Haberler

Mesudiye Zırhlısı'nın Şehitleri Su Altında Anıldı

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz B-11 Denizaltısı'nın torpidosuyla Sarı Sığlar Mevkisi'nde batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda şehit olan 10 subay ve 25 er için anı dalışı yapıldı.

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz B-11 Denizaltısı'nın torpidosuyla Sarı Sığlar Mevkisi'nde batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda şehit olan 10 subay ve 25 er için anı dalışı yapıldı.

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mesudiye Zırhlısı'nda şehit olan 10 subay ve 25 eri andı. Anma kapsamında, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Emekli Kurmay Albay Dr. Murad Hatip, Mühendislik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümü öğrencisi Batuhan Ünver, Çanakkale Balık Adamlar Kulübü Başkanı ve Eğitmeni Ercan Zeybek, Çanakkale Deniz Polisi Muharrem Karabaş, Çanakkale Yelken Kulübü Antrenörü Erhan Tezel, 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Başar Uymaz Tezel'den oluşan 5 kişilik dalgıç grubu, Mesudiye Fırkateyn-i Hümayun-u'nun batırılışının 101'nci yılında Kepez Beldesi, Sarı Sığlar Mevkisi'nde dalış yaptı. Dalgıçlar suda, "Deniz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" yazılı pankart açtı.

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Emekli Kurmay Albay Dr. Murad Hatip, Mesudiye Zırhlısı'nın Çanakkale direnişin sembolü olduğunu belirtip, "Mesudiye Zırhlısı'nın B-11 İngiliz Denizaltısı tarafından bir torpido batırılması Çanakkale için bir direnişin ateşlenmesinin başlangıcı oldu. Çanakkale'de daha sonra Mesudiye Zırhlısı'ndaki toplar çıkartılarak hem Baykuş Bataryası hem de Anadolu tarafındaki Güzelyalı'da kurulan Mesudiye Bataryası'nda kullanıldı. Mesudiye Zırhlısı'nın anısına dalış için burayı seçmemizin sebebi üniversitemize adını veren büyük denizci Piri Reis'in Çanakkaleli olması ve Kitab-ı Bahriyeyi Kilitbahir ve Çimenlik Kaleleri'nde yazmasıdır. Bizler, denizlerimizin tarihini araştırmaya devam edeceğiz" dedi.

MESUDİYE ZIRHLISI

Mesudiye Zırhlısı, İngiliz B-11 denizaltısı tarafından 13 Aralık 1914 tarihinde Çanakkale Boğazı Kepez Bölgesi'ndeki Sarı Sığlar Mevkisi'nde demirliyken torpido taarruzuyla batırıldı. Mesudiye'nin ani batışıyla 25 personel Çanakkale'nin soğuk sularında şehit oldu. Bazı personel makine dairesinde sular altında mahsur kalarak çıkamadı. Bu personel karina ve bordalara açılan deliklerden sütle beslendi. Akabinde İstanbul'dan 'Alemder' isimli gemisiyle getirilen asetilen kaynağı ile büyük menhol açılarak içeride mahsur kalan personel kurtarıldı. Mesudiye Zırhlısı uzun yıllar bir bordası satıh da gözükerek bir deniz şehitleri abidesi gibi kaldı. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Onsekiz Mart Üniversitesi Piri Reis Çanakkale Mesudiye Politika Güncel Haberler

title