Haberler

Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine ilişkin, "Türkiye'nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine ilişkin, "Türkiye'nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez Bankası 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır" ifadelerini kullandı.

Çağlar, TCMB'nin faiz indirimi kararına yönelik yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez Bankası 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır. Üretici için elzem olan şey düşük faizli finansman bulmaktır. Merkez Bankası'nın bu küçük adımını, bu yönde atılmış bir çaba olarak görmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın keskin faiz artırımlarının ardından geçen yılın ekim ayından bu yana politika faizini toplamda sadece 75 baz puan indirdiğini belirten Çağlar, şunları şunları kaydetti:

"Bunun adı kepçeyle alıp, kaşığın ucuyla vermektir. 25 baz puanlık son indirim üretim çarklarının hızlı dönmesine yetmez. Türkiye'de paranın teorisi ve ticaretin pratiği arasında bir uçurum meydana geldi. Merkez Bankası ayrı gemide, üreten kesim yani bizler ayrı gemide değiliz. İstanbul iş dünyasının temsilcisi olarak Merkez Bankamızdan elini taşın altına koyan insanlarla, yani reel sektörle bir an önce bir araya gelmesini, onların taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamasını tavsiye ediyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İbrahim Çağlar Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title