Haberler

Metal Mutfak Eşyası Sektörü İhracatta İddialı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, Kahramanmaraş’ın metal mutfak eşyası sektöründe Türkiye ve dünyada önemli bir üretim üssü olduğunu belirterek, "Sektör iyi bir stratejiyle desteklenirse 180 ülkeye ihracat yapacak imkana sahibiz" dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşyası sektöründe Türkiye ve dünyada önemli bir üretim üssü olduğunu belirterek, "Sektör iyi bir stratejiyle desteklenirse 180 ülkeye ihracat yapacak imkana sahibiz" dedi.

KMTSO Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, yaptığı açıklamada, Türkiye metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60'ının yapıldığı Kahramanmaraş'ta, üretimin artırılması için yeni yatırımlar yapıldığını belirtti.

Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta bulunan üreticilerin 100 milyar dolarlık dünya metal mutfak eşyası pazarından daha fazla pay almak istediğini söyleyen Gülkesen, Kahramanmaraş ve İstanbul'un metal mutfak eşya gruplarında iki büyük üretim üssü olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş'ın 100'e yakın üretim tesisi bulunduğunu belirten Gülkesen, "Sektörün yüzde 60'ını üretiyoruz. Kahramanmaraş metal mutfak eşyalarında tarihte üretim yapan bir il. Bakırcılık ve alüminyumculuktan gelen tecrübesiyle modern tesislerinde paslanmaz çelik, yanmaz yapışmaz mamul üretmeye devam etmektedir. Yaklaşık 5 kıtada 80 ülkeye ihracatımız var ama geride ihracat yapmadığımız diğer ülkeler var. İhracat yaptığımız ülkelerde pazar payımızı geliştirirken diğer ülkelerde de var olmalıyız. Dünyada, Türkiye'de de Kahramanmaraş önemli bir üretim üssü. Bu özelliğimizi geliştirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Üretimde ilk akla gelen merkez olduğu için üretimde marka kent" diye konuştu.

"YENİ YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK"

İhracattaki potansiyelin çok önemli olduğunu söyleyen Gülkesen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni OSB'de yatırımlarımız devam edecek. Doğru destekle sektör büyüme potansiyeline sahip sektörün strateji planı oluşturulup doğru uygulanırsa ihracatta yeni başarılara imza atacağı bir gerçek. Dünyanın merkezindeyiz. Afrika'nın, Avrupa'nın, orta Asya'nın merkezindeyiz. Uzak Doğu ve Çin'den gelen ürünler hem kalitesiz hem de uzaklıktan dolayı pazara ulaşması iki ay gibi bir zaman almaktadır. Oysa bizim ürünler en geç on beş günde pazara ulaşabilmektedir. Bu da tasarımın öne çıktığı, bayanlara hitap eden bir sektör için büyük avantaj. Ama maliyetler çok önemli. Çin kendi üreticilerine sağladığı teşvikle desteklemekte buda fiyat avantajı oluşturmaktadır. Pazara uzaklığına rağmen ucuz fiyatıyla aynı pazarda bizim için tehdit oluşturmaktadır."

"FİYAT AVRUPA'DAN DAHA UCUZ"

Üretilen ürünlerin çok kaliteli olduğuna değinen Gülkesen, lojistik açısından da Türkiye'nin en kolay ulaşılabilir ülke olduğunu söyledi.

Gülkesen, sözlerine şöyle devam etti:

"Fiyat olarak Avrupa'dan ucuz. 3 saat uçuşla ulaşabileceğiniz çok büyük bir pazarın merkezinde, ürettiğimiz ürünü 15 gün içinde teslimi mümkün. Tasarımın öne çıktığı sektörde ulaşım çok önemli. Pazara erken girebilmek çok ciddi bir avantaj. Aslında metal mutfak eşyaları züccaciye sektörünün alt dalı. Züccaciye sektörünü oluşturanlar cam, plastik, ahşap, porselen, elektrikli ev aletler gibi ürünler. Dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık bir züccaciye sektörü var. Türkiye bu sektörün yüzde 3'ünü üretiyor. 2 kat büyüyüp üretim yaparsak yüzde 6'sını 3 kat büyüyüp üretim yaptığımızda dünya pazarının yüzde 9'una hitap edebiliriz. 140-150 milyar dolar ihracat yapan ülkemiz için 2023 yılında ihracatın yaklaşık 10 milyar dolarına talibiz."

"CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILMALI"

Sektörde gelişimi yakalamak için ciddi araştırma yapılmasının şart olduğunu belirten Kadir Gülkesen, şunları söyledi:

"Burada ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Sektörün bir swot analizini yapmamız gerekiyor. Zayıf ve güçlü yönlerin tespit edilmesi gerekiyor, daha sonra bir stratejik plan dahilinde hükümetimizin destekleri ile de bu çalışmaya hız vermek gerekir. Ürünlerimizin özelliği gereği daha çok katma değere yatkın ürünler. Türkiye'nin ortalama ihracat fiyatı olan kg 1,5 doların çok üzeri fiyatla ihracat imkanı var. İçinde tasarım barındıran ürünler, genelde bayanlara hitap ediyor. Devletimizin bize vereceği destekle bu konuda önemli avantajlara sahip olacağız. Devletimizden destek bekliyoruz, biz de elimizden gelenin fazlasını yapacağımıza söz veriyoruz."

"100 ÜLKE HEDEFİMİZ"

İhracat yaptığımız 80 ülkeye ihracat yapamadığımız 100 ülkeyi de dahil etmek gerektiğini anlatan Gülkesen, şunları söyledi:

"Pazarımızı büyütmemiz gerekiyor. Ar-ge, inovasyon bizim için çok önemli. İhracatı artırmak için bir ürünü ya daha fazla adette satacaksınız, ya da daha fazla fiyata satacaksınız biz hem daha fazla adet, hem de tasarım, ar-ge ve inovasyonla daha fazla fiyata satabilme imkanına sahibiz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Sektörün önemli sorunlardan biri yatırım yeri, arsa maliyetlerin yüksek olması önemli bir sorun teşkil ediyor. Sanayici arsaya çok para verdiği zaman önemli bir kaynak kaybı yaşıyor yani ucuz arsa önemli. Sektörde ikinci büyük sorun nitelikli elaman ihtiyacı. Meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversiteler yeniden yapılandırılmalı. Genç nüfusumuz tasarım konusuna odaklanmalı nitelikli ve ar-ge içeren ürün üretmeliyiz, bunun için heyecana ve yeterli tecrübeye sahibiz. Sektör iyi bir stratejiyle desteklenirse 180 ülkeye ihracat yapacak imkana ve aşka sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bakanlığımız önderliğinde yapılacak çalıştay 2023 yılında kadar 8-10 milyar dolar ihracatı mümkün kılacaktır." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kahramanmaraş İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title