Haberler

Mersin'de Mayıs Müzik Tadında Geçecek

Güncelleme:

Her geçen yıl prestijini, kalitesini, sanata kattığı değeri artıran Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 28 Nisan'da yapılan basın toplantısı ile festivalin başladığını duyurdu.

Sunumu gazeteci Mesut Kanat tarafından yapılan basın toplantısına başta Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olmak üzere festivale katkı sunan kurum ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmaları Mersin Uluslararası Müzik Festivali Komitesi Başkanı Selma Yağcı, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından yapıldı.

SANAT SEVGİ VE KARDEŞİLİĞİ BARINDIRIR

Konuşmacıların ortak vurgusu, sanatın barışa ve hoşgörüye yaptığı katkı oldu. Selma Yağcı, festivalin aylar süren meşakatli bir çalışma sonucu ortaya çıktığını hatırlatırken festivale maddi ve manevi destek sunan bütün sanat dostalarına teşekkür etti. Mersin'in kültür ve sanat ile iç içe olduğunu belirten Yağcı sanatın birleştirici gücünün altını çizdi. Polifonik korolar hakkında bilgi de veren Yağcı, bu müzik biçiminin başkasının sesini dinlemeye dayalı olduğunu ifade ederek herkesin birbirini dinlemesini sağladığını söyledi.

Yağcı'dan sonra sözü alan Burhanettin Kocamaz, bu tür festivallerin birleştirici gücünden yararlanılması gerektiğini belirtti. Kocamaz sözlerine "Farklı kültürlerden insalar Mersin'de bir araya geldi. Bu insanları bir araya getiren şey sanattır. Sanatın içinde barış yatar, hoşgörü yatar. Sanat sevgi ve kardeşliği barındırır" şeklinde devam etti.

FESTİVALE KATILAN SANATÇILAR ŞEHRİN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ OLACAK

Vali Özdemir Çakacak da müziğin evrensel dilinin altını çizdi ve "Farklı din ve kültürlerin barış içinde yaşadığı Mersin, müziğin evrensel diliyle barış kenti olduğunu bir daha gösterecek" diye konuştu. Çakacak ayrıca festival kapsamında yurtdışından Mersin'e gelen sanatçıların hem Türkiye'nin hem de Mersin'in tanıtımı için gönüllü elçiler olacaklarını ifade etti. Konuşmalar sonrası Özel Ödüller verildi. 14. Mersin Müzik Festivali Kent Ödülü'nün sahibi geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan edebiyatın usta kalemi Yaşar Kemal oldu. Rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamayan Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a sanatçının ödülü daha sonra ulaştırılacak.

GENÇ SANATÇI TEŞVİK ÖDÜLÜ BESTE ASLAN'A

Bu senenin Sanat Ödülü sahibi ise toplumun her kesiminden gençlere umut ışığı aşılayan onlara "siz de başarabilirsiniz" diyen Umut Işığı Korosu oldu. Koroya ödülünü Vali Çakacak takdim ederken koro toplantıda bulunanlara kısa bir müzik ziyafeti sundu. Geleceğin sanatçı adayı çocuklar dinleyenleri kendine hayran bıraktı. Genç yaşına rağmen sanatıyla tüm dünyayı kendisine hayran bırakan ve uluslararası birçok başarıya imza atan sanatçı Sesim Bezdüz Genç Yetenek Ödülü'nü kucakladı. Ödülünü Belediye Başkanı Kocamaz verdi.

Festivalin son ödülü olan Genç Sanatçı Teşvik Ödülü ise çocuk yaşlardan bu yana müzikle iç içe yaşayan Beste Aslan'a verdildi. Beste Aslan ödülünü Festival Komitesi Başkanı Selma Yağcı'dan teslim aldı. Beste Aslan'ı bu güzel günde anne ve babası yalnz bırakmadı. Ödül töreni sonrası festivale katkı sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri verildi.

FESTİVAL 5. BESTE YARIŞMASI İLE DEVAM EDİYOR

Festival bu akşam Mersin Kültür Merkezi'nde düzenlenecek 5. Beste Yarışması ile devam edecek. 30 Nisan akşamı festivale gönülden destek veren ünlü Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Mersin Festival Orkestrası müziğin yaşayan dehası Fazıl Say'ın İstanbul Senfonisi'ni yorumlayacak. Festival bu açılış konseri sonrası yoluna hız kesmeden devam edecek. 1 Mayıs ve 8 Mayıs akşamları Şef Kudret İmran yönetimindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Mersinlilerin huzuruna çıkacak. 2 Mayıs Cumartesi günü Die Wiener Strauss Company sahne alacak. Festival 3 Mayıs'ta klasik müziğe yepyeni bir soluk getiren Pagagnini ile devam edecek. 6 Mayıs'ta Uzak Doğu ve Anadolu'nun müziği birbirine bağlanırken Türkiye'nin güçlü seslerinden Hakan Aysev 9 ve 10 Mayıs akşamları sahne alacak.

MERSİN FESTİVAL İLE MÜZİĞE DOYACAK

Dünyaca ünlü 4 sopranodan oluşan Le Div4s ise 10 Mayıs'ta Mersin Festival Orkestrası eşliğinde Mersinlilere unutulmaz anlar yaşatacak. 12 Mayıs'ta kanun ve kemanın doyumsuz birlikteliğine şahit olunurken 13 Mayıs'ta dünyaca ünlü arp sanatçımız Bahar Göksu ve grubu, Refik Fersan ve Faize Ergin'in şarkılarını seslendirecek. Baleye gönül verenleri ise 14 Mayıs akşamı efsana bir gösteri bekliyor olacak. Dünya bale yıldızları Mersinlilere büyülü dakikalar yaşatacak. Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen korolar, 16 Mayıs'ta kulakların pasını silecek. "Ücretsiz Açık Hava Etkinlikleri" kapsamında kendine has sesi ve yorumuyla Kubat ve Folklorama, Mersin Festival Orkestrası ile birlikte 16,17 ve 18 Mayıs tarihlerinde eşine az rastlanır bir müzik ziyafeti sunacak.

FESTİVAL BİR CUMHURİYET KLASİĞİ İLE SONA ERECEK

Klasik Türk müziğinin eşsiz eserleri Batı enstrümanları ve Türk müziği sazlarından oluşan bir orkestra için yeniden düzenlendi. Munir Nurettin'den Zeki Müren'e unutulmaz eserler 19 Mayıs akşamı izleyicisi ile buluşacak. Çek Cumhuriyeti'nin yıldızı Adriana Kucerova ve bizim yıldımız Bülent Bezdüz 22 Mayıs akşamı Mersin Festival Orkestrası ile birlikte unutulmaz bir akşam yaşatacak. Ve festival bir Cumhuriyet klasiği ile sona erecek. Dünyanın en eski orkestraları arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Selman Ada'nın şefliğinde festivalin kapanış konserini icra edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Burhanettin Kocamaz Özdemir Çakacak Türkiye Selma Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title