Haberler

Mersin İkk'den Balıkçı Barınağı Tepkisi

Türk Mühendis ve mimar Odaları birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Seyfettin Atar, merkez Mezitli ilçesine balıkçı barınağı yapılması kararının keyfekeder verildiğini öne sürerek, bu konuda Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm üretme biçiminin daha büyük sorunlar oluşturacağı uyarısında bulundu.

Türk Mühendis ve mimar Odaları birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Seyfettin Atar, merkez Mezitli ilçesine balıkçı barınağı yapılması kararının keyfekeder verildiğini öne sürerek, bu konuda Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm üretme biçiminin daha büyük sorunlar oluşturacağı uyarısında bulundu.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Mezitli'ye yapılması planlan yeni balıkçı barınağı ile ilgili harekete geçti. Mersin İKK bünyesinde ilgili oda temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon oluşturularak çalışmalara başlarken, Mersin İKK Genel Sekreteri Atar, komisyonun barınak ile ilgili ön tespitlerini açıkladı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Atar, Mersin balıkçılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin modern balıkçı barınaklarına sahip olmak olduğunun altını çizdi. Kent merkezindeki ve Karaduvar Mahallesi'ndeki balıkçı barınaklarının mevcut durumunun, Mersin'de 'balık kültürü' ve 'balıkçılık sektörünün' gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade eden Atar, "Her iki barınak da hem toplumun hem de balıkçının ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktadır. Bu anlamda Mersin kentinin balıkçı barınağı sorununa sırtını dönmesi veya balıkçıları görmezden gelmesi asla düşünülemeyecek bir konudur. Mersin kentinin önemli bir sorunu olan balıkçı barınağı konusunda Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm üretme biçimi, yöntem açısından gelecekte daha büyük sorunlar oluşturmaya aday, sorun çözmekten ziyade sorun üretmeye açık bir yöntemdir" dedi.

Yeni balıkçı barınağının yeriyle ilgili alternatifler belirlendiğini dile getiren Atar, bu yerlerin 'yetkinliği sınırlı bürokratlar tarafından ve az sayıda değişken dikkate alınarak' belirlendiğini öne sürdü. Bu alternatiflerden biri üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Atar, "Yapılan konum belirleme çalışmalarında Mersin Yat Limanı batısı, Mezitli Deresi doğusu, Mezitli Deresi batısı, Viranşehir-Soli Antik Kenti, Soli Antik Kenti batısı ve Davultepe Orman Kampı civarı olmak üzere 6 alternatifin belirlendiği, bunlardan Soli Antik Kenti batısındaki alternatifin uygun görüldüğü, ancak çalışmaların ön raporda uygun görülmeyen Mezitli Deresi doğusunda devam ettirildiği görülmektedir. Bu her ne kadar yetersiz de olsa yapılan yer belirleme çalışmalarının hiç bir öneminin olmadığını ve bu tür büyük yatırım kararlarının keyfekeder verildiğini göstermektedir. Yapılan etüt çalışmalarında yapım işine ait teknik analizler dışında, mevcut profesyonel balıkçı sayısı, Çamlıbel ve Karaduvar'daki balıkçı barınaklarının kapasiteleri, bu barınakların kapasitelerinin arttırılmasının mümkün olup olmadığı gibi temel sorulara yanıt aramak yerine doğrudan bir yeniden yapım işinin düşünülmesi projenin bir diğer yetersizliğidir" ifadelerini kullandı.

"PLANLANAN YER ÇEVRESİ AÇISINDAN OLUMSUZ KOŞULLAR DOĞURACAKTIR"

Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nda yoğunluk yaratan ve profesyonel balıkçılar açısından durumu zorlaştıran esas etkenlerden birinin amatör balıkçılar olduğunun, amatör balıkçılara dönük yeni bir tesis üretmenin hem daha ucuz hem de bu tür mekanların ihtiyaç duyduğu geri hizmetler nedeniyle daha kolay olduğunun göz ardı edildiğini de kaydeden Atar, şöyle devam etti: "Balıkçı barınaklarının hem barınak içi işletme örgütlenmesi hem de barınağı işler halde tutan balıkçıların özgün sosyo-ekonomik koşulları dikkate alınarak planlanması gerekmektedir. Balıkçı barınakları içinde bulundukları balıkçı kasabasıyla veya ona hayat veren balıkçılar ile anlamlıdır. Ayrıca balıkçı barınağının yapılması planlanan alan bugün yoğun şekilde konut kullanımlarının yer aldığı bir alanın hemen güneyinde yer almaktadır. Balıkçı barınağının içinde yürütülecek olan çalışmalar (bakım, onarım, balık satışı vb) ve barınağın yaratacağı yoğun ticari hareketlilik çevresi açısından olumsuz koşullar doğuracaktır. Balıkçı barınağının mekansal tasarımının çevre ile olan ilişkisinin düşünülmeden yapılması ile barınağın kente eklemlenmesinde ciddi sorunlar doğuracaktır."

Çamlıbel'deki balıkçı barınağının, mevcut balıkçılar başka bir barınağa taşındıktan sonra yeni bir 'Marina' vakasına dönüşebileceği uyarısında da bulunan Atar, şunları kaydetti: "Bu tür kamusal kullanımların özel ve prestijli alanlara dönüşmesi hem kamusal niteliğinin zarar görmesine neden olacak hem de merkezdeki mevcut ticari hizmetler üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Mersin büyük ölçekli ticari zincirler karşısında küçük ölçekli yerel ticaret unsurlarını koruyacak stratejileri bir an önce gündemine almalıdır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çamlıbel Mersinli Mezitli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title