Haberler

Merkez, Dolara Karşı ''Örtülü Faiz'' Silahını Çekti

Güncelleme:

Merkez Bankası, TL'nin hızlı değer kaybetmesiyle nakit sıkılaştırma adımlarını belirginleştirdi. Gecelik piyasada faizler yüzde 10.30'lardan yüzde 10.60'lara yükseldi.

Merkez Bankası (TCMB) son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL'de yarattığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarını bugün daha da belirginleştirdi.

FAİZLERDE YÜKSELME

Bankacılar, TCMB'nin bugün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını; bunun da önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldiğini ve gecelik piyasada faizlerin 30 baz puan yükseldiğini belirttiler.

MERKEZ NASIL MÜDAHALE ETTİ?

Bir bankanın yetkilisi, "TCMB'nin bugün repo fonlaması piyasanın ihtiyacının 5.5 milyar TL altında gerçekleşti. Normalde bu rakam yaklaşık 2 milyar TL civarında idi. Bugün sıkılaştırma 2-3 milyar TL daha fazla oldu diyebiliriz. Gecelik piyasada faizler yüzde 10.30'lardan yüzde 10.60'lara yükseldi" dedi ve ekledi: "Bugün Piyasa Yapıcı bankalar kendilerine tanınan hakları kullanarak ihtiyaçlarını ötelemedikleri taktirde PY'lerin fonlama miktarının rahatlıkla 4 milyar TL'yi aştığını görebiliriz." Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 23 milyar TL, PY bankalara 3,181 milyon TL repo dönüşü bulunan Merkez Bankası haftalık vadede 20 milyar TL'lik repo fonlaması sağladı.

SIKILAŞTIRMA ADIMLARI

Bankalar likidite ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle TCMB'nin yüzde 7.50 ile en düşük faizli borçlanma imkanı olan bir hafta vadeli repo imkanına başvuruyorlar. PY'lerin TCMB'den yaklaşık 6.5 milyar TL'ye kadar gecelik fonlama kullanma imkanı bulunuyor. Politika faizi yüzde 7.5 seviyesinde olan TCMB'nin gecelik borç verme faizi yüzde 10.75, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi ise yüzde 10.25 seviyesinde yer alıyor.

ŞİMDİ NE OLMASI BEKLENİYOR?

TCMB sıkılaştırma uyguladığında bankalar önce koridorun üst bandına göre daha düşük faiz oranına sahip olan PY borçlanma imkanına yönelirken buradaki hakkın tamamen kullanılması halinde ise üst banttan fonlama sağlamaya yöneliyorlar. PY bankalar son birkaç aylık dönemde TCMB'den genellikle her gün 3 milyar TL civarında fonlama sağlıyorlar TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti ise Aralık 2014'teki yüzde 8.80'li seviyelerden TCMB'nin son faiz indirimi ile birlikte yüzde 7.65'li seviyelerde seyrediyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (18)

CANACAN:

artik önüne gecemezsiniz, baraj yikildi birkere tamir edilebilmesi icin suyun tamamen bosalmasi lazim, yani develuasyon maglesef kapida. Sorumlusu ise enflasyona Zemin hazirlayan üretemeyen ve tarimi desteklemeyen zihniyet. . .

32
4
yanıtYanıtla
realiteMobil-ANDROID:

2008 yilinda $ 1.20 tl iken bugun 2.64 tl aradan gecen 7 senede %100 artis olmus paramiz hiç olmus. faizi dusurmek elbette iyi degil ama ureten bir ulke degilsen bunlar kacinilmaz. 14 senedir tuketen tpolum seviyesinde ilk siralardayiz. neyin kafasi birde yeni turkiye deniliyor.

15
4
yanıtYanıtla
gercekciMobil-ANDROID:

lan man kafalar dolar dünyada deger kazaniyo anlasaniza bunun ulkeyle ne alakasi var bunun sebebide sizin gibi devlet dusmani gavur yalakalaridir

2
14
yanıtYanıtla
sayınmobilWeb@haberler.com:

yesinler gizli faiz silahını

13
1
yanıtYanıtla
AMIN:

TAYYIBI CEKIN ARADAN TL DEGER KAZANSIN EY SAYIN BABACAN HAREKETE GEC YARIN COK GEC OLABILIR:

10
4
yanıtYanıtla
Rotinda Mobil-IOS:

USD karşısında tek güçlü kalan Türk Lirası dır şuanda dünya piyasasını Cook fena furdu USD

2
9
yanıtYanıtla
AHİİBABA:

EN ÇARPICI ÇÖZÜM FAİZLERİ YÜKSELTMEK. O ZAMAN BEYZADELER BU DURUMDAN MEMNUN OLMAZLAR ELLERİNDEKİ DOLARLAR ARTIK BİR YERLERİNDE PATLAR. . . .

9
1
yanıtYanıtla
veliMobil-ANDROID:

gerçekçi dünyada yüzde 1 yada 2 değer kazanıyor. senin mankafalarin ülkesinde yüzde 12 değer kazandı Man.

9
1
yanıtYanıtla
MuhtarMobil-IOS:

Çalın çırpın hazineyi boşaltın sonra dolar lazım diye doları yükseltin.Nerde lan hazinede ki paralar?

6
0
yanıtYanıtla
a.a.:

ithalatı ve ihracatı artık dolarla değil türk parası ile yapalım. kabul eden ülkelerden mal alalım. yada mal satalım. amerikalılar açığa bastıkları dolar denilen kağıtlarla dünyayı ele geçirdiler her kar getiren fabrikayı aldılar ama dolarların karşılığı yok. kağıt ile dünyayı ele geçirdiler.

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title