Haberler

Mersin'de Suriyelilerin 8 İşyeri Mühürlendi

Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e yerleşen Suriyeli göçmenlere ait kent merkezinde bulunan market, bakkal, kıraathane, berber, bilgisayar, elektronik ve iletişim sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerini denetledi.

Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e yerleşen Suriyeli göçmenlere ait kent merkezinde bulunan market, bakkal, kıraathane, berber, bilgisayar, elektronik ve iletişim sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerini denetledi. Esnaf ve bağlı odaların şikayet ve talepleri üzerine yapılan denetimlerde, yetkili kurumlardan belge almadan, çalışma izni ve ruhsatı olmadan faaliyet yürüttüğü tespit edilen işyeri sahipleri hakkında tutanaklar tutularak işlem başlatıldı. EKSİKLERİ OLANLARA SÜRE VERİLDİ

Denetimlerde Arapça bilen zabıta memurları da işyeri açma ve çalıştırma esaslarını anlatarak, izin ve ruhsatı nasıl ve nereden alabilecekleri yönünde Suriyeli'leri bilgilendirdi. Denetimlerini kentin ve ilçenin farklı noktalarında sürdüren Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kontrollerde, esnaflık yapabilmek için TC vatandaşı olunması, değilse çalışma, oturma ve işyeri açma izninin olması, maliye, belediye ve esnaf odalarından gerekli belge ve evrakları temin etmeleri halinde ancak işyeri açabilecekleri, aksi halde yasal süre içinde işyerlerinin kapatılacağı yönünde uyarılarda bulundu.

Denetimler sırasında, Şevketsümer Mahallesi'nde bulunan ve çalışma izni olmayan Suriyeli bir kişinin işlettiği tespit edilen bir tekstil atölyesi kapatılarak kapısı mühürlendi. Kapatılan tekstil atölyesinde, yaşı küçük Suriyeli çocukların da çalıştığı görülürken, işyerini çalıştıran kişiyle ilgili yasal işlem başlatıldı. Ayrıca ekiplerin denetimleri esnasında, önceki günlerde yapılan kontrollerde, yine Suriyeliler tarafından kaçak işletildiği tespit edilen ve işlem başlatılan kimi işyerinin de kapalı olduğu görüldü. Ekipler, uyarı yapıldığı halde kaçak faaliyet yürüten işyerleri hakkında da kapatma işlemi başlattı.

SURİYELİLERE AİT 37 İŞYERİ VAR

Akdeniz İlçe merkezinde bugüne kadar yapılan denetimlerde Suriyeliler tarafından açılmış 37 işyeri tespit edildi. Bunlardan 5'inin işlerin kötü gitmesi nedeniyle Suriyeliler tarafından 8'inin çalışma ve işyeri izni olmadığı için zabıtalarca kapatıldığı, 24 işyerine ise eksik evraklarını tamamlamaları için süre tanındığı belirtildi.

Denetimlerle ilgili bir açıklama yapan Akdeniz Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk, gerek kentin ticari ve sosyal yaşamında gerginlik yaşanmaması, gerekse de kent esnafının mağdur olmaması ve haksız rekabetin önlenmesi noktasında, belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi. Kentin muhtelif yerlerinde kayıt dışı çalışan işyerlerine yönelik denetim ve kontrollerin önümüzdeki günlerde de periyodik şekilde süreceğini belirten Türk, işyeri açma ve çalıştırma esaslarının yasalarla belirlendiğini, tüm yurttaşlar gibi yabancıların da işyeri açabilmeleri için gerekli yasal kayıt ve prosedürleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera Mustafa ERCAN MERSİN, (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fazıl Türk Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title