Haberler

Mesleki Eğitim Güncelleme Toplantısı Yapıldı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şubesi, ziraat mühendislerinin mesleki bilgilerinin geliştirilmesi amacıyla, mesleki eğitim güncelleme toplantıları düzenlemeye başladı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şubesi, ziraat mühendislerinin mesleki bilgilerinin geliştirilmesi amacıyla, mesleki eğitim güncelleme toplantıları düzenlemeye başladı.

Toplantıya, ZMO Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, ziraat mühendisleri katıldı. Belirli aralıklarla bundan sonra da yapılacağı belirtilen meslek eğitim güncelleme toplantılarının ilkinin açılış konuşmasını Ziraat Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz yaptı. Gündüz, "Meslektaşlarımıza yönelik eğitim programları birçok kamu kurumunun yanı sıra Ziraat Mühendisleri Odası tarafından da düzenlenmektedir. Sahada çalışan meslektaşlarımız için bu tür eğitimler, mevzuatlar nedeniyle zorunluluğa dönüşmüş durumdadır. Oysa mesleki ve hizmet içi eğitimin mevzuatların dayatılması ile değil, gönüllülük ilkesi altında yürütülmesi gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Daha sonra ZMO Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Karlıdağ, "Ekolojik Faktörlerin Meyveciliğe Etkileri" başlıklı bir sunum yaptı. Karlıdağ, ilkbahar geç donlarının sürekli konuşulduğu bu günlerde, donun etkilerinin artık bilindiğini, bazı çözüm metotlarının uygulandığını ve daha fazla gelişme için bilimsel çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Sadece ilkbahar geç donlarının meyveciliğe etkisinin olmadığını, yaz aylarındaki aşırı sıcaklıklar ve kış aylarındaki aşırı düşük sıcaklıklarının da önemli sorunlar oluşturduğunu belirten Karlıdağ, bu sorunların ortaya çıkardığı olumsuz sonuçların üreticiler tarafından bilinmediğini ve yeterli çalışma olmadığını aktardı. Aşırı yüksek ve düşük sıcaklıkların meyve türlerinde oluşturduğu zararları fotoğraflar eşliğinde gösteren Karlıdağ, "Verim ve kalite kaybı, bilinen ekolojik riskler dışında, bilinmeyenler tarafından da ortaya çıkmakta, birçok yetiştirici ise kayıplarda kültürel işlemlerin tam olarak yapılmamasının etkili olduğunu düşünmektedir" diye konuştu.

Ziraat Yüksek Mühendisi Talip Yiğit tarafından yapılan sunumda, Malatya'da kayısı da hastalık ve zararlıların tanısı ve mücadelesi konusunda yayımcı ve üreticilerin ihtisaslaşma düzeyinin oldukça yüksek olduğu vurgulandı. Yiğit, tarımsal mücadelede süre, zaman ve miktar konusunda üreticilerin eksiklikleri olduğunu belirterek, bu noktada mühendislere önemli görevlerin düştüğünü kaydetti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Orhan Gündüz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title