Haberler

Metin Erksan'ın Filmleri Sinema'da

Güncelleme:

Metin Erksan'ın dokuz filmi İstanbul Modern Sinema'da gösterilecek.

Sinemamızda toplumsal gerçekçi akımı başlatan "auteur"

İstanbul Modern Sinema, Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden ve filmleriyle çığır açan Metin Erksan'ın dokuz filmini izleyiciyle buluşturuyor. 19 Nisan - 29 Nisan tarihleri arasında gösterime sunulacak seçkide, Metin Erksan sinemasının olgunlaştığı ve en iyi ürünlerinin ortaya çıktığı 1960'lı yıllarda çektiği filmler yer alıyor. Bu filmler, Metin Erksan'ın günümüz Türk sinemasındaki etkisini, izlerini yansıtıyor. "Metin Erksan Siyah Beyaz" başlıklı program, 19 Nisan Perşembe günü saat 16.30'da Kuyu filminin gösterimiyle başlayacak ve gösterimin ardından saat 18.30'da düzenlenecek söyleşiye filmin yapımcısı, Lale Film'in sahibi Necip Sarıcı, Kuyu filmini Türk sinema tarihinin en iyi filmi olarak niteleyen sinema yazarları Yeşim Tabak ile Burcu Aykar katılacaklar. Söyleşide filmin perde arkası irdelenecek ve Metin Erksan'ın 1968'de Altın Koza'da kazandığı "En İyi Yönetmen" ödülüyle ilgili özel bir belgesel sunumu gerçekleştirilecek.

Metin Erksan, öznel, yenilikçi ve evrensel sinema diliyle Türk sinema tarihinde toplumsal gerçekçi akımı yaratan bir "auteur" olduğu gibi, uluslararası bir yarışmada birincilik ödülü alan ilk yönetmen. Sinemacı ve entelektüel kimliği iç içe geçen, sanat tarihiyle yakından ilgili olan Erksan, yıllarca sansürle mücadele etti ve filmleriyle olduğu kadar yazılarıyla da sinemaya büyük katkılar sağladı.

Adana Altın Koza Film Şenliği'nde "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ve "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödüllerini kazanan Kuyu ile başlayacak "Metin Erksan Siyah Beyaz" başlıklı programda, Necati Cumalı'nın aynı adlı hikayesinden uyarlanan, 1964 yılında Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanan, Türk sinemasının kilometre taşı ve Metin Erksan filmografisinin en önemli filmlerinden biri olan Susuz Yaz, Fakir Baykurt'un aynı adlı eserinden Metin Erksan'ın senaryolaştırdığı, 1966 yılında Kartaca Film Şenliği'nde birincilik kazanan, "köy gerçeklerine dönüş" filmi Yılanların Öcü, Türk sinemasının en iyi filmlerinden biri olarak değerlendirilen kült aşk filmi Sevmek Zamanı, Peyami Safa'nın polisiye romanından uyarlanan Cingöz Recai Beyaz Cehennem, Erksan'ın tarihsel gerçekçi hikayelerinden biri olan Çakıcı Mehmet Efe'nin serüvenini anlatan Dokuz Dağın Efesi, 1961'de Türk Filmleri Yarışması'nda "En İyi Senaryo" ödülünü alan ve toplumsal gerçekçi sinemanın başlangıcı olarak kabul edilen Gecelerin Ötesi, Steinbeck'in Sardalya Sokağı romanından esinlenen Mahalle Arkadaşları ve 1965'te İzmir Enternasyonal Fuarı 1.Film Şenliği'nde "En Başarılı Yönetmen" ve 1965'te Milano Film Festivali'nde "En İyi Sosyal İçerikli Film" ödüllerine değer görülen Suçlular Aramızda bulunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Metin Erksan İstanbul Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title