Haberler

Mersin 3. Osb 10-15 Bin İstihdam Kapısı Açacak

MTOSB Müdürü Halil Yılmaz, 3. OSB’nin yer seçimi için 19 kurumun 18’inden olumlu görüş geldiğini, Mersin Valiliği’nden ‘kamu yararı’ kararının çıkmasını beklediklerini belirterek, “3. OSB’nin Mersin’e katacağı en az 10 bin-15 bin kişi daha istihdam demek.

MTOSB Müdürü Halil Yılmaz, 3. OSB'nin yer seçimi için 19 kurumun 18'inden olumlu görüş geldiğini, Mersin Valiliği'nden 'kamu yararı' kararının çıkmasını beklediklerini belirterek, "3. OSB'nin Mersin'e katacağı en az 10 bin-15 bin kişi daha istihdam demek. Bu yüzden tüm Mersin dinamiklerinin bunun önemini anlaması gerekiyor" dedi.

Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Müdürü Yılmaz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda hem 1. hem 2. OSB'de tam doluluk oranına ulaştıklarını ve 140 firmanın faaliyet halinde olduğunu söyledi. "12 bin direk istihdamımız var" diyen Yılmaz, 2. OSB'de özellikle dünya çapında markalaşmış, 1. OSB'de de daha çok İstanbul'da büyümüş, holdingleşmiş firmaların yer aldığını ve ciddi yatırımlar yapıldığını bildirdi. 2. OSB'nin dolacağını gelen talepler dolayısıyla birkaç sene önce gördüklerini dile getiren Yılmaz, "Şu anda parsel talep eden, üretim yapmak isteyen 128 tane firma başvurusu var elimizde. Resmi başvurular bunlar ve içlerinde 10-15 bin metrekareden 300-400 bin metrekareye kadar parsel isteyen ciddi firmalar da var" diye konuştu.

Tam doluluğa ulaştıktan ve talepleri gördükten sonra 3. OSB'yi kurma ihtiyacının ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, fizibilitesini yaptırıp dosyalarını hazırlayarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na gönderdiklerini anlattı. 3. OSB için 1 yıldır yer seçim sürecinin devam ettiğini kaydeden Yılmaz, "Yer seçimiyle ilgili 19 kurumun 18'inden olumlu görüş geldi, 1 kurumdan olumlu görüş gelmek üzere. Kamu yararı kararını bekliyoruz. Mersin Valiliği'nden 3. OSB'nin kamu yararı kararı çıktıktan sonra yer seçimi tamamlanmış olacak, ondan sonra süreç devam edecek. 3. OSB'de şu anda imar planı çalışması yapılmadı ama 45-50 tane parsel çıkması öngörülüyor. Altyapısına başladıktan ve imar planı onayından hemen sonra herhalde biz 6 ay içinde bu tahsislerin hepsini yaparız diye düşünüyorum. Bu talep o kadar fazla. Bunun Mersin'e katacağı en az 10 bin-15 bin kişi daha istihdam demek. Bu yüzden tüm Mersin dinamiklerinin bunun önemini anlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"4. OSB İÇİN BEKLEMENİN MANASI YOK"

1. ve 2. OSB'de hiç yer kalmadığı için 128 başvurunun 3. OSB için düşünüldüğünü, ancak burada da 45-50 parsel çıkacağından yine yetmeyeceğinin altını çizen Yılmaz, "O yüzden 4. OSB kurulması ihtiyacı şimdiden var. 4. OSB için yeni bir müteşebbis heyet kurularak, hem Büyükşehir Belediyesi hem Valiliğimiz hem biz ortak olarak başka bir yerde yer seçimini derhal yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü limanın büyümesi, Kazanlı Turizm Projesi, Uluslararası Havalimanı, Mersin-Antalya duble yolu gibi projeler Mersin'in geleceğini gösteriyor zaten. Yani burası bir ivme kazanmış durumda. Bunların hepsi geliştikçe sanayi de otomatik olarak gelişecek. Gelen taleplerden de görüyoruz gelişeceğini, beklemenin manası yok. 3. kurulur dolar, ondan sonra biz açıkta bekleriz. Eğer şehrin gelişmesini, istihdamın sağlanmasını düşünüyorsak şimdiden ona atılım yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Mersin'in bir sanayi geçmişi olmadığına ve 6 yıl öncesine kadar ŞİŞECAM Grubu hariç sanayileşme bulunmadığına da işaret eden Yılmaz, Mersin'de sanayileşmenin OSB'nin büyümesiyle artık son 6-7 yıldır konuşulabildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Tabi zamanında Mersin'in toprağının verimli olması, denizinin olması herhalde insanlarımız başka yerlerden kazanç sağladıkları için çok çabalamamışlar sanayileşmeye ama artık Mersin çevremizdeki Gaziantep gibi şehirlerden geride kalmaya başladı. Çok daha fazla zenginliğimiz var, limanımız var ama bakıyoruz ki, ekstra geliri olmayan bir sürü şehirden gerideyiz OSB konusunda. Ama şu anda eğer doğru yönetilirse Mersin onların da önüne geçer hem de çok kısa sürede, 10-15 yıllık bir sürede onlara ulaşır. Bunu iyi değerlendirmek lazım."

"MERSİN İHRACATININ ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASINI OSB YAPIYOR"

Türkiye'nin ihracat rakamının 155 milyar dolar, Mersin'in ihracat rakamının da 1 milyar 450 milyon dolar civarında olduğunu anımsatan Yılmaz, MTOSB'nin ihracatının ise 450 milyon dolar seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Yani OSB tüm Mersin'in ihracatının üçte birinden daha fazla ihracat yapıyor. Eğer 3 ve 4'ü kurarsak kısa süre içinde belki de Mersin'in üçte iki ihracatını OSB sağlayacak" dedi.

155 milyar dolarda 1,5 milyar dolarlık ihracatın Mersin potansiyelinden düşük olduğunun altını çizen Yılmaz, bu anlamda Mersin'in dinamikleri olarak herkesin kendisine bir çeki düzen vermesi gerektiğini söyledi.

MTOSB'de ciddi büyük firmalar bulunduğunu, ancak yabancı yatırımcı sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ifade eden Yılmaz, yabancı yatırımcı çekebilmek için güçlü bir lobiye ihtiyaç olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgeye yabancı yatırımcıyı çekmek limanın büyümesiyle biraz daha rahatlayacak. Özelleştikten sonra liman büyüme yolunda epeyce yol aldı çünkü. Ama burada demek ki biz şehir olarak lobimizi, reklamımızı, diğer sanayisi gelişmiş büyük şehirlere göre daha az yapıyoruz. Onu daha iyi yapmayla ilgili çaba göstermemiz lazım." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Halil Yılmaz Tarsus Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title