Haberler

Mersin'de Uygulanan AB Projelerinin Etkisi Saha Çalışmasıyla Ölçüldü

Mersin Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından, Mersin’de uygulanan AB projelerinin etkisini ölçmeyi hedefleyen saha çalışması kapsamında, kentte AB projeleri gerçekleştiren kurumlar deneyimlerini paylaştı.

Mersin Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından, Mersin'de uygulanan AB projelerinin etkisini ölçmeyi hedefleyen saha çalışması kapsamında, kentte AB projeleri gerçekleştiren kurumlar deneyimlerini paylaştı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bünyesindeki AB Bilgi Merkezi, MEÜ işbirliği ile Mersin'de yürütülen AB projelerinin etkisini ölçmeyi hedefleyen "AB Projeleri Etki Analizi" gerçekleştirdi. Çalışmanın sonuçları ve kentte çeşitli kurumlar tarafından hayata geçirilen başarılı AB projelerinde yaşanan deneyimler, bugün düzenlenen "Mersin'in AB Projeleri Deneyimi: Başarılı Örnekler" konulu toplantıda anlatıldı. MTSO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya, Mersin Vali Yardımcısı Ogün Bahadır, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, saha çalışmasını yürüten MEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu ile AB projesi uygulayan kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda, saha çalışması sonucunda seçilen 5 örnek proje katılımcılarla paylaşılırken, proje hazırlamadan yürütme ve sürdürülebilirliğe kadar yaşanan deneyimler ve sorunlar da anlatıldı.

Toplantıda, yaptıkları saha çalışması ve sonuçları hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu, bu çalışmayla Mersin'de önümüzdeki yıllarda yapılacak projelerde daha olumlu etkileri olan işbirliklerini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Kentte hangi kurumların AB projesi yaptığı konusunda tam olarak bilgi paylaşımı yapılmadığına işaret eden Zorlu, il genelinde her zaman büyük işbirliği ortamı sağlanamayabildiğini de kaydetti. Projelerin önemli hedeflerle başladığını, ancak yaygınlaşması ve pratikteki yansımasının zaman zaman iyi olmayabildiğini belirten Zorlu, "Başarılı projeler de var. Onlardan da yararlanıp, herkesin belli konularda uzmanlık ve tecrübesi var, birlikte daha iyi projeleri nasıl geliştirip yeni paydaşlar katabiliriz, bunu araştırdık. Geçtiğimiz 10 yılda Mersin'de gerçekleştirilen projelerin etkilerini analiz ettik. Çalışma kapsamında 40 projenin yürütücüleriyle mülakat yaptık" dedi.

"AB PROJELERİNDE MTSO, TOROSLAR BELEDİYESİ VE MERSİN ÜNİVERSİTESİ EN ÇOK DENEYİM SAHİBİ KURUMLAR"

AB projesi uygulayan kurumların yurt dışı ortaklarının genelde Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İngiltere ve İspanya olduğunu dile getiren Zorlu, hedef kitlenin de genç işsizler, yüksek öğretim mezunları, çocuklar, engelliler, tarım sektörü, kırsal alanda yaşayan nüfus, lojistik ve turizm sektörü, basın ve genç işadamları olduğunu tespit ettiklerini anlattı. MTSO, MEÜ ve Toroslar Belediyesi'nin AB projelerinde en çok deneyim sahibi kurumlar olduklarını dile getiren Zorlu, bu kurumların diğerlerine öncü ve yardımcı olabileceklerinin altını çizdi.

Zorlu, AB projelerinde en çok yaşanan sorunların ise yurt dışı ortak bulmak, "Mersin'de kurumlar arası işbirliğinin zayıf olması olduğunu kaydederek, "Uzman ve ekip eksikliği de çok ciddi sıkıntılardan biri. Kurumların kendi içinde uzman oluşturması, çalıştırması önemli taleplerden biri. Yabancı dil bilen uzman eksiği sorun. KDV muafiyeti ve menşei belgesi alınmasında sorunlar yaşanmış. Eş finansman kaynağı bulunması sorunu yaşanmış. Bir diğer sorun sürdürülebilirlik. Proje bitince sahip çıkılmayabiliyor. Kurumların çok kısa sürede sonuç beklemesi de sorun. AB Projeleri Etki Analizi bir rapor haline getirilecek ve Mersin AB Bilgi Merkezi tarafından kurumlara iletilecek" diye konuştu.

"MERSİN'DE YAPILAN PROJELERİN YÜZDE 80'İNDE ORTAK KURUM OLARAK BİZ İMZA ATIYORUZ"

Mersin'de en fazla AB projesi gerçekleştiren kurumların başında gelen Toroslar Belediyesi'nin bu yöndeki çalışmalarını ve amaçlarını anlatan Belediye Başkanı Hamit Tuna da 2004'te belediye başkanı olduğunu belirterek, belediyelerdeki en büyük derdin işsizlik sorunu olduğunu söyledi. O dönemde bir mesai arkadaşının önerisiyle başvuruların bitimine 10 gün kala aşçılık ve iklimlendirme konusunda meslek edindirme kursu açmak için ilk AB projesini hazırlayarak gönderdiklerini anlatan Başkan Tuna, "Projemiz kabul edildi, 2005'te aldık. Bu proje ile başlayan hareket bugün 10-11 projeye ulaştı. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projeler yapılıp biter ama sürdürülebilir olması önemli. Bu proje ile ufkumuz açıldı. 2006'da TORTEK'i oluşturduk. Şu anda 56 sınıf var ve 26 branşta 15 bin insana mesleki eğitim verdik. Ufkumuz her gün daha da genişledi, ekip arkadaşlarımız yetişti. Projelerimizde en önemli katkıyı Mersin Üniversitesi verdi. Şu anda belki Mersin'de yapılan projelerin yüzde 80'inde ortak kurum olarak biz imza atıyoruz. Her gün en az 8-10 projeye imza atıyorum. Kimi tutuyor, kimi tutmuyor ama biz bu anlamda proje yapan tüm kurumlara destek olmaya hazırız. Hem ekibimizle hem ortak olma anlamında hazırız" şeklinde konuştu.

Şu an dezavantajlı bireyleri istihdama kazandırmayı amaçlayan bir AB projesi olan İSKEP'in ortaklarından biri olduklarını aktaran Tuna, projede Türkiye'den 12 belediyenin yer aldığını dile getirerek, "Şu anda yürüttüğümüz bu projenin de 1 numarasıyız, büyük şehirleri de alt ettik. Bunlar ekip çalışması ve bilgi birikiminin sonucu. Bu projelerin devam etmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra 5 örnek projenin deneyimleri paylaşıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mersin Üniversitesi Avrupa Birliği Hamit Tuna Toroslar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title