Haberler

Mescid-i Aksa'ya Sukot Bayramı Engeli

Güncelleme:

İsrailoğullarının Sina çölünde 40 yıl dolaştırılmalarını temsil eden, 9 sürecek Sukot Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişi yasaklandı.

İsrailoğullarının Sina çölünde 40 yıl dolaştırılmalarını temsil eden Sukot Bayramı (Arş Bayramı) nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişi yasaklandı.

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girebilmesi için baskın yapan ve giriş kapılarını tutan İsrail polisi, Filistinlileri ve bir turisti tartakladı.

Sadece Yahudi yerleşimcilerin ve turistlerin girişine izin veren İsrail askerleri, Aksa'nın avlusunda da dış kapıları tuttu.

Fransız vatandaşı olduğu öğrenilen bir turist, kendisini tartaklayan İsrail askerlerine, "Ben Fransa'dan burayı ziyarete geldim. Ne güzel bir ülkeniz var! Gurur duyun yaptıklarınızla" diye tepki gösterdi. İsrail askerleri de turiste "Defol, Fransa'ya git!" şeklinde karşılık verdi.

İsmini vermek istemeyen ve Fransız vatandaşı olduğunu belirten kişi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Askerlere ilk önce Fransız olduğumu söylemedim. Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışmıyordum. Yanımdaki bazı Filistinli arkadaşlarla yolda yürürken bizi tartaklamaya başladılar. Fransız Konsolosluğunu arayarak İsrail askerleri hakkında şikayette bulunacağım" dedi.

Mescid-i Aksa'nın Silsile Kapısı'nda bekleyen İsrail askerlerine tepki gösteren bir Filistinli de Aksa'dan çıkan bazı turistlere, "Turistleri ve Yahudileri Mescid-i Aksa'ya alıyorlar ama Müslümanlara yasak. Görün işte İsraillilerin bize nasıl davrandığını" diye seslendi.

Aksa'dan çıkan bir İsrailli ise söz konusu Filistinliye tepki göstererek, bu kişiyi askerlere şikayet etti. Filistinli vatandaşın fotoğrafını da çeken İsrailli, askerlerin uyarısıyla Silsile Kapısı'ndan ayrıldı.

"3 polis yaralandı"-

Öte yandan İsrail Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfelt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sabah Mescid-i Aksa'da çıkan gerginlikte 3 İsrail askeri hafif şekilde yaralandı. Şu anda asker, Aksa ve çevresinde sükuneti sağlamış durumda" dedi.

Rosenfelt, şu ana kadar hiç kimsenin gözaltına alınmadığını da belirtti.

Sözlükte "çardaklar" anlamına gelen "Sukot" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor. Bugün başlayan ve 9 gün sürecek olan Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudiler, şehrin sokaklarına çardak kurdu.

Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya gezi düzenliyor. Filistinlilerin tepkisini çeken bu ihlaller, taraflar arasında çoğu zaman gerginliğe dönüşüyor. İsrail, bu gerekçelerle de zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya girişini kısıtlıyor. - Kudüs

Kaynak: AA / Güncel

Fransa İsrail Kudüs Sina Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title