Haberler

Mesnevi'ye Türkiye-İran 'Ortak Miras' Dedi, İtiraz Geldi

Güncelleme:

Afganistan, Türkiye ile İran'ın, Mevlânâ'nın Mesnevi'sinin UNESCO 'Bellek Mirası' listesine '2 ülkenin ortak mirası' olarak kaydedilmesi yönünde geçen ay yaptığı başvuruya, tepki gösterdi.

Türkiye ve İran, Birleşmiş Milletler'in Dünya Belleği Programı'nda Mevlana'nın Mesnevi'sini ortak miras olarak kaydettirmek için Mayıs ayında UNESCO'ya başvurmuştu. Ancak Mevlana'nın doğduğu ülke olan Afganistan, Türkiye ve İran'ın bu talebine karşı çıktı.

"BİZİM GURUR KAYNAĞIMIZ"

Afganistan Kültür Bakanlığı sözcüsü Harron Haklimi "Rumi Afganistan'ın Belh şehrinde doğmuştur, bizim gurur kaynağımızdır" diyerek ülkesinin dışarıda bırakılamayacağını söyledi.

Haklimi, UNESCO'yu ünlü şairin eserleri üzerinde Türkiye ve İran'dan daha çok hak sahibi olduğuna ikna etmeyi umduklarını açıkladı.

"ESERLERİ ORTAK MİRAS KABUL ETMEYE HAZIRIZ"

Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani ise Mevlana'nın eserlerinin Afganistan ve Türkiye'nin ortak gururu olduğunu ve eserleri ortak miras olarak kabul etmeye hazır olduğunu söyledi, ancak İran'a değinmedi.

"DÜNYA HAYRAN"

Mevlana'nın doğum yeri olan Belh şehrinin valisi Atta Mohammad Nur da " Mevlana'yı sadece iki ülkeye mahsus ilan edersek tüm dünyanın hayranlık duyduğu bu kıymetlı şahsa haksızlık etmiş oluruz" dedi.

"TALEPLER HENÜZ DEĞERLENDİRİLMEDİ"

Tartışmanın büyümesinin ardından UNESCO sözcüsü Ricardo Grassi her ülkenin Mevlana üzerinde hak iddia edebileceğini ancak Türkiye ve İran'ın talebinin henüz değerlendirilmediğini belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Afganistan Mevlana Türkiye İran Kültür Sanat Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (8)

1:

Kekonun yere göğe sığdıramadığı sahsiyetlerin eserleri türkçe, bu onları türk yaparmı hayır. onlar kekodur, keko kalacak.

7
13
yanıtYanıtla
tatar:

persiya ile osmanlı hala eski zihniyetini korumakta bir tık ilerliyebilmiş deyiler batılılar sildi süpürdü çöp tenekesine atı ikisini şimdi o çöp tenekesinden nasıl çıkaracaklarını kara kara düşünmeye başladılar çümkü tütüğünu bırakamayan bir zihniyetvar

5
6
yanıtYanıtla
selim:

birinin buraya gelip yasamasi o sahisi burali yapmaz.

0
0
yanıtYanıtla
recep:

mevlana bal gibi iranlidir farsca dilidir arapca yunanca ve turkceye yazilmis cok az siirleri var hepsi bukadar

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

mevlana türkistanlı ve öztürk bir tatar evladı. . . isteyen araştırabilir, bilenlere sorabilir.

0
0
yanıtYanıtla
arif:

bu kadar cahillik olur mu mevlana türkiyede nasıl yaşamış 60 sene. . . türkçe bilmiyor diyen cahiller o öztürk ve tatardır. . . moğollar da kıpçak türkleri olan tatarlarla ilk türk devletini kuran turan kavmidir!

0
0
yanıtYanıtla
arif:

Allahtan korkun, bir turan kavmi olan moğolların komutanı Baycu noyan askerleriyle konya önlerine geldiğinde mevlana sayesinde yağmalamadan çekip gidiyor. . . moğollar da öztürklerle, yani tatarlarla karışan bir kavim olduğundan öztürkçe olan tatarcayı da biliyor. . . şu mübarek gecede yalanı bırakıp biraz dürüst olalım!

0
0
yanıtYanıtla
DUNYA watandasi:

Bir yerde dogmak AMA doydu buyudu der ? Mesela cocugun oz babasimi yoksa cocugu besleyen ve buyuten Bild im bileli mevlana ve konya ayrilmaz bir butundir nerede cikti bu Iran Avgan????

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title