iş söz konusuysa bu durumda aracı olmadan da mevsimlik işçiyi çalıştıran kişinin sigorta primi ödemesi gerekmektedir. Sigortalı olarak bu şekilde çalışan işçinin tarlaya gidip gelirken yaşadığı trafik kazası da iş kazası sayılır. Bu durumda tarlaya giderken trafik kazası geçiren işçinin geride kalan yakınlarına ölüm aylığı da bağlanabilir. (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çukurova Milliyet Türkiye İsveç Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

Zaza Kürdü:

İsveç nere Türkiye nere onlar insana önem verir biz de mesleğin fıtratındandır deriz

12
1
yanıtYanıtla
adana01:

dogru en iyisimi bu ülkeden gitmek yaşama şartları daha iyi olan ülkelere göç etmeli türkiyede kimse kalmasın ülke yok olsun

10
2
yanıtYanıtla
altan:

türkiyedeki sendikalara nefret olsun hepsi patronun oyuncagı olmuş

7
3
yanıtYanıtla
ANTİakapekaka:

BİZDE OLMAZ BU. ÇÜNKÜ HUKUK İNSAN HAKLARI ANAYASA ADALET GİBİ KAVRAMLAR BİZDE SADECE ÖĞRETİDİR. UYGULAMADA KİM KİMİN HAKKINDAN GELİRSE MODELİ UYGULANIR!

8
2
yanıtYanıtla
Yilmaz Mobil-IOS:

Yahu kiyasladigin ulkeye bak birde buE yuh yani

9
0
yanıtYanıtla
nico:

Oruclu oruclu benmi okudugumu anlamıyorum yoksa bunlarmı saçmaliyor Sendikali olmakla trafik kazasindan nasil kurtulunur yav.

9
0
yanıtYanıtla
Manisada rızık peşinde ölen kardeşlerim.:

Ölenlere Allah cc den öncelikle Rahmet diliyorum. Manisa daki kasada ölen işçiler otobüs ile gidiyor olmasalar dahi sonuç değişmezdi. Çünkü TIR ters yöne girip hiç firene basmadan araca çarpıyor. Çiftçi mevsimlik işçileri otobüs ile taşısa maliyet iki katı, kazandığı zaten az uz para, bu nedenle köyler boşalıp şehirler doluyor. Türk çiftçisi para kazanmadığı sürece Mevsimlik işçilerin sefaleti düzelmez. Çiftçi para kazanır ise çalışana iyi yemekten tutun, konaklama, nakil süper kalitede olur.

9
0
yanıtYanıtla
xx:

iyi bir çocuk olursan şirinleride görüyomuşsun :)

6
1
yanıtYanıtla
petrolsüz bir dünya için.:

Herşeyin başı petrol, petrol biterse araçlar yürümez, fabrikalar çalışmaz, teknoloji olmaz, para kazanmak için çalışmayız çünkü para ile alabileceğimizz bişey olmaz. zengin fakir ayrımı olmaz. petrol bitsin artık sadece kendimiz için tarım yapalım, avlanalım mis gibi yaşayalım yaw. teknoloji olmasın örnek: suriyede savaş çıkmış bunu ben bilmeyeyim banane.

6
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

türkiyede sendikalı işçiler in iş akdi fesh ediliyor

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title