Haberler

Mersin'de Kurtuluş Coşkusu

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Temsili milislerin Tren Garı'nda karşılandığı kutlamalarda binlerce Mersinli, iki ayrı koldan bayraklarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları, sabahın erken saatlerinde Tren Garı'nda ve merkez Toroslar ilçesi Anıt Kavşağı'nda gerçekleştirilen törenlerle başladı. Tren Garı'nda saat 09.00'da başlayan törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, CHP Mersin milletvekilleri Vahap Seçer, İsa Gök ve Aytuğ Atıcı, protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Güzeloğlu, Tuğamiral İmren ve Başkan Özcan tarafından karşılandı. Güzeloğlu, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim alırken, gazilerle de tek tek tokalaştı. Gazilere çiçeklerin sunulmasının ardından törene katılanlar Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Mersinliler, yürüyüş boyunca korteje sevgi gösterilerinde bulundu.

Toroslar Belediyesi'nin düzenlediği 'Zafer Yürüyüşü' ise saat 08.30'da Anıt Kavşağı'nda başladı. Özellikle köylerden katılımın yoğun olduğu yürüyüşe ellerinde Türk bayrakları ile binlerce Mersinli katıldı. Mersinliler, Mehteran Takımı'nın çaldığı marşlar eşliğinde Anıt Kavşağı'ndan yürüyüşe başladı. Yürüyüşe MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da katıldı. Renkli görüntülere sahne olan ve Kurtuluş Savaşı'nın da simgelendiği yürüyüşte, bir kağnı üzerinde cepheye mühimmat götüren asker ve Türk kadınlarının yanı sıra temsili mermi taşıyan neneler de yer aldı. Kortejdekilere caddelerde ve evlerinin balkonlarında bulunan Mersinliler de alkışlarla ve korna çalarak destek verdi. Kortej, yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na ulaşarak buradaki kutlamalarda yerini aldı.

MERSİNLİLER KUTLAMALARA BAYRAKLARIYLA GELDİ

Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı'ndaki bölümü Vali Güzeloğlu, Tuğamiral İmren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Güzeloğlu, İmren ve Özcan'ın halkın Kurtuluş Günü'nü kutlamalarıyla devam eden törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Cındız, Mersin'in işgal edilme süreci ve Kuvva-yi Milliye milisleri tarafından kurtarılışını anlattı. "Bu vatan toprağının kurtuluşu uğruna kahramanca savaşırken şehit ve gazi olanları şükran ve minnetle anıyoruz" diyen Cındız, gençlere de seslenerek, "Vatan aşkı her Türk'ün en büyük tutkusudur. Şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmak, Türk Milleti için elde edilecek en büyük rütbe, kazanılacak en büyük şereftir. Bu şeref siz gençlere aittir. Bu ulus, bu bayrak, bu vatan sizlerin sayesinde var olacaktır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan İkmal Kıdemli Yüzbaşı İlhan Tabur'un ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, Atatürk'ün 'Mersinliler, Mersin'e sahip çıkınız' vasiyetinden yola çıkarak bugün Mersin'i artık 'dünya kenti' haline getirdiklerini söyledi. Mersin'in eksikleri bulunsa da sağlıklı kalkınmanın ivme kazandığı bir kent haline geldiğini belirten Özcan, gençlere seslenerek, "Milli mücadele mucizesinin ilhamı, Misak-ı Milli ve Kuvva-i Milliye ruhundan kaynaklanan haklı gurur ve vatan sevgisini günümüzde sizler de kalbinizde yaşatmaya devam ettirerek görevinizi yapmalısınız. Bizlere düşen ise sizlere yakışır, çağdaş, demokratik ve özgürce yaşayacağınız ortamlar oluşturmaktır" diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu tören, Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibi ve Mersin Üniversitesi Dans Grubu'nun gösterisiyle sona erdi. Törenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Güzeloğlu, 3 Ocak'ta bir kez daha buluşmanın coşkusunu yaşadıklarını vurguladı. Güzeloğlu, "92 yıl önce hayatlarıyla kanlarıyla bugünü, kurtuluşu bize armağan eden aziz şehitlerimizi, tüm Mersinli büyüklerimizi, Kuvva-i Milliye kahramanlarını bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şüphesiz o günden bugüne Mersin'in, her geçen gün Türkiye ile birlikte daha da büyüdüğünü, geliştiğini, bölgesinin ve ülkesinin çok büyük bir şehri haline geldiğini görüyoruz. Tüm Mersinlilerin bu coşku gününü kutluyorum" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Basri Güzeloğlu Macit Özcan Toroslar Mersinli Yerel Haberler

title