Haberler

Mevlana Müzesi'nde Gürültü Kirliliğine Kulaklıklı Önlem

Güncelleme:

Mevlana Müzesi'nde gürültü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla sayısı 15'in üzerinde bir kafilenin, sesli rehberlik sistemini kullanması zorunlu oldu.

Konya'da Mevlana Müzesi'nde gürültü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla sayısı 15'in üzerinde olan kafilelerin, kulaklık aracılığıyla gerçekleşen sesli rehberlik sistemini kullanması zorunlu hale getirildi. 3 lira karşılığında alınan kulaklık sayesinde müze hakkındaki tüm bilgiler, sesli rehberlik sistemiyle ziyaretçilere anlatılıyor.

Mevlana Müzesi'nde 15 kişinin üzerinde olan kafilelerin, sesli sistemi kullanması zorunluluğu geçen haftadan itibaren başladı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte sayıları 15 kişini üzerinde olan kafilelerin başında bulunan rehberlerin, müze hakkında bilgi aktarılmasına izin verilmiyor. Müzenin ziyaretçi girişine uygulamayla ilgili uyarı tabelaları konulurken, elinde telsizle görevlendirilen bir kişi de, sesli rehberlik sistemini kullanmayan grupları takibe alıp, uyarıyor. Ses sistemini almayan gruplar ise müze içerisinde sessizce gezdikten sonra ayrılıyor.

KULAKLIKLAR 3 LİRAYA SATILIYOR

3 lira karşılığında alınan kulaklıktaki sistemle müze hakkında genel bilgiler anlatılırken, 10 lira karşılığında alınan sistemle de, ziyaret sırasında istediğiniz bölümünün numarasını tuşlayarak o bölüm hakkında detaylı bilgiler dinleniyor. Sesli rehberlik sisteminde Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Japonca, İspanyolca olarak anlatım yapılıyor. Ziyaret sonrasında da kulaklıklar iade ediliyor.

MEKANIN HUZURUNU BOZUYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, uygulamanın Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı'nda da olduğunu belirterek, şunları söyledi

Özellikle kapalı mekanda, grupları gezdirirken rehberlerin yüksek seste bilgilendirmeleri hem mekanın huzurunu bozuyor, hem de orada daha çok yığılmalara sebebiyet veriyor. Bu nedenle de bu sisteme geçildi. Gerçi rehberler, her halükarda tanıtım yapıyor, ancak sessiz bir tanıtım halinde oluyor. Sesli Rehberlik Sistemi'ni, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın anlaştığı bir firma tarafından yürütüldüğünü ifade eden Çıpan, Kulaklık ücretini de biz değil, firma belirliyor. Takibini de firma görevlileri yapıyor. Bildiğim kadarıyla bakanlıkta bu ücretten pay alıyor dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Çıpan Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title