Haberler

Mevlid Geleneği Maşuk'un Nefesi'yle Beyazperdeye Taşındı

Maşuk'un Nefesi filmi, bir çırağın geleneğin izini takip eden bir ustanın önünde diz çökerek eski usulde mevlid meşki yapma sürecini anlatıyor.

Mevlid meşki geleneği, Maşuk'un Nefesi filmiyle beyazperdeye aktarıldı.

Murat Pay'ın yönetmenliğini üstlendiği Maşuk'un Nefesi, bir çırağın, geleneğin izini takip eden bir ustanın önünde diz çökerek eski usulde mevlid meşki yapma sürecini anlatıyor.

Kaplan Film yapımcılığında Albaraka Türk'ün destekleriyle çekilen Maşuk'un Nefesi, haziran ayında Fransa'da FIDMarseille'de gerçekleşen dünya prömiyeri ve ekim ayında Altın Portakal'daki gösteriminin ardından, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluştu.

Murat Pay, gösterimden önce yaptığı konuşmada, mevlid hakkında bir film yapma fikrinin ortaya çıkış sürecini anlattı. Filmin senaryosunu da birlikte yazdıkları eşi Ayşe Pay'la bir sahaftan bir liraya aldıkları bir mevlid kitabının günlük hayatlarında bir değişim yarattığını ifade eden Pay, gece yatmadan önce kızlarına okudukları mevlidin onun tarafından beğenilmesi üzerine kendilerinin de mevlid-i şerifin anlam dünyasına girmeye başladığını söyledi.

Böylece mevlid-i şerifi görüntü diliyle anlatma isteği oluştuğunu belirten Pay, bu düşüncesini ilettiği Semih Kaplanoğlu'nun da kendilerini teşvik ettiğini dile getirdi. Maşuk'un Nefesi'ni gerçek kişilerle çekmelerinden dolayı filmin sonuna kadar revize ettikleri organik bir senaryo süreci olduğunu aktaran Pay, "Biz bir sürece şahitlik etmeye çalıştık. Olabildiğince bizim müdahale etmediğimiz bir yapı sunmaya çalıştık" dedi.

Filmin sponsorluğunu üstlenen Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise mevlid geleneğinin kuşaklara aktarılmasındaki kilit kavramın meşk yani usta-çırak ilişkisi olduğunu belirterek, "Bu filmin gelenek ve meşk kavramlarını yeniden gündeme gelmesi ve tartışılmasına bir zemin hazırlayacağını umuyorum. Usta-çırak ilişkisine yaslanan anlatımıyla bu film, hem mevlid geleneğinin toplumsal yapıdaki yeri ve konumuna değinmeye çalışıyor hem geçmiş yıllara nispeten kaybolmaya yüz tutmuş bir geleneğin otantik icrasına yer veriyor" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da mevlid geleneğini anlatma ve tanıtma noktasında güzel bir örnek teşkil eden Maşuk'un Nefesi filminde emeği geçenleri tebrik etti. Filmde rol alan "usta mevlidhan" Mustafa Başkan ise genellikle ölüm ve hüzün ile özdeşleştirilen mevlidin aslında doğumu ve neşeyi anlattığını söyledi.

Maşuk'un Nefesi, mevlid meşki geleneğinde ustaya ulaşma, ondan kabul alma ve sonunda meşke başlama sürecinde çeşitli sınavları geçmek zorunda olan bir talibin yolculuğunu belgesel drama tarzında anlatıyor. Mustafa Başkan, Hadi Duran, Abdurrahman Düzcan ve Murat Şahin'in rol aldığı film, klasik Türk musikisinin yüzyıllara yayılan meşk geleneğini usta-çırak ilişkisi üzerinden otantik bir şekilde anlatırken seyircisine köklü bir geleneğin izinde bir yolculuk sunuyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Albaraka Türk Bağlarbaşı Fransa Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title