Haberler

Mersin'de 'Askeri Deniz Okulları Yılları'na Derin Yolculuk

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) katkılarıyla hazırlanan ‘Askeri Deniz Okulları Mersin Yılları’ ile ‘Nautilus Türkiye’de’ adlı fotoğraf sergileri Mersin Deniz Müzesi’nde açıldı.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) katkılarıyla hazırlanan 'Askeri Deniz Okulları Mersin Yılları' ile 'Nautilus Türkiye'de' adlı fotoğraf sergileri Mersin Deniz Müzesi'nde açıldı.

1941 ila 1946 yılları arasında Mersin'de eğitim faaliyetlerini yürüten Askeri Deniz Okulları'nın Mersin'deki 5 yıllık geçmişini ve dünyanın en önemli araştırma gemilerinden olan Nautilus'un Türk karasularında yaptığı araştırmaları konu edinen sergilerin açılışı Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eşi Sedef Demirhan, Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Fatih Erhan, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ ve MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu tarafından yapıldı.

Vali Çakacak, açılış sonrası ilk olarak Mersinli Koleksiyoner Nihat Taner'in arşivinden 'Fotoğraflarla Bir Döneme Tanıklık' adı altında açılan sergiyi gezdi. Şu anda İstanbul'da bulunan fakat 2. Dünya Savaşı yıllarında güvenlik tedbirleri nedeniyle Mersin'e taşınan Deniz Harp Okulu, Deniz Lisesi ve Gedikli Deniz Astsubay Okulu öğrencilerinin Mersin'deki anılarını ve okullara düzenlenen resmi ziyaretleri konu edinen sergiyi gezen Çakacak, Tuğamiral Demirhan ile Nihat Taner'den bilgi aldı. Askeri personel ile Mersinli sanatseverlerin de yoğun ilgi gösterdiği sergi Vali Çakacak başta olmak üzere salonda bulunanların büyük beğenisini topladı.

Tuğamiral Demirhan, burada yaptığı konuşmada, serginin Mersinlilerin kent ile bütünleşmesine büyük katkılar sunduğunun altını çizerek, serginin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti ve katkılarından dolayı MDTO Başkanı Lokmanoğlu ile fotoğrafların sahibi Nihat Taner'e şilt verdi.

Nihat Taner de dönemin Türkiye için sıkıntılı geçtiğini, bu nedenle İstanbul'da bulunan askeri okulların başka şehirlere taşındığını belirterek, "Dünya Harbi nedeniyle Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi bugünkü Ordu Evi'nin karşı tarafında bulunan eski 23'üncü Alay Kışlası'na, Gedikli Okulu da kentin doğusundaki eski İngiliz Yağ Fabrikası'nın bulunduğu tesislere taşınmıştır. 5 yıl boyunca askeri okullarımız Mersin'de eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüşler, savaşın bitmesiyle de tekrar eski yerleri olan İstanbul'a dönmüşlerdir. Burada 24 adet dakotaya dönüştürülüp ziyaretçilere sunulan fotoğrafları bizzat kendim topladım ve

Deniz Müzesi'ne armağan ettim. Umarım bu sergi Mersin'de ortak kent belleğinin paylaşılması adına iyi bir örnek ve teşvik olur" diye konuştu.

Çakacak, müzenin fuayesinde sergilenen ve Dr. Robert Ballard başkanlığındaki Nautilus gemisinin Türkiye'deki yaptığı incelemeleri fotoğraflarla anlatan sergiyi de gezdi. Söz konusu serginin fotoğraflarının ise Tufan Turanlı'nın arşivinden olduğu belirtildi. Mersin'in ve ülkemizin tarihine ışık tutan sergilerin 12 Mayıs ila 31 Mayıs arasında tüm ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Garnizon Komutanlığı Özdemir Çakacak Akdeniz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title