Haberler

Metro Türkiye'de 10 Mağaza Açacak

Metro Group Yönetim Kurulu Başkanı Eckhard Cordes, Türkiye'de Bu Yıl 10 Mağaza Açmayı Planladıklarını Bildirdi.

Metro Group Yönetim Kurulu Başkanı Eckhard Cordes, Türkiye'de bu yıl 10 mağaza açmayı planladıklarını bildirdi.

Metro Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Eckhard Cordes, Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu ve çok büyük bir potansiyel gördüklerini bildirdi.

“Bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a söyledik ve büyümeye devam edeceğimiz mesajını verdik” diyen Cordes, Türkiye'de bu yıl 10 tane mağaza açacaklarını da vurguladı.

Türkiye ziyaretine ilişkin sorularını yanıtlayan Cordes, 5 aydır Metro Group'un CEO'su olduğunu, ilk 100 gününü Almanya'da yönetici arkadaşları ile şirketle ilgili meseleleri konuşarak geçirdiğini anlattı.

Cordes, "Ama bizim gibi uluslararası bir şirketin üst düzey yöneticisinin tabii ki ülkeleri gezip o ülkelerdeki yöneticilerle görüşmeler yapıp, o ülkelerdeki işin nevini anlayabilmesi lazım. Bizim için Türkiye çok önemli bir ülke ve biz Türkiye'de çok ciddi büyük bir potansiyel görüyoruz. 100 günlük çalışma tempomun arkasından ilk ziyaret ettiğim ülkelerden biri de Türkiye..." dedi.

Türkiye ziyaretinde hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirten Cordes, "Sayın Başbakan'a ülkede büyük bir potansiyel gördüğümüzü ve büyümeye devam edeceğimiz mesajını verdik. Kendisine son 5-6 yıldır yürütülen liberal ekonomi politikalarından çok memnun olduğumuzu ilettik ve liberal ekonomik ortamın devam edeceğini ümit ettiğimizi söyledik" diye konuştu.

Bu arada Başbakan Erdoğan'a, halen Başbakanlıktaki hipermarket yasa taslağının bu liberal ekonomik ortamı bozmasından korktuklarını söylediklerini de ifade eden Cordes, taslağın aslında çok ciddi bürokrasi getirdiğini, ana hatlarıyla AB'nin mevzuatına uyum sağlamadığını ifade etti.

Başbakan ile görüşmelerinde, Türkiye'nin çok büyük bir hayranı olduğunu söylediğini de aktaran Cordes, "Çünkü 20 küsur yıldır çalıştığım Daimler sebebiyle çok sık Türkiye'ye geldim. En az 40-50 defa Türkiye'ye gelip gitmiş bir kişiyim" dedi.

Türkiye'deki arsa arayışlarına ilişkin olarak da Cordes, Başbakan Erdoğan ile bu konu hakkında konuşmadıklarını, ancak Türkiye'deki arsaların çok çok pahalı olduğunu söyledi.

“SİYASİ İSTİKRAR OLMADAN EKONOMİK İSTİKRAR OLMAZ”

Eckhard Cordes, AK Partiye açılan kapatma davasının ekonomiye etkilerine ilişkin soruya karşılık da şöyle konuştu:

"Son bir yıldır ekonomide yavaşlama söz konusu, bunu gözlemliyoruz, fakat biz yine de Türkiye'de büyüme potansiyelini görüyoruz. Ekonomiyle ilgili bir kişi olarak Türkiye'nin iç siyasetiyle ilgili bir değerlendirme yapamam fakat şunu söyleyebilirim ki, bir ülkede siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmaz. Uzun dönemde siyasi istikrar olmadan maalesef ekonomik istikrar da olmuyor bir ülkede..."

Kriz belirtisi görmediğini ve öyle bir hissiyatı olmadığını ifade eden Cordes, "Eğer herhangi bir ülkede kriz olursa tabi ki o zaman oturup yatırımları gözden geçirme mecburiyetini hissederiz" dedi.

Cordes, bir ülkede politik durumlara hiç bakmadıklarını, eğer o ülkede liberal ekonomik ortam varsa yatırıma devam ettiklerini, Türkiye'de son 5-6 yıldır devam eden ekonomi politikalarından da çok memnun olduklarını vurguladı.

“YÜZDE 4-5'LİK BÜYÜMEDE, TÜRKİYE'YE YATIRIMLAR DEVAM EDER”

Türkiye'de tüm satış markaları ile büyümeye devam edeceklerini ifade eden Cordes, "Türkiye'de bu sene 10 tane mağaza açacağız. 6 tanesi Media Markt, 2 tanesi Real, 2 tanesi de Metro Cash & Carry. Türkiye'de şu anda 25 tane mağazamız olduğunu düşünürsek 2008'de yüzde 30 büyüme sağlayacağız demektir. Bu bir yıl içinde çok ciddi bir rakam. 2 bin kişiye de istihdam sağlayacağız. Bu sene Türkiye'ye 100 milyon avro yatıracağız" dedi.

Bir başka soru üzerine de Cordes, yüzde 4-5'lik bir büyümede Türkiye'ye yatırımların devam edeceğini belirtti.

“TÜRKİYE'NİN AB'YE TAM ÜYELİĞİNE İNANIYORUZ”

Eckhard Cordes, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin olarak da, gerek Cumhurbaşkanı Gül gerekse Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine inandıklarını ve Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin olması gerektiğini, bu konuda Metro Group olarak ellerinden gelen gayreti hem kişisel olarak hem de şirket olarak vereceklerini söylediğini aktardı.

Cordes, "Bunu sadece söz olarak söylemedik. AB çalışma gruplarında aktif olarak çalışma anlamında da her türlü desteği vereceğimizi söyledik" dedi.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Metro AG Kamu İletişim Müdürü Dr. Rainhardt Leoprechting de aktif çalışmalara ilişkin, Türkiye Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Gunther Verheugen'i Ekim sonunda Türkiye'ye getireceklerini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir görüşme ayarlandığını ve Almanya'daki Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK) Başkanı Ludwig Georg Braun'u, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun desteğiyle Türkiye'ye getireceklerini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title