Haberler

Mersin'deki Don Olayı

Güncelleme:

MERTÜB Başkanı Şahin,"Don olayının etkilediği ağaçlar yaklaşık iki yıl hiç meyve veremeyecek duruma geldi" dedi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin, aralık ayında meydana gelen soğuk hava ve don olayından etkilenen ağaçların yaklaşık iki yıl hiç meyve veremeyeceğini bildirdi.

Erdemli ilçesinde don olayından etkilenen bahçeleri inceleyen Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10-14 Aralık arasında yurdu etkisi altına alan soğuk havadan Mersin'in de etkilendiğini hatırlattı.

Yaşanan don olayının hasat dönemindeki narenciye bahçelerini olumsuz etkilediğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Erdemli ilçesine bağlı başta Tömük, Kargıpınarı, Çeşmeli ve Arpaçbahşiş beldeleri ile Sarıyer, Hacıhalilarpaç, Elvanlı, Dağlı, Gücüş ve Kösbucağı köylerinde meydana gelen don olayından dolayı narenciye ağaçları ve üzerindeki hasat edilemeyen meyveler kurudu. Don olayının etkilediği ağaçlar yaklaşık iki yıl hiç meyve veremeyecek duruma geldi. Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 226 çiftçinin şikayetini yerinde değerlendirerek 5 bin 90 dekarda limon ile portakal ağaçlarının zarar gördüğünü, 6 milyon 235 bin 250 liralık zarar meydana geldiğini tespit etti. Aralık ayındaki don olayı tam anlamıyla narenciye üreticisinin umutlarını da dondurdu."

Türkiye'de limon üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Erdemli'de don olayından dolayı gelecek yıl rekoltenin düşebileceğine dikkati çeken Şahin, "Geçen ay güney bölgelerimizde hiç alışık olmadığımız şekilde hava sıcaklığı sıfırın altında 8 dereceye kadar düştü ve hasat edilmeyen narenciye ağaçlarını tamamen vurdu. Yani üreticimiz, hem yetiştirdiği ürünü alamadı hem de ağaçları kurudu ve iki yönlü mağdur oldu. Kuruyan ağaçlar en az 2-3 yıl ürün vermeyeceği gibi hastalık getireceği endişesi ile belki kesilecek. Bu büyük afeti Allah hiçbir bölgemize, üreticilerimize ve insanımıza göstermesin" dedi.

Şahin, don olayından etkilenen çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesini de istedi.

Çiftçilerin, sigorta konusunda sıkıntı yaşadığına da değinen Şahin, şunları kaydetti:

"Mersin'in özellikle batı kesimlerinde 2B arazileri sigorta yaptırılamıyor. Ayrıca sigorta tarihi de çok kısa. Bölgemizde narenciyenin nisan ayına kadar hasadı yapılabiliyor ancak sigorta şirketleri hasadın yapıldığı ocak ayının ortalarında, don olayı ve dolu yağışlarının sık olduğu dönemde sigortayı bitiriyor. Ocak ayında biten sigortanın üreticiye hiçbir cazibesi olmuyor. Aralık ayında soğuk vurduğunda ürünün yüzde 70'i dalındaydı. Devlet destekleme yapıyor ancak sigorta sistemi, devletin üreticiye verdiği desteği verdirmiyor, bu da üreticilerimize ikinci darbeyi vuruyor."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Dursun Erdemli Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title