Haberler

Metin Memiş: "Sağlık Çalışanları Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Sağlık çalışanlarımız yoğun iş temposu altında eziliyorlar. Avrupa'daki meslektaşlarının 5 katı yoğunlukta çalışıyorlar. Bunun yanın da maalesef adaletsiz döner sermaye başta olmak üzere şiddet ve mobinge maruz kalmak suretiyle maalesef bir tükenmişlik sendromu yaşıyorlar" dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık-Sen İstanbul Üniversite Hastaneleri Şube Başkanlığı'nın düzenlediği kahvaltılı programa katıldı. Topkapı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen programa Sağlık-Sen İstanbul Üniversite Hastaneleri Şube Başkanı İsmail Çor, sendika üyeleri ile sağlık çalışanları katıldı.

Burada konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Sağlık- Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar, çözüm önerileri ve sendika faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Memiş, dana sonra İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin sorularını yanıtladı. Sözlerine programa ilişkin bilgiler vererek başlayan Memiş, "Bugün İstanbul Üniversite Hastaneleri Şubemizin kahvaltılı programı vardı. Üniversitede ilk buluşmamız. Burada sağlık çalışanlarımızla bir araya gelip hem onların ne sorunlarının varolduğunu bildiğimizi hemde sorunların çözümü noktasında neler yaptığımızı paylaşmak üzere burada çalışanlarımızla bir araya geldik" dedi.

"ŞİDDETE YÖNELİK DAHA CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI"

Sağlık çalışanlarının sorunları ve maruz kaldıkları şiddete değinen Metin Memiş, "Sağlık çalışanlarımız yoğun iş temposu altında eziliyorlar. Avrupa'daki meslektaşlarının 5 katı yoğunlukta çalışıyorlar. Bunun yanın da maalesef adaletsiz döner sermaye başta olmak üzere şiddet ve mobinge maruz kalmak suretiyle maalesef bir tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. Türkiye'deki hizmetinden memnuniyetten bahsediyoruz ama diğer taraftan da sağlık çalışanlarına şiddetin arttığına da maalesef şahit oluyoruz. Bu anlamda şiddetle alakalı şiddetle mücadele konusunda yapılan bir çok çalışma olmasını rağmen en son yapılacak iç güvenlik yasasında şiddet uygulayanların 24 saat gözaltında tutulması gibi bir madde olmasına rağmen bunların şiddetin önüne geçilemeyeceği inancını taşıyoruz. Daha ciddi tedbirler alınmalı" diye konuştu.

"ŞİDDET UYGULAYANLAR SAĞLIK GİDERLERİNİ KENDİ CEPLERİNDEN KARŞILASINLAR"

Şiddet uygulayanların 6 ay süreyle sağlık giderlerini kendi ceplerinden ödemeleri önerisini hatırlatan Memiş, "Özellikle bizim Sağlık-Sen olarak önerdiğimiz bir düzenleme vardı. Şiddet uygulayanlar yılın belli bir süresi de, 6 aylık bir sürede sağlık giderlerini kendi ceplerinden karşılasınlar gibi bir talebimizi iletmiştik. Durum onu gösteriyor ki şiddet arttıkça herhalde bizim bu talebimiz uygulanmak zorunda kalınacak diye düşünüyoruz" dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI CİDDİ BİR TRAVMA YAŞIYOR"

Sağlık çalışanlarının yeterli seviyede ücret alamadıklarına dikkat çeken Memiş, "Sağlık çalışanları gerçekten vatandaşın sağlığını düşünüyor ama adaletsiz döner sermaye uygulamaları nedeniyle gerçekten ciddi bir travma yaşıyorlar. Bakın bugün sağlık çalışanlarının aldığı ücretler yeterli değildir. Sağlık çalışanları sadece sabit ödeme almak durumundalar. Yani bunun üzerine döner sermaye alan çok fazla bir arkadaşımız yok. Vermiş oldukları emeğin karşılığını maalesef alamıyorlar ve her sağlık çalışanı 8 saat 10 saat nöbet tutmak zorunda kalıyor. Bazıları bayan olan sağlık çalışanı arkadaşımızın evlerine, eşlerine, sosyal konulara zaman ayıramıyorlar. Bu anlamda özellikle sağlıkta istihdam politikaları yeniden gözden geçirilmeli ve Avrupa'daki meslektaşlarının çalışma standartlarına ulaşmalı ki insanca bir çalışma ortamları olsun. Bunun yanında almış oldukları ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmadığı da var sayılırsa bir sağlık çalışanı bugün 2 bin -2 bin 500 TL alıyorsa emekli olduğunda bin lira- bin 500 lira civarı ücret almaya tabi bırakılıyor. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızdan almış olduğumuz bir söz vardı. Yıpranma payı verilmesi konusu. Hem bunu talep ediyoruz hem ek ödemelerin emekliliğe yansıması konusunda mücadelemizi sürdürüyoruz. Sağlık -Sen olarak 2015 yılını ek ödemelerin emekliliğe yansıması için mücadele yılı ilan ettik. İnşallah bu mücadelemizde başarılı olup sağlık çalışanlarının bu mağduriyetini gidermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

NÖBET ÜCRETLERİNİN YÜZDE 50 ARTTIRILMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Nöbet ücretlerine yapılan zammın olumlu karşıladıkları ifade eden Memiş, "Tabi nöbet ücretlerinin yüzde 50 arttırılması önemli bir gelişme. Bunu kesinlikle önemsiyoruz. Bu geçmişten buyana gündeme getirdiğimiz bir konu. Bu olumlu bir gelişme ancak bazı hastanelerde nöbet ücretleri döner sermaye kaynağından verildiği için ücret verilmesi yerine nöbet izni kullandırmak suretiyle bir uygulama yapılıyor. Yani arkadaşlarımız yüzde 50 nöbet ücretlerini alamadan izin kullanmak durumunda kalıyor. Ama uygulama itibariyle iyi bir gelişme" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Metin Memiş İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title