Haberler

Metin Kaplan'ın Yeniden Yargılama Talebine Ret

"Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği yöneticisi" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan'ın, tahliye ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği (AFİD/İCCB) yöneticisi" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan'ın, tahliye ve yeniden yargılanma talebini reddetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Metin Kaplan'ın, tahliye ve yeniden yargılanma talebine ilişkin kararını verdi.

Kararda, yargılamanın yenilenmesindeki amacın, gerçeğin araştırılması ve böylece toplumun ve sanığın menfaatinin korunması olduğu belirtildi. Yeniden yargılama için iddia edilen hususların, tüm yargılama ve temyiz sürecinde de ileri sürüldüğü, temyiz mahkemesi tarafından da savunmanın iddialarının kabul edilmediği ve yerel mahkeme kararının onandığı hatırlatıldı.

Hükümlü Metin Kaplan'ın sağlığı ile ilgili taleplerin ise yargılamanın yenilenmesini gerektirecek nedenlerden olmadığı belirtilen kararda, "Dolasıyla belirtilen hususların sanık lehine yeni bir durum oluşturmayacağı kanaati ile sanık avukatının talebi kabule değer görülmeyerek reddi yönünde hüküm kurulmuştur" denildi.

Mahkeme heyeti, ret kararını oy birliğiyle aldı.

-Davanın geçmişi-

Almanya'nın sınır dışı etmesi üzerine 13 Ekim 2004'te Türkiye'ye getirilen Metin Kaplan, aynı gün, kaldırılan İstanbul, Erzurum ve Adana DGM'lerince açılan, "Uçakla Anıtkabir'e saldırı" ve "Fatih Camisi'ne işgal hazırlığı"nın da arasında bulunduğu 13 suçlamaya ilişkin görülen dava kapsamında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmaya çıkarılmıştı.

Kaplan, 20 Haziran 2005'teki duruşmada, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını "usul eksikliği bulunduğu, eksik soruşturma yapıldığı ve yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki hak mahrumiyetlerine ilişkin hükümler dikkate alınmadığı" gerekçeleriyle bozmuştu.

Yargıtayın bozma kararı üzerine yapılan yargılamada, Kaplan, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapse çarptırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı, Kaplan'ın eylemlerinin "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek bozmuştu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 2010'da, Metin Kaplan'ı, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yerel mahkemenin bu kararı ise Yargıtay 9. Ceza Dairesince onanmıştı.

Metin Kaplan'ın avukatı Halit Çelik, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından, 1 Ağustos 2014'te İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine müvekkilinin yeniden yargılanmasına ve infazının ertelenmesine ilişkin talebini içeren dilekçeyi vermişti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Metin Kaplan İstanbul Cemaat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title