Haberler

Metal Sanayisinde Çalışan Kadınların Güvenliği İçin Bilimsel Proje

Güncelleme:

UÜ ile Türk Metal Sendikası, "metal sanayinde çalışan kadınların sağlık ve güvenliğine yönelik riskleri belirlemek" amacıyla bilimsel araştırma projesi başlattı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Türk Metal Sendikası, "metal sanayinde çalışan kadınların sağlık ve güvenliğine yönelik riskleri belirlemek" amacıyla bilimsel araştırma projesi başlattı.

Projeye ilişkin protokol, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. İrfan Karagöz ile Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel tarafından imzalandı.

Rektörlük A Salonunda yapılan imza töreninde, projede çalışacak akademisyenler, çok sayıda işçi ve sendika yöneticisi de hazır bulundu.

Projenin üniversite ayağının koordinatörü ve Uludağ Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Aytaç, kadınların fiziksel ve psikolojik olarak erkeklerden farklı olduğuna dikkati çekerek  erkeklere göre hazırlanmış üretim süreçlerinde kadınların bu yüzden daha çok yıprandıklarını ve risk aldıklarını söyledi.

Aytaç, yapacakları anket, gözlem ve mülakatlarla kadınların tüm risk faktörlerini belirleyerek, tehlike oluşmadan korumaya yönelik bir iş kültürü oluşturmaya destek vereceklerini belirtti.

Projenin sendika ayağını koordine edecek olan Türk Metal Sendikası projelerden sorumlu uzmanı Adnan Parçalı ise, "İnsana saygı" anlayışının bir yansıması olan böyle bir çalışmanın Türkiye'de ilk kez yapıldığını bildirdi.

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel de, bu yılın ilk on ayında Türkiye'de 100 bin kadın işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Türkiye'de 700'ün üzerinde metal iş yeri var ve 12 binden fazla kadın çalışıyor. Bunların sadece 3 bini Bursa'da. Bu nedenle araştırmayı ülkemizin 4. büyük kenti olan Bursa'da yapmaya karar verdik. Bu araştırma sonuçlarının, iş güvenliği ve sağlığı kültürü oluşmasında, diğer sektörlere de örnek olacağını umuyorum" ifadesinde bulundu.

Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi olarak gerçekleştirilecek ve bir yıl sürecek projede, Türk metal sanayinde çalışan kadınların iş sağlığı ve güvenliği açısından tüm risk faktörleri bilimsel verilerle ortaya konulacağı bildirildi. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Uludağ Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title