Haberler

Mevlana'yı Anma Törenleri, 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile Başladı"

Konya'da Mevlana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle her yıl 07- 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 'Mevlana'yı Anma Törenleri', 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ile başladı.

Konya'da Mevlana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle her yıl 07- 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 'Mevlana'yı Anma Törenleri', 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ile başladı. Yürüyüşe Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile derbi maç için kentte olan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve Trabzonspor Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu da katıldı.

'Mevlana'nın 741'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ilk etkinliği olan 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' Mevlana ve Şems-i Tebriz'nin buluştuğu anı simgeleyen 'Kandil Uyandırma' programıyla başladı. Duanın ardından kaldırımdaki konuşlandırılmış olan kandil, ateşle protokol üyeleri tarafından yakıldı. Ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehter Bölüğü ve Konya Türk Tasavvuf Topluluğu eşliğinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Vali Muammer Erol, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru bu akşam Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena'da oynanacak derbi maç için kentte bulunan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Trabzonspor Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, Torku Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ve yüzlerde öğrenci vatandaş katıldı. Valilik binası önüne kadar süren yürüyüşte, çevredekiler özellikle mehter takımına ilgi gösterdi. Alkışlarla yürüyüşü destekleyen halktan bazı kişiler, korteji cep telefonlarıyla görüntülerken, bazıları da mehter takımıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Mehter takımı, Valilik binası önüne gelindiğinde konser verdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sevgi, barış ve hoşgörü denildiği zaman ilk olarak akıllara Mevlana'nın geldiğini belirtti. Elvan, "Bugün ki yaşanan olayları dikkate aldığımız da sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın Hz. Mevlana'ya, onun düşüncelerine ve yaklaşımlarına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Hz. Mevlana gönülden gölüne bağ kuran bir büyümüz. Bugünlerde daha ihtiyacımız var. Bütün dünyanın Hz. Mevlana'yı daha iyi tanıması, okuması, anlaması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru da, "İnşallah bu törenler gün be gün etrafını daha çok aydınlatacak. Tören olarak kalmayıp bilgiyi, birliği, beraberliği etrafında toparlayacak." dedi.

KULÜP BAŞKANLARINDAN SPOR CAMİASINA HOŞGÖRÜ MESAJI

Yürüyüşe katılan Trabzonspor Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, "Mevlana, hoşgörüsüyle bilinen bir insan. Bizde Türk futboluna girdiğimizden itibaren hep söylediğimiz temiz, ahlaklı, adaletli Tür futbolu istiyoruz. Bunun bir eğlence olduğunu, sahada oyuncuların oynadığını, seyredildiğinde de eğlenildiğini, sonucun ne olması öneli değil, kazananın kaybedenin üzüntüsünü paylaştığını, kaybedenin de kazanı tebrik ettiği kültür yerleşmesini istiyoruz. Mevlana'nın şehrinde bunları başarabilmemiz için kanunların hangi tedbir alacağı bunların hiçbirisinin faydası yok. Türk futboluna hizmet eden insanların gönülden hizmet etmesi gerektiğini, şahsı çıkarları bir tarafa bırakmaları gerektiğini, bunları bir tarafa bırakmazsa devletimiz hangi kanunları çıkarırsa biz önüne geçemeyiz. Sadece Türk futbolundaki bu kültürün değişmesi lazım. Çünkü burası bir dernek, dernek olarak hizmet ediyoruz. İnsanlar derneklere gönülden hizmet eder, çıkar amacı olmaz. Mevlana şehrinden bir çağrı yapıp Türk futbolunu yönetenler, kendilerini düzeltirse, kendi müesseslerden menfaatlerini ve gelecek nesillere de bunun bir eğlence olduğunu anlatırsa sorunu temelden çözmüş oluruz. Mevlana şehrinden yeni bir sayfa açıp Türk futbolunun eğlence kültürü olduğunu ve geniş kitleleri eğlendireceğini buradan ilan edelim. Futbol sahada oynansın, sahada kazanılsın. Başkanımda burada (Beşiktaş Başkanı Fikret Orman) biz kazanırsak, onlar bizi tebrik etsin, onlar kazanırsa biz onları tebrik edelim."diye konuştu.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da, "Spor güzel bir şey, futbol sahada oynana güzel bir oyun. Bizde yöneticiler olarak katkıda bulunmamız lazım. Bugün de iki büyük camianın maçı var. Bu maçlarda bir taraf kazanır, beraberlikler olur. Bu maçın içinde olan şeyler. Dış etkenlerin, hakemlerin etki etmediği, sakatlıkların olmadığı bir maç olur. "dedi.Konserin ardından yürüyüş yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan Mevlana Müzesi'ne kadar devam etti. Müzenin girişinde gülbank (Topluca okunan dua) okundu. Davetliler daha sonra Mevlana'nın sandukası başında dua etti. Tören, Konya Türk Tasavvuf Topluluğu Sema gösterisi ile sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikret Orman Beşiktaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title