Haberler

Mersin'de Muhteşem 'Kurtuluş Gecesi'

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla 'Kurtuluş Gecesi' düzenlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla 'Kurtuluş Gecesi' düzenlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen geceye, kent protokolü ve çok sayıda Mersinli katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı Türk bayraklarıyla geceye ayrı bir renk katan konuklar, sahnelenen gösteriyi de ayakta alkışladılar. Burada konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, "1918 yılında yapılan anlaşmalar neticesinde Mersin işgal kuvvetlerine teslim edilmişti. Önce İngilizler, ardından Fransızlar Mersin'i işgal ettiler. O günlerde halkımız esaret hayatına tepki göstererek mücadeleye başlamış, elindeki kısıtlı imkanlara rağmen düşmanla çatışmış ve zafere ulaşmıştır" dedi.

3 Ocak 1922 yılında gerçekleşen bu zaferi her yıl Mersin'in Kurtuluş Bayramı olarak kutladıklarını vurgulayan Özcan, "Bu süreç içerisinde Mersin kurtuldu, Türkiye kurtuldu, Cumhuriyet ilan edildi ve Atatürk sayesinde bugünlere kadar geldik. Belediye Başkanı olduğum günden beri bu bayramı 14 defadır böylesi etkinliklerle kutlamaya özen gösteriyorum. Çocuklarımıza ve gençlerimize, kentimizin ve ülkemizin ne gibi zorluklar içinden bugünlere geldiğini böyle günlerde anlatırsak, geleceklerini daha sağlam temeller üzerine kurmalarına yardımcı oluruz. Çünkü geçmişini bilmeyen bir toplumun, geleceğini yönlendirmesi mümkün değildir. Bu sebeple biz yöneticilere düşen ilk görev, yeni nesli eğiterek, tarihimizi öğretmek olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Kent Orkestrası ve Halk Oyunları Ekibi tarafından ortak olarak hazırlanan tiyatral gösteri sahnelendi. İşgal döneminde bütün ümidini kaybeden ancak, Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık hareketi ile yeniden umutları canlanan Türk halkının düşmana karşı mücadelesi, Kilikya Bölgesi'nde Kuvayi Milliye çetelerinin kahramanlık destanları ve son olarak 3 Ocak 1922 tarihinde düşmanın tamamen Mersin'den temizlenmesinin anlatıldığı gösteri, konuklardan büyük alkış aldı.

Oyunun sonunda Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve protokol üyeleri ile sahneye çıkan Başkan Macit Özcan, salonu dolduran vatandaşlarla hep birlikte salladığı Türk bayrakları eşliğinde 10. Yıl Marşı'nı söyledi. Ardından bütün konuklar, dışarıda gerçekleşen ışık oyunları ve havai fişek gösterilerini izledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Macit Özcan Mersinli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title