Haberler

Mersin'de Suriyeliler İşyeri Açtı, 3 Ayda 1250 Esnaf Kepenk Kapattı

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, kentte Suriyelilerin iş yeri açması nedeniyle son 3 ayda 1250 Türk esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, kentte Suriyelilerin iş yeri açması nedeniyle son 3 ayda 1250 Türk esnafın kepenk kapattığını söyledi.

167 bini kayıt altında toplam 320 bin Suriyelinin yaşadığı kentte, yan yana açılan ve tabelaları Arapça yazılı olan iş yerleri, Şam sokaklarını andırıyor. Suriyelilerin açtığı iş yerlerinin sayısı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin araştırmasına göre 700'ün üzerinde iken, kayıt dışı işyerleri ise bu rakamı 3'e katlıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Suriye göçüne yönelik bir kontrol mekanizmasının işletilemediğini, Suriyelilerin istedikleri yerde Türk esnafın uyduğu kurala uymadan iş yeri açmaya devam ettiğini kaydetti. Suriyelilerin maliyet yükünün Türk esnafına göre çok daha az olduğuna dikkat çeken Dinçer, "Bu ürünler piyasaya arz edilirken daha düşük fiyatlara sunulmaya başladı. Böylelikle haksız bir rekabet ortamı oluştu. Bu toplumsal sorunları da arkasından getirmeye başladı. Bu sıkıntılar toplum düzenini ve ticari hayatı bozdu. Kent içinde bizim tespit ettiğimiz kayıtlara göre 700'ün üzerinde Suriyelilerin açtığı iş yeri var. Bunun en az 3 katı kayıt dışı açılan iş yeri var. Buralarda yasalara uygun üretim yapılmıyor" dedi.

BİN 250 ESNAF KEPENK KAPATTI

Küçük esnafı koruma adına Suriyelilerin de yasal kurallara uygun işyeri açması gerektiğini anlatan Dinçer şunları söyledi:

"Sadece Ocak-Şubat-Mart ayında bin 250 esnafımız kepenk kapattı. Değişik nedenler olsa da en büyük etken, kayıt dışı faaliyet gösteren Suriyeli vatandaşların açtığı iş yerlerinin piyasaya olumsuz etkisinden kaynaklanıyor. Bunun kural altına alınması gerek. Aksi takdirde, 3 ayda bin 250 esnaf kaybettiysek, sene sonuna kadar 7 binden fazla esnafı kaybedeceğiz diye düşünüyoruz. Yüzde 40 oranında kapanma var ve bu bizi tedirgin ediyor. Esnaf hem kendi ailesini hem de yanında çalışan elemanın ailesini geçindiriyor. Bir iş yerinde 15-20 kişi doyuyor. Sosyal zararın ne kadar olduğu açık."

- Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Talat Dinçer Mersin Suriye Şam Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title