Haberler

Mevlana, Vuslatın 741. Senesinde Sema ile Anıldı

Ünlü düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi, vuslatının 741. yılında Osmangazi Belediyesi ve Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneğinin düzenlediği Şeb-i Arus gecesiyle anıldı.

Ünlü düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi, vuslatının 741. yılında Osmangazi Belediyesi ve Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneğinin düzenlediği Şeb-i Arus gecesiyle anıldı. Gecede, mevlevi üstadı Mustafa Özbağ, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a Mevlevi kavuğu 'Sikke' ve Mevlevi cübbesi hediye etti.

Bursa Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen anma gecesine, AK parti Bura Milletvekili Mustafa Öztürk, AK Parti Bursa il Başkanı Cemalettin Torun, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız, Osmangazi Belediye Başkan yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Gecede konuşan Başkan Mustafa Dündar, yaratılanı yaratandan ötürü seven bir hayat felsefesine sahip Hz. Mevlana'yı en iyi anlatan kelimenin 'Aşk' olduğunu söyledi. "Dünyanın mayası, yaradılışın hikmeti ve her canlının önce kendinde, sonra candan ötede aradığı ebedi alemin tek anahtarı aşktır" diyen Başkan Dündar, "Bakınız, bütün alimlerimiz, manevi büyüklerimiz 'önce aşk' der. Önce aşk olsun, sonra huzur olur barış olur, kardeşlik olur. Önce aşk olsun, gelecek olur, yarınlar olur, sevgi olur" diye konuştu.

Osmangazi'de, gençlerin ve çocukların Mevlana felsefesini anlamaları için her yıl yarışmalar, sempozyumlar düzenlediklerini, Karabaş-i Veli Dergahı ile birlikte yurt içinde yurt dışında ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Dündar, "Amacımız binlerce insana ulaşmak değil, amacımız binlerce gönle ulaşmak. Binlerce gönülde Mevlana'yı dinlemek. Binlerce hal dilinde Mevlana'yı görmek. Biz bu mirası korudukça, yaydıkça, paylaştıkça, işte o 'Aşk'a ancak ulaşırız" dedi.

Maneviyattan yoksun, maneviyatı önemsemeyen toplumların yok olmaya mahkum olduğunu, artık dünyaya Mevlana gibi bakma zamanı geldiğini ifade eden Dündar, "Çocuklarınıza Mesnevi'yi mutlaka okutun. Okuma bilmeyen çocuklarınıza her akşam siz bir hikaye okuyun. Onların gönül dünyalarına güzel çiçekler ekin ki sevgiyle, kardeşlikle, dostlukla beraber büyüsünler, geleceğe hazırlansınlar" diye kaydetti.

Geceye katılan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, "Hz. Mevlana, dünyamızın bu gün ihtiyaç duyduğu sevgi, dostluk, barış ve kardeşliğin temel felsefesini 741 yıl önce bizlere anlatmış. Onlara sahip çıktığımız, anlattığımız sürece maneviyatı korunmuş güçlü bir toplum olarak ayakta kalabiliriz. Bu bilinci çocuklarımıza kazandırmak, tekrar tekrar hatırlamak ve ders almak için gayretle çalışıyoruz. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz bu felsefeyi dünyaya duyuran Hazreti Mevlana'yı anmaktan çok, anlamak zamanıdır" diye konuştu.

Anma gecesinde konuşan Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ, insan olmanın temeline vurgu yaptığı konuşmasında, "Evlerinizde öyle çocuklar yetiştirin ki, he biri birer fatih olsun. Şanlı ecdadımızın yoğurduğu hamur insandı, insan yetiştirdiler. Öylesine insan yetiştirdiler ki o insanlar, bir medeniyetin doğmasına temel oluşturdular. Bu gün en büyük ihtiyaç insan yetiştirebilmek" şeklinde konuştu.

Özbağ, konuşmasının ardından Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a, Mevlevi sikke ve cübbesini giydirerek verdiği destekler için teşekkür etti. 130 semazenin, Atatürk Kapalı Spor Salonunda sergilediği sema gösterisi izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Dündar Özbağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title