Haberler

Merkez Bankası'nın Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Değişmedi

Merkez Bankası, 2014 yılı sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. 2014 yılı 3. Enflasyon Raporu'nda enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktasının yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.7 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Merkez Bankası, 2015 yılı sonunda ise enflasyonun, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti .

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2014 yılı 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Ankara'da Merkez Bankası binasında gerçekleştirilen toplantıda para politikası kararlarına temel oluşturan iktisadi görünüm ile makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında küresel iktisadi görünüme değinen Başçı, yılın ikinci çeyreğinde, uzun süren küresel belirsizlikler sonrasında, finansal oynaklıkların azaldığını ve likidite koşullarında iyileşmeler yaşandığını vurguladı. Bu dönemde risk iştahının olumlu seyrettiğini ve gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarındaki zayıflama eğiliminin tersine döndüğünü gözlediklerini söyleyen Başçı, "Yakın dönemde, Amerika Merkez Bankası (Fed) destekleyici politikalarına uzun süre devam edeceğini açıklayarak uzun vadeli faiz beklentilerini düşürdü. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faiz oranlarını indirdi ve yeni bir nicel genişleme programını duyurdu. Bu gelişmeleri küresel likidite koşullarında iyileştirici yönde etki yapan önemli faktörler olarak sayabiliriz. Ilımlı seyretmeye devam eden küresel büyüme görünümü ve risk iştahındaki olumlu seyrin önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını desteklemeye devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

-"MAKROEKONOMİK DENGEDE İYİLEŞME, İKİNCİ YARIDA DA DEVAM EDECEK"-

Türkiye'ye yönelik bozulan risk algılarının Ocak ayındaki güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırma sonrasında olumlu yönde gelişmeye başladığına dikkat çeken Başçı, iç ve dış belirsizliklerdeki azalışlarla birlikte risk primi göstergelerinde ikinci çeyrekte kayda değer bir iyileşme gözlediklerini söyledi. Yılın ilk yarısında iktisadi faaliyetin ılımlı büyüme eğilimini korurken, net ihracat artışının büyümeye olumlu katkıda bulunduğunu ifade eden Başçı, bu çerçevede, cari işlemler açığında önemli bir iyileşme yaşandığının altını çizdi. Enflasyon üzerinde gözlenen kur etkisinin ikinci çeyrekten itibaren azalmaya başladığını ve temel enflasyon eğilimlerinde iyileşmeler gözlendiğini ifade eden Başçı, "Makroekonomik dengelerde gözlediğimiz bu iyileşmelerin; para politikasındaki sıkı duruşumuz, alınan makroihtiyati önlemler ve yurt dışı talepteki toparlanmanın katkıları ile yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünmekteyiz" dedi.

-"28 OCAK'TA YAPILAN PARASAL SIKILAŞTIRMA GÜÇLÜ VE ÖNDEN YÜKLEMELİ"-

Başçı, 28 Ocak'ta yaptıkları parasal sıkılaştırmanın güçlü ve önden yüklemeli olduğunu söyleyerek, 28 Ocak'tan bu yana geçen süreçte risk primlerinde düşüşler, küresel likidite koşulları iyileşmeler ve enflasyon eğiliminde düzelmeler kaydedildiğini vurguladı. Döviz kurunun enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin de azalmaya başlaması ile birlikte Merkez Bankası olarak son dönemde ölçülü oranlarda faiz indirimlerine gittiklerini vurgulayan Başçı, ilk olarak Nisan Para Politikası Kurulu toplantısında, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 15'ten yüzde 13.5'e indirdiklerini vurguladı. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında da bir hafta vadeli repo faiz oranında sırasıyla 50, 75 ve 50'şer baz puan indirimlere gittiklerini ifade etti.

Yapılan bu faiz indirimlerine karşın para politikasındaki sıkı duruşun devam ettiğini vurgulayan Başçı, şunları kaydetti:

"Son dönemde gerek risk göstergelerinin iyileşmesi ve gerek küresel likiditenin artmasına bağlı olarak uzun vadeli faizlerde düşüşler gözledik. Uzun vadeli faizler ile TCMB fonlama faizi arasındaki farkı ele aldığımızda ise, bu farkın sıfıra yakın seyretmeye devam ettiğini görüyoruz. Benzer bir şekilde uzun ve kısa vadeli piyasa faizleri arasındaki farkın da geçmiş yıllar ortalamasının oldukça altında seyrettiğini görüyoruz. Mevcut durumdaki bu göstergelerin para politikasındaki sıkı duruşu ifade ettiğini söyleyebiliriz."

-"TÜRK LİRASINDAKİ OYNAKLIK BENZER ÜLKELERE KIYASLA DAHA ÇOK AZALDI"-

Küresel finansal belirsizliklerin arttığı 2013 Mayıs ayından 2014 yılı başına kadar geçen dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi Türk Lirasında da değer kayıpları ve ima edilen kur oynaklıklarında artışlar gözlediklerini söyleyen Başçı, Ocak ayı sonunda uyguladığımız güçlü para politikası sıkılaşması sonucunda ise risk algısında bir iyileşme yaşandığını bildirdi. Türk lirasındaki değer kaybının bir kısmının geri alındığını ve ima edilen oynaklıkta düşüş kaydedildiğini ifade eden Başçı, yakın dönemde de iç ve dış belirsizliklerin azalması ve para politikasındaki sıkı duruşu ile Türk lirasındaki oynaklığın benzer ülkelere kıyasla daha çok azaldığını ifade etti.

-"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE DESTEK ADINA KREDİLERİN BÜYÜME HIZLARI DAHA MAKUL SEVİYEYE GELDİ"-

Son dönemdeki piyasa koşullarındaki iyileşme sonucunda bankacılık sektörünün fonlama maliyetleri azaldığına dikkat çeken Başçı, bu azalmanın hem tüketici hem de ticari kredi faizi oranlarına yansıdığını bildirdi. Kredi faizlerindeki azalmaya karşın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı makro ihtiyati kararların da etkisi ile tüketici kredilerinin büyüme hızlarının geçmiş yılların ortalamasının oldukça altında seyrettiğini belirten Başçı, " Ticari kredilerin büyüme hızında ise geçmiş yıllara kıyasla bir miktar düşüş gözlüyoruz fakat büyüme hızları güçlü seyrini korumaktadır. Makro finansal istikrarı, dengelenme sürecini ve enflasyondaki düşüş eğilimini desteklemek adına hem tüketici kredilerinin hem de ticari kredilerin büyüme hızlarının daha makul seviyelere gelmiş olmasının önem arz ettiğini vurgulamak isterim."

-"GIDA FİYATLARINDA YAŞANAN ARZ ŞOKLARI SONUCUNDA ENDEKS, TARİHİNİN EN OLUMSUZ İKİNCİ ÇEYREĞİNİ YAŞADI"-

Başçı, konuşmasında enflasyon tahminlerine temel oluşturan makroekonomik görünüme ve varsayımlara da değindi. 2014 yılının ikinci çeyreğinde yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 9.16 oranına yükselirken işlenmemiş gıda ve tütün dışı enflasyon yüzde 9.09 oranında gerçekleşerek Nisan Enflasyon Raporu ile uyumlu gerçekleştiğini söyleyen Başçı, yılın ikinci çeyreğinde enflasyonda kaydedilen yükselişte ana unsurlar gıda ve temel mal fiyatlarındaki artışlar olduğunu vurguladı. Gıda fiyatlarında yaşanan arz şokları sonucunda endeks, tarihinin en olumsuz ikinci çeyreğini yaşadığını belirten Başçı, "Temel mallar grubunda ise dayanıklı tüketim malları fiyatları bu çeyrekte geriledi. 2013 yılının ikinci yarısından itibaren Türk lirasında gözlediğimiz değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisi, bu çeyrekle birlikte en yüksek düzeyine ulaşmış oldu. Böylece çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonundaki yükseliş sona erdi" diye konuştu.

-"SIKI PARA POLİTİKASI LE ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ DE KONTROL ALTINDA TUTMAK MÜMKÜN OLACAKTIR"-

Yılın ikinci çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış eğiliminin yavaşladığını ve yayılım endekslerinde düşüş gözlendiğini ifade eden Başçı, bu dönemde dolar cinsinden ithalat fiyatlarının yatay seyrettiğini ve Türk lirasındaki güçlenmenin de etkisiyle, gıda ürünleri dışında kalan maliyet unsurlarında ılımlı bir seyir izlendiğini vurguladı. Dolayısıyla hem enflasyonun ana eğilimine hem de fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergelerde ilk çeyreğe kıyasla bir iyileşme kaydettiklerini söyleyen Başçı, şunları kaydetti:

"Enflasyon görünümünün, iktisadi faaliyet, döviz kurları ve gıda fiyatlarına bağlı olarak şekilleneceğini ve önümüzdeki dönemde tüketici enflasyonunun aşağı yönlü bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Tüketici enflasyonundaki düşüşü, hem fiyatlama davranışlarındaki kısmi iyileşmenin, hem de özel kesim nihai yurt içi talebinde öngörülen ılımlı seyrin destekleyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, sıkı para politikası duruşumuz ile enflasyon beklentilerini de kontrol altında tutmak mümkün olacaktır. "

-"ENFLASYONUN DÜŞÜŞ HIZINI SINIRLAYAN TEMEL FAKTÖR GIDA FİYATLARI"-

Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunun altını çizen Başçı, gıda fiyatlarının hem olumsuz arz şoklarının etkisi hem de döviz kurunun yansımalarıyla belirgin bir artış eğilimi gösterdiğini vurguladı. Bu bağlamda 2013 yılının ikinci yarısından itibaren TÜFE ile gıda dışı TÜFE'nin yıllık enflasyonlarında kayda değer bir farklılaşma da gözlediklerini söyleyen Başçı, "Bu farklılaşma son aylarda arz yönlü faktörler nedeniyle, mevsimsellikten arındırılmış artış eğilimleri dikkate alındığında, daha belirgin hale geldi. Çekirdek enflasyon göstergelerinden I endeksinin eğilimine baktığımız zaman da para politikasındaki sıkılaşma sonrasındaki dönemde önemli bir iyileşme görmekteyiz. Hem gıda dışı enflasyonun hem de I endeksi çekirdek enflasyonunun mevsimsellikten arındırılmış eğilimleri yıllık olarak yüzde 5 seviyesinin altına gerilemiş durumda" diye konuştu.

-"YURT İÇİ GIDA FİYATLARINDAKİ YAKIN DÖNEM GERÇEKLEŞMELER, ULUSLARARASI GIDA FİYATLARINDAN AYRIŞMIŞ DURUMDA"-

Başçı, yurt içi gıda fiyatlarındaki yakın dönem gerçekleşmelerin, uluslararası gıda fiyatlarından önemli derecede ayrışmış durumda olduğunu vurguladı. Yılın ilk çeyreğinde arz yönlü olumsuz gelişmeler nedeni ile yurt dışı gıda fiyatları artış gösterdiğine dikkat çeken Başçı, "İkinci çeyrekte ise bu olumsuz gelişmelerin azalması ile yurt dışı gıda fiyatları tüm yükselişini geri aldı ve son bir buçuk yıldaki en düşük seviyesine geriledi. Yurt içi fiyatlar da ilk çeyrekte yurt dışı fiyatlar ile beraber yükseldi. Fakat ikinci çeyrekte, yurt dışı fiyatlardaki önemli düşüşlerin aksine, yurt içi gıda fiyatlarında artışlar gözlemeye devam ettik" dedi.

-"İKİNCİ ÇEYREKTE CARİ İŞLEMLER AÇIĞINDAKİ İYİLEŞMENİN BELİRGİNLEŞEREK DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ"-

Başçı, enflasyon tahminlerine temel oluşturan iktisadi faaliyet gelişmelerini ve kısa vadeli görünüme yönelik açıklamalarda da bulundu. 2014 yılı ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerine göre talep gelişmeleri Nisan Enflasyon Raporu'nda ortaya koyduğumuz görünümle büyük ölçüde uyumlu gerçekleştiğini belirten Başçı, kur ve finansman koşulları ile beklentilere görece daha duyarlı olan dayanıklı tüketim malları harcamalarının ve özel sektör makine-teçhizat yatırımlarının bir önceki çeyreğe göre gerilediğini belirtti. Dayanıklı dış tüketim malları harcamaları ile özel sektör inşaat yatırımları ise bir önceki çeyreğe göre artış kaydettiğini söyleyen Başçı, "Bu dönemde, kamu harcamaları artış eğilimini korudu ve net ihracat büyümeye önemli katkıda bulundu. Böylece, GSYİH artarken nihai yurt içi talep yatay bir seyir izledi. 2014 yılının ikinci çeyreğine dair harcama tarafına ilişkin veriler, özel tüketim ve özel inşaat yatırımları ile kamu harcamalarında ılımlı artışa işaret ediyor. Bunun yanında özel sektör makine teçhizat yatırımlarında ise zayıf bir seyir görüyoruz. Tüketim malları değerlendirildiğinde üretimdeki ılımlı artışın, ihracattaki yüksek artış eğiliminin katkısıyla devam ettiğini, ithalatın ise daha yatay bir seyir izlediğini görüyoruz. İhracat kaynaklı üretim artışı ekonominin genelinde görülmektedir. Nitekim dış ticaret verilerine baktığımızda, altın hariç ihracat artmaya devam ederken, altın hariç ithalatın üst üste iki çeyrektir gerilediğini görüyoruz. Böylece, dış ticaret gelişmeleri büyümeyi desteklemeye devam etti ve cari işlemler dengesinde yıl başından itibaren önemli bir iyileşme gözledik. Bu çerçevede, ikinci çeyrekte cari işlemler açığındaki iyileşmenin belirginleşerek devam etmesini, iktisadi faaliyetin ise ılımlı şekilde artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

-"YILIN İKİNCİ YARISINDA İKTİSADİ FAALİYET TOPARLANMAYA DEVAM EDECEK"-

Başçı, iç ve dış belirsizliklerdeki azalışın, tüketici güveninde ilk çeyreğe göre gözlenen iyileşme ve küresel ekonomideki toparlanma eğilimi ile birlikte yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin toparlanmaya devam edeceği öngörüsünde bulunduklarını bildirdi. Para politikasındaki sıkı duruş ve makro-ihtiyati tedbirlerin etkisiyle toparlanmanın kademeli ve ılımlı olacağını tahmin ettiklerini belirten Başçı, "Bu çerçevede, yurt içi talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde destek vermesini ve cari açıkta gözlenen iyileşmenin devam etmesini beklemekteyiz. Yakın dönemde yaşanan jeopolitik gelişmeler ise, gerek doğrudan ticaret kanalıyla gerekse petrol fiyatları kanalıyla büyüme ve dengelenme süreci açısından aşağı yönlü riskler oluşturabilecektir" dedi.

-"GIDA FİYATLARINDAKİ YIL SONU ENFLASYON VARSAYIMINI YÜZDE 9 SEVİYESİNDE TUTTUK"-

Başçı, enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatları da önemli rol oynadığını belirterek, yılın ikinci çeyreğinde petrol fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporu'ndaki öngörülerinin bir miktar üstünde, ithalat fiyatlarının ise bir miktar altında gerçekleştiğini vurguladı. 2014 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımını yukarı, ithalat fiyatları varsayımını ise aşağı yönlü güncellediklerini açıklayan Başçı, mevcut görünüm altında petrol fiyatları ve ithalat fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon açısından birbirini dengelediğini değerlendirdiklerini ifade etti. Bu çerçevede yıl sonu enflasyon tahminleri üzerinde yurt dışı fiyatlar kaynaklı herhangi bir güncelleme yapmadıklarının altını çizen Başçı şunları söyledi:

"Gıda fiyatlarındaki yıl sonu enflasyon varsayımını Nisan Enflasyon Raporu'nda olduğu gibi yüzde 9 seviyesinde tuttuk. Fakat ikinci çeyrek sonu itibarıyla gıda enflasyonunun bu varsayıma göre çok yüksek bir seviyede olduğunu görüyoruz. Yurt içi fiyatları yurt dışı fiyatlara göre yüksek oranda artan tarım ürünlerinde aktif bir dış ticaret politikası ile gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü risklerin sınırlandırılabileceğini değerlendiriyoruz. Orta vadeli tahminlerimizi üretirken vergi ayarlamalarının ve yönetilen, yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünümü esas aldık. Dolayısıyla, yıl sonu enflasyon tahminimizde maliye politikasından kaynaklanan bir güncelleme yapmadık. Maliye politikasının duruşu için ise her zaman olduğu gibi Orta Vadeli Program projeksiyonlarını temel aldık. Bu çerçevede, temkinli mali duruşun devam edeceğini ve faiz dışı harcamaların kontrol altında tutulacağını varsaydık."

-YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 7.6-

Orta vadeli tahminlerimizi oluşturulurken getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini ve küresel likidite koşullarında yaşanan iyileşmenin korunacağını varsaydıklarını belirten Başçı, ayrıca, alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısı ile yıllık kredi büyüme oranının 2014 yılının sonuna doğru yüzde 15 düzeyinde istikrar kazanacağı bir çerçeveyi esas aldıklarını bildirdi. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere, yüzde 6.7 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı, "2015 yılı sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında yer alıyor. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" dedi.

Yıllık enflasyonun döviz kurundan kaynaklanan maliyet baskılarının gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir nedeniyle yıl sonunda yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı açıklamalarına şöyle devam etti:

"İthalat fiyatlarındaki ılımlı seyir, döviz kurunun birikimli etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkması ve özel kesim nihai yurt içi talep koşullarındaki zayıflığın etkisiyle enflasyonun düşmeye başlamasını ve yıl sonunda yüzde 7.6 düzeyine inmesini bekliyoruz. Sonuç olarak, 2014 yıl sonu enflasyon tahminimizi Nisan Enflasyon Raporu'nda olduğu gibi 7.6 seviyesinde sabit tuttuk."

-İKİNCİ ENFLASYON RAPORU TAHMİNLERİ-

Merkez Bankası 30 Nisan'da açıkladığı ikinci Enflasyon Raporu'nda bir önceki rapor dönemine göre 1 puan yukarı yönlü güncellemişti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2014 sonunda enflasyonun orta noktasının yüzde 70 olasılıkla yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirmişti. 2015 sonu tahmininin ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında yer aldığını ifade eden Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını dile getirmişti.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Abd Merkez Bankası Merkez Bankası Erdem Başçı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title