Haberler

Mersin Kanunun Virtüözü Albüm Çıkartıyor

Mersin'de yaşayan Ankaralı ünlü kanun sanatçısı 32 yaşındaki Ahmet Baran, 'Kanun namına' adıyla bir albüm çıkartacak.

Mersin'de yaşayan Ankaralı ünlü kanun sanatçısı 32 yaşındaki Ahmet Baran, 'Kanun namına' adıyla bir albüm çıkartacak. 6 kıtada konser ve master class eğitimler vererek kanunun tanınmasını ve bilinmesini sağlayan Baran, önümüzdeki ay çıkacak olan albümünde kendi bulduğu icra tekniğinin müzikseverler ile ilk kez buluşmanın da heyecanını yaşıyor.10 yıldır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu bünyesinde görev yapan sanatçı Ahmet Baran'ı tatlı bir telaş sardı. Kanun icrasına tüm parmaklarını kullanarak Türk Müziği tarihinde kendi adı ile anılacak yeni bir teknik de kazandıran Baran, mart ayı içerisinde çıkacak olan albümü 'Kanun namına' ile bu tekniği müzikseverlerle ilk kez buluşturacak olmanın da heyecanını yaşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Konutu'nda bugüne kadar 50 konserde görev alması ile dikkat çeken Baran, hemen hemen tüm büyüklerinin futbolcu olmasına rağmen ailesinin yönlendirmesi ile küçük yaşlarda TRT Ankara Çocuk Korosu'na başladığını belirterek şunları söyledi:

"Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzikoloji bölümünde eğitimimi tamamladıktan sonra 2006 yılından bu yana Devlet Koroları bünyesinde çalışmaya başladım. Halen periyodik konserler ve farklı çalışmalar yaparak sanat hayatıma devam etmekteyim. Kanunla ailemin desteği ve yönlendirmesi sayesinde tanıştım. Ailedeki tüm rol modellerim futbolcuydu. Adana bölgesinde 'Füze Selami' olarak bilinen dedemin Taburi Necdet Yaşar ile olan yakınlığı dostluğu evimizde sürekli musikinin tohumlarının ekilmesine vesile olmuş. Biz de müzik camiasının içinde büyüdüğümüz için kulak aşinalığı ile çok farklı müzik tarzlarını tanıma şansına eriştik. Bu vesile ile ya popçu ya da topçu olma durumumuz vardı. Daha sonrasında ailemin yönlendirmesi ile TRT Ankara Çocuk Korosu ile müzik hayatına başlamış oldum. Geçtiğimiz sanat sezonu içinde yaklaşık 110 konser verdim. Geçtiğimiz yıl 6 kıtada farklı farklı konserim oldu. Kostarika'dan Avustralya'ya ABD'den Dominik Cumhuriyeti'ne uzanan geniş bir yelpazede farklı kültürlere konserler verdim."

Kanun gerek tınısı gerekse de görsellik bakımından hem göze hem kulağa hitap eden büyülü bir müzik kutusu olduğunu ifade eden ve Türk Müziğinin piyanosu olarak bilinen çok önemli bir referans enstrümanı olduğunu söyleyen Ahmet Baran, "Ben de bu büyülü müzik kutusuna gönlümü kaptırmış olacağım ki kanunu kucağımda bir ömür geçirerek sanat hayatıma devam ediyorum" dedi.

Dünyanın dört bir yanında verdiği dersleri ve yaratığı tarzı nedeni ile bugüne kadar kendi adına üretilen enstrümanı çaldığını kaydeden Baran, önümüzdeki ay çıkacak albümünde geçtiğimiz yıl Tarsus İlçesi'nde hunharca katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için yaptığı bestenin de yer alacağını söyledi. Baran, şöyle devam etti:

"Dünya müziklerini çalarken kanunun bize sunduğu bazı zorlukları ortadan kaldığımız yeni tasarlanan enstrümanlarla müziğimi icra ediyorum. Hem ses olarak hem de görsel olarak farklı yapıların peşindeyiz. Kanun bildiğimiz üzere iki işaret parmağına mızraplar takılarak icra edilen bir enstrümandır. Ben diğer parmaklarımı da icranın içerisine dahil ederek sağ el icra halindeyken, zaman zaman sol elimi de bir perküsyon, bir piyano gibi çok sesli yapılarla zenginleştirerek daha fazla sesi ahenklik bir şekilde çıkararak, beynin iki lobuna da kullanmayı amaçlayan bir tekniğe sahibim. Bu teknikle hazırladığım 'Kanun namına' adlı bir albüm hazırladım. Bu tekniğin meyvelerini ortaya koyacağım bir albüm alacak. Bu anlamda Türkiye'nin çok önemli müzisyenleri ile çalıştım. Bunu da mutluluk ve gururla söyleyebilirim. Metalica'dan Chopin'e Michel Camilo'dan çok bilenen film müziklerine, Özgecan için yaptığımız bir bestenden bir çok farklı müzik mecralarına dokunduğumuz çok önemli bir albüm olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin yetiştirdiği virtüöz dostlarımın icralarıyla renk kattığı keyifli bir çalışma oldu. Kanun Namına herkesi dinlemeye davet ediyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / 3. Sayfa

Hacettepe Üniversitesi Mersin 3. Sayfa Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title