Haberler

Mersin'de Yasa Dışı Dinleme Davası Başladı

Mersin'de yasa dışı dinleme davası başladı (ek) İLK DURUŞMA TAMAMLANDI Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla haklarında açılan davanın ilk duruşmasında, 25 emniyet mensubundan 9'unun ifadesi alındı.

Mersin'de yasa dışı dinleme davası başladı (ek)

İLK DURUŞMA TAMAMLANDI

Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla haklarında açılan davanın ilk duruşmasında, 25 emniyet mensubundan 9'unun ifadesi alındı. Saat 09.00'da başlayan ve 19.00'da sona eren duruşmaya, yarın yine aynı saatte başlanacağı belirtildi.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. 24 sanığın katıldığı duruşmada ifadesi alınan 9 kişi suçlamaları kabul etmezken, sanıklardan Ali Yıldırım, ayrıntılı savunma hazırlamak için süre talep ederek ilk celsede savunma yapmak istemediğini ifade etti.

İstihbarat eski Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, suçlamaları reddettiği savunmasında şunları söyledi:

"Mersin İstihbarat Şube Dairesi'nde şube müdürüyken yapılan soruşturma neticesinde meslekten ihraç edildim. İstihbarat insiyatife dayalı olarak yapılan bir işlem olup ciddi bir denetim söz konusudur. Yapılan işlemler hakim kararı ile yapıldığı için her hangi bir usulsüzlük söz konusu olmayıp 5397 sayılı kanundaki prosedüre uygun olarak yerine getirilmektedir. Dinlemeler adli ve istihbari olup istihbari dinlemelerde ayrı bir usül olarak 5397 sayılı kanundaki usule uygun dinleme yapılmaktadır. Bu nedenle ceza usul hükümleri buralarda uygulanmaz. Herkes dinlenebilir, dinlenen kişilerin sanık ya da müşteki sıfatları yoktur. Suçun önlenmesi amaçladığı için de dinlenecek kişiler ile ilgili her hangi bir sınırlama ve kısıtlama bulunmamaktadır. Yapılan dinlemelerde çok sıkı bir denetime tabi tutulup her hangi bir usulsüzlük söz konusu değildir. Atılı suçlarla ilgili olarak örgüt suçunu kabul etmiyorum. Ben atandığımda çalıştığım şubede görevliler mevcuttu. Her hangi bir tayine ya da çalışan kişilerin şubeden gönderilmesine yönelik çalışma yapmadım. Emniyette ve Cumhuriyet Savcılığı aşamasında bu suçlama ile ilgili olarak bana soru soruldu. Ancak suçlamaların konusundan bahsedilmedi. Savcılık aşamasında da örgütün yoruma dayalı olarak belirtildiği söylendi. Ben de savunmalarımı yaptım. Netice olarak örgüt suçunun unsurları söz konusu değildir. Resmi belgede sahtecilik suçunu kabul etmiyorum. Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ve kişisel verileri kaydetmek suçlarının da unsurları mevcut değildir. Açıkladığım nedenlerle yapılan dinleme kayıtları bilahare imha edilmektedir ve açıklanması söz konusu değildir. Nevzat Kılıç'ın telefon kullanmadığı belirtilmiş, algı oluşturmak amacı ile Akif Doğru ile ilgili olarak hakim sıfatıyla dinlendiği belirtilmiş olup, kendisinin dinlenmesi aşamasında uzatma kararında imzam bulunmaktadır. Hakkımızda disiplin cezası istenmediği halde iddianamede dava açılmıştır."

Duruşmanın ardından sanık emniyet mensuplarının keyifli oldukları gözlendi. Duruşmaya yarın ve perşembe günü de devam edilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Yıldırım Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title