Haberler

Mersin'de Nevruz Coşkuyla Kutlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği Nevruz Bayramı kutlamalarında, halk sinsin oynayarak halay çekti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği Nevruz Bayramı kutlamalarında, halk sinsin oynayarak halay çekti. Yumurta tokuşturan, halay başı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ateş üstünden atlayarak demir dövdü.

Baharın başlangıcı, barış, sevgi, dostluk, bereket, birlik ve beraberliğin sembolü Nevruz Bayramı, Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe katılan vatandaşlar, Türk Halk Müziği Konservatuarı Nevruz Türküleri Konseri ile başlayan kutlamalarda, kendilerini hareketli türkülerin coşkusuna kaptırarak oynadı.

"Nevruz, adalet, denge, ışık, aydınlık, cömertlik ve mutluluğun sembolüdür"

Başkan Kocamaz, kutlamalarda yaptığı konuşmada, Türklerin bilinen en eski bayramlarından biri olan ve "Yeni Gün" anlamına gelen Nevruz Bayramını kutladıklarını söyledi. Türk kültüründe nevruzun, gece ile gündüzü, kış ile yazı bahar mevsiminde eşitlediği için adalet, denge, ışık, aydınlık, cömertlik ve mutluluğun sembolü olduğunu belirten Kocamaz, "Binlerce yıldır Türk dünyasında aralıksız kutlanan Nevruz, aynı zamanda, hareket, coşku, uyanış ve hürriyet demektir. Tıpkı daha üç gün önce, 18 Mart'ta kutladığımız Çanakkale gibi. Son siperiz Çanakkale, son kalemiz Türkiye'ye tutunmamızı ve bu toprakların ebedi vatanımız olmasını sağlayan bir hareket, bir coşku, bir uyanış ve bir hürriyet ateşidir. Bu yönüyle Çanakkale, aziz milletimizin Nevruz'udur, kara kıştan bahara çıkışıdır. 18 Mart 1915, bugünkü çağdaş, modern Türkiye'yi müjdeleyen, tarihimizin bahar mevsimini başlatan kutlu Nevruz günüdür. Çanakkale, umut dolu kutlu bir dua; çiçek çiçek açan bahardır Nevruz. Ataya saygı, küçüğe sevgi, Zorda kalana uzanan yardım elidir; Cıvıl cıvıl kuş sesi, taptaze bir bahar, coşkulu bir şölendir Nevruz. Demir dağları eriten kutlu bir ateş yakmak, Toros'tan çağlayan sularda ruhu yıkamak, kutlu bir dua ile şifa bulmaktır Nevruz. Türk'tür, Kürt'tür, Türkmen'dir; Altay, Azeri, Başkurt'tur Nevruz. Gagavuz, Hakas, Karaçay-Malkar, Karakalpak'tır; Kazan'dır, Kazak'tır, Kırgız'dır, Özbek'tir Nevruz. Tepeden tırnağa Selçuklu, üç kıtada Osmanlı'dır; Kayı'dır, Karakeçili'dir, Ertuğrul Gazi'dir; Çukurova'dır, Toros'tur, Yörük'tür Nevruz" dedi.

"Biz hep birlikte güzeliz"

Dertler ne kadar büyük olursa olsun, nevruzun baharı müjdeleyen kutlu bir gün olduğunu vurgulayan Kocamaz, "Biz bütün renklerimiz, kokularımız, seslerimiz ve nefeslerimizle güzeliz. Biz şehitlerimiz, gazilerimiz, ağzı dualı analarımız, fedakar babalarımız, delikanlı gençlerimiz, umut dolu çocuklarımızla güzeliz. Biz böyle, hep birlikte güzeliz. Biz hep birlikte, Türk Milletiyiz. Bizler Nevruz'u böylesine coşkuyla kutladıkça birliğimiz, dirliğimiz daim olacaktır, Türkiye Cumhuriyeti, vatanı ve milletiyle birlikte sonsuza kadar yaşayacaktır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, yakılan nevruz ateşi etrafında oynanan sinsini Başkan Kocamaz başlatırken, ellerinde pırasalarla oyuna katılan vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Kocamaz protokol üyeleri ile yumurta tokuştururken, meydanda bulunanlara sıkma, kuru ekmek, tatlı, kavurga dağıtıldı. Daha sonra geniş bir halka olarak halay çeken vatandaşlara katılan ve halay başı olan Kocamaz, uzun süre halayı bırakmadı.

Kutlamalar, Kocamaz ve vatandaşlar Nevruz Ateşi'nin üzerinden atlamaları ve demir dövme ile sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhanettin Kocamaz Nevruz Bayramı Çanakkale Yerel Haberler

title