Haberler

Mersin2 Bakan Zafer Çağlayan: Tarım Türkiye'de Önemli Bir Sektör Oldu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tarımın üretimde, ihracatta, istihdamda Türkiye'nin önemli bir sektörü olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tarımın üretimde, ihracatta, istihdamda Türkiye'nin önemli bir sektörü olduğunu söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonu'nda düzenlenen Turunçgil Zirvesi'ne Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, AKİB Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Tuğrul Kuzu, üretici birlik başkanları, çiftçileri, üreticiler ve ihracatçılar katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, tarım sektörünün üretimde, ihracatta ve istihdamda Türkiye'nin önemli bir sektörü olduğunu söyledi. Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu sektör, geleceğin en önemli stratejik güçlerinden birisi. Dünyanın çok önemli ülkelerinde tarım ve gıda konusunda ciddi kaygılar var. Ne yapalım, Allah ülkemize petrol doğalgaz vermemiş, ama bunun yanı sıra insanların asla vazgeçemeyeceği son derece önemli olan tarım, gıda ve hayvancılık anlamında bir nimet vermiş. Bu anlamda bizim yapmamız gereken en önemli şey, bunları doğru kullanıp yönetmektir. Dünya mal ticaretinde tarımın 7.8'lik payı var. Bu da 1.4 trilyon dolara tekabül ediyor. Tarım sektörü ülkemizde son 8 yılın, son 7 yılında arka arkaya büyüme göstermiştir. Geçen yıl Türkiye, Çin'in ardından dünyanın en önemli, en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi oldu. Bu büyümenin 4.5 puanlık katkısı Türkiye'nin ihracatçısının katkısı olurken, sadece tarım sektörünün etkisi yüzde 8.9 olarak ortaya çıkmıştır. Vermiş olduğum 2 rakam, Türkiye'nin büyümesinde ve ihracatındaki büyümesini çok net gözler önüne seriyor. 2011 yılında, 2002 yılına göre toplam tarım ihracatını 3.8 milyar dolardan, 3 katına çıkararak, 10.7'ye ulaştırdı. İftihar ediyorum ki ülkemiz dünyanın 190 ülkesine tarım ihracatı yapar hale geldi." Bakan Çağlayan, 2002 yılında toplam yaş meyve sebze ihracatının 494 milyon dolar olduğunu ve 2011'de bu rakamın 5 kattan fazla büyüdüğünü kaydetti. Çağlayan, "Turunçgil sektörünün önemini daha iyi görmeliyiz. Gelmiş olduğumuz nokta ortada. Gelmiş olduğumuz nokta iyiyken, bunu yeterli bulmuyoruz. Gerek işsizlik gerek ihracat anlamında Türkiye'nin gelmiş olduğu nokta iyi olmasına rağmen, yeterli bulmuyoruz. Dünyanın bir çok yeri yangın yeriyken, biz 2023 hedeflerini gerçekleştirir miyiz, bal gibi gerçekleştiririz. Yeter ki el ele olup, birbirimize güvenelim. İktidarıyla muhalefetiyle el ele verdiğimiz zaman, bunları başarabiliriz. Elde edilen 2023 hedefi Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak, devlet hedefi haline geldi. Bunları gerçekleştirmemek için hiç bir sebep olmadığını, bu yolda emin adımlarla yürürken, gerekli alt yapının sağlanması için de çok ciddi çalışıyoruz. Yapılan üretime, ihracata gerektiğinde verilecek olan devlet desteğiyle, inşallah 2023 hedefini gerçekleştiririz" dedi.

Türkiye'nin ilk defa 12 yıllık hedef koyduğunu belirten Bakan Çağlayan, 4 yılda bir hedefi nereye taşıdığını kendine ev ödevi olarak gösterdiğini söyledi. Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben ümit ediyorum ve görüyorum ki tabii ki Allah'tan gelecek şeyleri bunun dışında tutarak, tarım sektörü, 40 milyar doları yakalamak için 2023 hedefini beklemeyecektir. Ben bunları size mutluluk hormonu vermek için söylemiyorum. Elimizdeki rakamlara bakarak söylüyorum. Bu arada destekleme primleri ile ilgili çeşitli söylentiler var. Tarım Bakanlığı'nın sahip olduğu bütçe ortada. Benim görevim ise tüm sektörlerin daha iyi ihracat yapabilmesi için çalışma yürütmek. Gelinen seviyeyi sizin takdirinize ve insafınıza sunuyorum. Harcarken ben babamın parasını harcamıyorum. 75 milyonun bana emanet ettiği parasını harcıyorum. Geçen yılki destek primlerinin halen ödenmediği de söyleniyor. Benim bakanlığımda bekleyen tek bir destek dosyası yok. Ödenek kısmı Maliye Bakanlığı'ndan. Bana para gelecek ki ödeme yapılsın. Benim kenarda bekleyen param yok. Maliye Bakanlığı'nın Ağustos ayı itibariyle aktarabileceğini söylediğini de size bildireyim."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağlayan Türkiye Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title