Haberler

Metropol Yalnızlığı İntihara Sürüklüyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Birmay Çam, intihar eden kişilerin çoğunun ruhsal rahatsızlık yaşadığını belirterek, intiharlardaki artışın temelinde metropol yalnızlığı olduğunu söyledi.

Manisa'da geçen hafta içinde arka arkaya meydana gelen intihar vakalarına dikkat çeken Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Birmay Çam, Türkiye'de kayıtlı verilere göre geçen yıl 3 bin 200 kişinin, Manisa'da ise 54 kişinin intihar sonucu öldüğünü söyledi. İntihar vakalarının son süratle arttığına dikkat çeken Çam, "İntihardan ölenlerin yüzde 90'ında ruhsal bir rahatsızlık var. Ruhsal rahatsızlığı olan kişilerin sadece dörtte biri psikolojik yardım almış. Bu kişilerin çoğunun intihar fikirlerini dile getirdiklerini de biliyoruz. İntihar nedenlerinin başında depresyon, şizofreni, madde kullanımı, işsizlik, maddi sorunlar, yalnız olmak gibi nedenler var" dedi.

"ÇOĞU İNTİHAR ÖNLENEBİLİR"

İntihar girişimiyle kendilerine başvuran hastalarda ruhsal bir rahatsızlığa rastladıklarını kaydeden Çam, "Çoğunda depresyon görüyoruz. Maddi sorunlar, evlilik sorunları, aile içi yaşanan problemler depresyonu tetikliyor. İş sıkıntısı nedeniyle depresyona girilebilir ve depresyon intihara neden olabilir. Erken başvuru bu noktada çok önemlidir. Çoğu intihar aslında önlenebilir" dedi.

Orta ve düşük gelir düzeyi olan insanlarda ve büyükşehirlerde intihar vakalarının daha çok yaşandığına dikkat çeken Çam, aile desteğinin olmaması, yalnızlaşmak ve sürekli bir şeylere yetişmenin insanı çıkmaza sürüklediğini kaydetti. Problemlerini halledemeyen ve yalnız başına savaşmak zorunda kalan insanların depresyonun ardından intihara sürüklendiğini savunan Çam, yaşlılık döneminin de intihar için çok riskli bir dönem olduğunu belirterek, yalnız kalan ve kendini işe yaramaz hisseden yaşlı kişilerin intiharı daha fazla düşündüklerini söyledi. Son olarak kadınların intihar girişimde bulunmadan ya da girişimin ardından destek için psikologlara başvurduğunu ancak erkeklerin yardım almadığını kaydeden Çam, "Erkeklerde intihardan ölümler daha fazla. Ancak kadınlarda girişim fazla. Erkekler daha az destek aldıkları için intiharlar ölümle sonuçlanıyor" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title