Haberler

Merkez Bankası'nın Dolara Sözlü Müdahalesi Kısa Süre İşe Yaradı

Güncelleme:

Merkez Bankası'nın piyasayı yatıştıran açıklamasının etkisi kısa sürdü ve dolar yeniden 2.4480 lira ile rekor düzeye tırmanarak 2.45 liraya dayandı.

Doların öğle saatlerinde 2.4456 lira ile rekor kırmasının ardından Merkez Bankası'ndan yapılan "Para Politikası duruşuna ilişkin basın duyurusu" başlıklı açıklamada, şöyle denildi:
"Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir. TCMB bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir."

SÖZLÜ MÜDAHALE KISA SÜRE İŞE YARADI

Merkez Bankası'nın açıklaması doların hızlı çıkışını frenledi ve açıklama öncesi 2.4420 lirada olan dolar biraz geriye çekilerek, 2.42 lira düzeyine kadar indi. Ancak, Merkez'in frenlemesi uzun süreli olmadı ve yeniden tırmanışa geçen dolar 2.4480 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 2.44 – 2.45 lira aralığında hareket ederken, euro da 2.7590 – 2.7610 düzeyine çıktı; yarı yarıya iki para biriminden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.60 düzeylerine kadar çıktı.

NEDEN TL DAHA ÇOK DEĞER KAYBETTİ?

Bankacılar, son günlerde TL'nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybetmesinin nedeninin siyasilerin talepleri ardından TCMB'nin erken bir faiz indirimi yönündeki istekliliği olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (19)

TüccarMobil-ANDROID:

lan oğlum batiyoruz be hala Zeybekci midir nedir endişe gerek yok diyorsun manyak misin nesin

20
2
yanıtYanıtla
12 yıldır şansla buraya geldikleri belli:

Eyy merkez bankası demekle faizin düştüğü nerde görülmüş ? Faizi zorla düşürürsen döviz fırlar. Para sahibi istediği faizi alamazsa parasını çeker buda dövizin yükselmesine sebep olur. Bu basit kuralı bile bilmiyorlar. Ekran karşısında populizm yapıyorlar

18
2
yanıtYanıtla
alperenm@m.m:

Kardeşim onların partizanlari senin yazdıklarını anlamadığını bildiği için yaptığı en iyi isi yapıyor tribüne oynuyor

yanıt0
yanıt0
HAYAL DI GERÇEK OLDUMobil-ANDROID:

yıl 2010 dolar kuru 1.300 yıl 2015 dolar kuru 2.45 bunun adı develasyon dur. ekonimi programı tokezlemistir allah yardımcımız olsun

15
2
yanıtYanıtla
ESKİ AKPLIMobil-ANDROID:

lan Güneydoğu sizin bu ülkeye her tarafiniz zarar bide olmayan aklını kendine sakla

6
3
yanıtYanıtla
kurt bey:

dolar alarak yükseltmeye çalışanları takibe alın kimlerin bu oyunu oynadıgı ortaya çıkar

8
1
yanıtYanıtla
ramazan:

çok bilmiş tayyip, mrkz bankasınada müdahale ettin al sana zarar veriyorsun ülkeye.

6
3
yanıtYanıtla
kim:

Hiristiyan kulubü 10 yildir çikmazin içerisindedir. Euro`su olanlara uyari ! Euro`nun bir yil içerisinde sonu gelecek, sifira inecek ve HIRISTIYAN KLUBÜ DE DAGILACAKTIR.

2
5
yanıtYanıtla
TÜRKİYEMobil-ANDROID:

Bu Zeybekci gitsin Zeybek oynasın boyunu görelim geri zekalı adam bide alay ediyor endişeye gerek yok muş

7
0
yanıtYanıtla
Yeşil Yeşil Mobil-ANDROID:

Bizim gibi gelişmemiş ülkelerde ekonomi çok hassas bir konu;O yüzdedirki devleti yönetenlerin bin düşünüp bir karar vermesi gerekirken ağzı olan çıkıp bir ileri iki geri konuşarak merkez bankasını baskı altına almalarının doğal sonuçudur.Hükümet merkez bankasını rahat bırakmadığı sürece adamlar doğru yapmaya çalışsada...yanlış karar alacaklardır.

4
2
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title