Haberler

Metro Kazasında Demir Çubuk Ayrıntısı

Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, Seyrantepe-Sanayi Mahallesi arasındaki metro kazasının tadilat sırasında sabitlenmeyen veya zamanla sabitlendiği yerden kurtulan bir demir çubuğun araca girmesi sonucunda meydana gelmiş olabileceğine dikkat çekti.

İstanbul'da Yenikapı- Hacıosman metro hattında Seyrantepe-Sanayi Mahallesi arasında meydana gelen metro kazasının ardından 4 aydır kapalı olan güzergahtaki seferlerin ne kadar güvenli olduğu tartışılmaya başlandı. Olayda herhangi bir ihmalin olup olmadığı sorgulanırken, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel kazanın tadilat sırasında sabitlenmeyen veya zamanla sabitlendiği yerden kurtulan bir demir çubuğun metro aracına hızla girmesi sonucunda meydana gelmiş olabileceğini söyledi. Kazanın 4 aylık tadilatın bitişinden kısa bir süre sonra meydana gelmesinin çalışma alanındaki gerekli risk analizinin tam anlamıyla yapılmadığının göstergesi olabileceğini belirten Erenel, metronun sürücüsüne çalışmanın olduğu bölgeden geçişte dikkatli veya düşük hızda seyir için gerekli talimatların verilmesinin ve sürücünün hızlı reaksiyonunun kazanın hafif atlatılmasında önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti.

"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ÖRNEK ALINACAK DÜZEYDE"

İstanbul metrosunda tünel inşaatlarının başlama sürecinden itibaren örnek alınabilecek düzeyde bir iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulandığını ifade eden Erenel, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden yaklaşık 10 yıl öncesine ait metro 1. aşama 1. kısım, yani Mecidiyeköy-Gayrettepe çalışmalarının 1993 yılına ait verileri incelendiğinde yıl içinde 3 bin 915 kişinin çalıştığı şantiyede gerçekleşen 21 iş kazası arasında ölümle sonuçlanan iş kazasının olmadığı, kazaların hafif yaralanma şeklinde gerçekleştiği görülmektedir. Çalışma süresince hava analizleri, toz ölçümleri dahil günümüzde ihmal edilen birçok ölçümlerin titizlikle yapıldığı ve ölçüm sonuçlarının belirlenen limitlerin altında olduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"YARALIYA İLK MÜDAHALEYİ ÇALIŞANLAR YAPMALI"

İnşaat alanında çalışanlar olmasına rağmen yaralıya uzun süre müdahale edilmemesinin yönetmeliklerdeki ilkyardım konularındaki eksikliklerden kaynaklandığını belirten Erenel, "Kazadan sonra inşaat bölgesinde çalışanların olmasına rağmen yaralıya müdahale ve yolcuların tahliyesinde 'İş yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik' ile 'Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde yer alan esaslar uygulanmadı. Yaralının uzun süre müdahale yapılmadan bekletilmesi özellikle Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik'te yer verilen ilk yardım ile ilgili konularda ciddi bir eksiklik veya uygulama eksikliği olduğunu düşündürmektedir" diye konuştu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, metro alanlarında gerçekleşen inşaatlarda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

"Günümüzde metro inşaatlarında alınması gereken asgari iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine 2013 yılında yürürlüğe giren Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde yer verilmiştir. Yönetmelik gereği tedbirlerin proje hazırlık aşamasından itibaren planlanması ve alınması gerekmektedir. Yeraltında yapılan bu tür çalışmalarda sağlık ve güvenliği etkileyebilecek her türlü malzeme, ekipman ile bunlara ait parçaların güvenli ve uygun biçimde sabitlenmesi, acil çıkış yollarının planlanması, yeterli aydınlatma ve havalandırmanın sağlanması, işaretlemelerin yapılması, İş Yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği ilk yardım yapan çalışanların her an hazır bulundurulması, ilk yardım ve acil müdahale odası bulunması zorunluluk haline getirilmiştir." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hacıosman İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title