Haberler

Meteorolojik Kuraklık Var, Tarımsal Kuraklık Riski Sınırda

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye genelinde meteorolojik kuraklık olduğunu, tarımsal kuraklık riskinin de sınırda olduğunu söyledi.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye genelinde meteorolojik kuraklık olduğunu, tarımsal kuraklık riskinin de sınırda olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bayram Sade, Konya'da ölçüm yapılan tüm ilçelerde bu yetiştirme yılında Eylül 2013-31 Ocak 2014 tarihleri arasında normallere göre yüzde 1 ile yüzde 54 arasında düşük yağış alındığını ifade ederek, "Konya-Merkez, Beyşehir, Seydişehir ve Çumra dışındaki alanlarda meteorolojik kuraklık görülmüştür. İlde ölçüm yapılan istasyonlarda yağış miktarı ve dağılımına göre kışlık tahılların çimlenme ve çıkış ve bitki gelişme durumları dikkate alındığında; Beyşehir, Akşehir ve Seydişehir ilçeleri ve yakın tarım alanları dışında, kışlık tahıl üretim alanlarının büyük bir bölümünde tarımsal kuraklık riskinden söz etmek mümkündür. Kasım ayında beklenen kışlık tahıl görüntüsünün, ancak Şubat ortasında görülmesi de bu tespiti doğrulamaktadır. Kuru tarım alanlarında yaşanan meteorolojik ve tarımsal kuraklık sonucu kışlık tahılların geç çimlenme-çıkış ve gelişme sorunu ile karşı karşıya kaldığı tespit edilmiştir. İldeki kışlık tahıl ekilişinin yüzde 20-25'ini oluşturan sulu alanlarda ise, yağış yetersizliği sulama ile tamamlandığından çimlenme/çıkış ve ilk gelişimin zamanında yeterli olduğu söylenebilir. İldeki geç çimlenme/çıkış ve gelişme sorunun kışlık tahıl ekilişlerinin yüzde 55'ini etkilediği, Ocak ayında yeterli yağış alınmasına ve sezonun geri kalan kısmında yeterli yağış alınacağı varsayımına rağmen, bu alanlarda uzun yıllar ortalamasına göre az da olsa verim düşüşü yaşanacağı öngörülmektedir. Kuraklık tehdidinin yaşandığı kuru tarım alanlarında fizyolojik nedenlerle tane proteininin oransal yükselmesine bağlı kalite artışı beklenebileceği öngörülmektedir. Bu yıl nadas yapılan alanlarda da görülen kuraklığa bağlı çimlenme/çıkış yetersizliği sorunu nadasın etkin yapılamadığı tespitini ortaya çıkarmaktadır. Bölgenin önemli yer üstü su kaynaklarından olan Beyşehir, Suğla depolamaları ile diğer baraj ve depolamalarda geçen yıla göre düşüşler olmaması ve hidrolojik kuraklığın görülmemesi ise önemli görülmüştür. Bundan sonraki sürecin kışlık tahıl üretimindeki etkisi büyük önem taşımakta olup, yer altı sularının düzeyinde belirleyici olacağı göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE KURAKLIK

Türkiye geneli ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Bayram Sade, ülke genelinde Ekim 2013-31 Ocak 2013 arasındaki dönemde şiddeti bölgelere göre değişmekle birlikte meteorolojik kuraklık görüldüğünü kaydederek, "İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgelerinde meteorolojik kuraklık yanında kışlık hububat için tarımsal kuraklık riskinin olduğu söylenebilir. Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin de tarımsal kuraklık açısından sınır düzeyde olduğu değerlendirilmektedir. Kışlık hububat için tarımsal kuraklık boyutunun bundan sonraki süreçte düşen yağışlar ve sıcaklıklara bağlı olduğu, riskin devam ettiği göz önünde bulundurulmalıdır. Ekim 2013-31 Ocak 2013 döneminde ülke genelinde meteorolojik kuraklık görülmesi, Aralık ayı dışında normallerin üzerinde sıcaklık olması, yer altı ve yer üstü su düzeylerini de etkilemekte, hidrolojik kuraklık riskini ortaya çıkarmaktadır" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Konya Merkez Beyşehir Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title