Haberler

Mersin'de 100 Bin Kaplumbağa Denizle Buluştu

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve üniversite personeli yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sahilinde temizlik yaptı.

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve üniversite personeli yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sahilinde temizlik yaptı. Burada bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Ergene, yavru kaplumbağaların denizle buluşmalarına tanıklık ettiklerini söyledi. Anamur, Silifke, Erdemli, Davultepe ve Kazanlı sahillerine yumurta bırakmak üzere kaplumbağaların çıkış yaptığını ancak kendilerinin Alata, Kazanlı ve Davultepe merkezlerinde çalışma yürüttüklerini belirten Ergene, sorumlu oldukları üç noktada hem anaçların hem de yavru çıkışlarının geçen yıllara oranla daha fazla olduğunu kaydetti. Deniz kaplumbağalarının haziran ayı itibari ile sahillere çıkarak yumurtlamaya başladığını belirten Ergene, 45 günlük süre içinde yavruların yumurtadan çıkarak denizle buluştuğunu vurguladı.

Ergene, Alata sahili kumsalının 12 yıldır kaplumbağa üreme alanı olarak çalışma yürüttüklerini belirterek, "Alata kumsalı özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının başında gelmektedir. Bu sahile her yıl yaklaşık 200 civarında yuva olur. Bu yıl da 210'a yakın bir yuva tespiti yapıldı. Bu yuvalardaki yavru çıkışlarının sonlarına gelindi. Yaklaşık 100 bine yakın yavru çıkış yaparak sağlıklı bir şekilde denizle buluştular. Son yavru çıkışlarının denizle buluşmalarını üniversite personelleri ile birlikte izledik. Bu alan Mersin'de yıllardır en iyi korunan alanlardan bir tanesidir. Alata kumsalının yanında Kazanlı, Davultepe, Anamur ve Göksu deltası kumsalı da var. Biz kazanlı, Davultepe ve Erdemli Alata kumsallarında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu üç alanda yuva sayısı hakikaten yüzümüzü güldürecek sayılara ulaştı. Kazanlı kumsalında 670, Alata kumsalında 210, Davultepe kumsalında ise yuva sayısı 100'e yaklaştı. Bu demektir ki 10 binlerce yavruyu yine denize sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını sağladık. Şimdiden gelecek yılda çıkışları takip etmenin heyecanını birlikte yaşayacağız"dedi.

Denize poşet ve pet şişe atılmamasını isteyen Ergene, kaplumbağaların poşetleri denizanası olarak algılayıp yemek isterken boğularak ölebildiğini de dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Üniversitesi Davultepe Kazanlı Anamur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title