Haberler

Mersin Sahillerinde 20 Bin Caretta Yavrusu Denizle Buluştu

Mersin sahillerinde 20 bin Caretta yavrusu denizle buluştu MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYEM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu yıl il genelinde 20 bin Caretta Caretta yavrusunun yumurtadan çıkarak denizle buluştuğunu söyledi.

Mersin sahillerinde 20 bin Caretta yavrusu denizle buluştu

MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYEM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu yıl il genelinde 20 bin Caretta Caretta yavrusunun yumurtadan çıkarak denizle buluştuğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kumsalında son Caretta Caretta yavrularının yumurtadan çıkarak denizle buluştu. Yavruların denize ulaşmasını takip eden DEKUYEM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu yıl geçen yıla oranla hem anaç kaplumbağaların kumsallara çıkışında hem de yavru kaplumbağaların denize ulaşmasında artış gözlendiğini kaydetti. Mersin'de Alata Araştırma, Davultepe ve Kazanlı kumsallarında üremek üzere sahillere çıkışların geçen yıla oranla daha fazla olduğunu ifade eden Ergene, vatandaşların nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarına karşı daha fazla duyarlı olmalarının da artışlarda etkili olduğunu vurguladı. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde bu yıl 249 çıkışın gerçekleştiğini kaydeden Ergene, "Sezonun son yavru çıkışlarını denize ulaşması ile başarılı bir sezon geçirdik. Kumsala üremek üzere çıkan kaplumbağalarda 2 yıl da bir eksilme ve yükselmeler yaşanır bu yıl yükseliş dönemi oldu" dedi.

Mersin genelindeki yavru çıkışlarının da 20 bini geçtiğini vurgulayan Ergene, "Mersin geneline baktığımızda Erdemli ilçesinde Alata, Mezitli ilçesinde Davultepe Akdeniz ilçesinde ise Kazanlı kumsalında çıkışlar gerçekleşmektedir. Davultepe kumsalına 150 çıkış gerçekleşirken, Kazanlı'da 698 çıkış gerçekleşti. Alata'da ise 249 çıkış oldu. Bu üç çıkış noktasında yaklaşık 20 binin üzerinde yavru da yumurtadan çıkarak denizle buluşturuldu" diye konuştu. Yaklaşık 17 yıldır kaplumbağaların sağlıklı üremelerini gerçekleştirmek ve daha fazla yaşamalarını sağlamak amacı ile hem bölge balıkçılarına hem de vatandaşlara üreme ve çevrenin temiz tutulması konularında eğitimler verildiğini belirten Ergene, şunları söyledi: "İnsanlarımızdan deniz kenarına getirdikleri çöplerini ve de özellikle pet şişe ve plastik atıklarını çöplere atmalarını istiyoruz. Çünkü hem yavrular hem de anaçlar plastik atıklarına takılarak boğuluyorlar. Lütfen atıklarımızı çöplere atalım bu hem çevremizin temiz tutulmasına hem de hayvanların korunmasına yarayacaktır."

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş de kurum olarak Türkiye'nin tarımsal yönden daha güçlü olması için birçok araştırmalar yaptıklarını vurguladı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: MERSİN (DHA)

=====================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Davultepe Kazanlı Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title