Haberler

Merkez Bankası'nın 2015 Enflasyon Öngörüsü Yüzde 5.5 (5)

(başçı'nın sorulara yanıtları eklendi.

(başçı'nın sorulara yanıtları eklendi.)

Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki keskin düşüşlere bağlı olarak, Ekim enflasyon raporunda yüzde 6.1 olan 2015 yıl sonu enflasyon tahminini, yılın ilk enflasyon raporunda 0.6 puan aşağı yönlü güncelleyerek yüzde 5.5 olarak belirledi. Merkez, gıda fiyatlarında 2015 yıl sonu enflasyon varsayımını ise yüzde 9.0 olarak korudu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu sunmak için düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere, yüzde  4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.0 olmak üzere, yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında ve orta vadede ise yüzde 5.0 düzeyinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Enflasyonda yılın ilk çeyreğinde belirgin bir iyileşmenin olacağını da öngören Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015'te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasında yüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor. İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Enflasyonun 2015 yılındaki seyrini baz etkisi belirleyecek, Ağustos'a kadar bu etki düşürücü yönde gelir kanalında hafif artırıcı yönde olacak. Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak."

"TEMKİNLİ YAKLAŞIM SÜRECEK"

Başçı sunumda, orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileneceği ve getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir çerçeve esas alındığını anlattı ve "Alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015 yılında devam edeceği değerlendiriliyor" dedi.

"EN ÖNEMLİ GELİŞME PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ"

Yakın dönemde enflasyon dinamiklerini etkileyen en önemli gelişmenin petrol fiyatlarında yaşanan belirgin düşüş olduğunun altı çizilen Merkez Bankası enflasyon raporunda, "Bu düşüş doğrultusunda, enerji grubunun yıllık enflasyonu önemli oranda azaldı ve yıl sonunda sıfırın altına geriledi. Düşen petrol fiyatları kaynaklı olumlu maliyet gelişmeleri aynı zamanda çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye katkı yapıyor" denildi. Yılın son çeyreğinde enflasyon üzerinde petrol fiyatlarının düşüş yönlü etkisinin "açık bir biçimde" gözlendiği de vurgulanan raporda, şu saptamalar yapıldı:

PETROL HİZMETLERİ DE OLUMLU ETKİLEDİ

"Enflasyon beklentilerinde uzunca bir sürenin ardından belirgin bir iyileşme yaşanmış ve petrol fiyatlarının genel enflasyon düzeyine olumlu etkisi başta hizmetler olmak üzere birçok alt gruba olumlu yansıdı. Bu çerçevede özellikle yılın ilk çeyreğinde tüketici enflasyonunda belirgin bir iyileşme olacağı ve enflasyonun yılın ortalarında hedefle uyumlu seviyelere gerileyeceği öngörülüyor."

EKONOMİK BÜYÜME YAVAŞ

Ekonomik büyümeye ilişkin verilerin, Ekim Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünüme kıyasla daha zayıf gerçekleştiğine de işaret edilen raporda, "Milli gelir bileşenleri üretim yönünden incelendiğinde, olumsuz hava koşulları nedeni ile tarım katma değerinde yaşanan daralmanın milli gelirin düşük oranlı büyümesinde önemli bir

faktör olduğu görülüyor. Harcamalar yönünden bakıldığında, üçüncü çeyrekte nihai yurt içi talep ilk yarıdaki düşüşünü telafi ederek 2013 yılı son çeyrek seviyesinin bir miktar üzerinde gerçekleşti" denildi.

"İÇ TALEPTE TOPARLANMA ILIMLI OLACAK"

2015 yılında iç talebin ılımlı şekilde toparlanmasının beklendiğine de işaret edilen raporda, "Dış talebin ise zayıf seyrini koruması beklenmektedir" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"Hava ve yağış koşullarına bağlı olarak tarım katma değerinde beklenen düzeltme büyümeyi destekleyecek bir faktör olacaktır. Ancak, dış talep kaynaklı olmak üzere büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede, 2015 yılında talep koşullarının hem enflasyondaki düşüş sürecini hem de, dış ticaret hadlerindeki iyileşme ve makroihtiyati tedbirlerin katkıları ile birlikte cari açıktaki iyileşmeyi destekleyemesi bekleniyor."

"KUR ETKİSİ AZALMAYA DEVAM EDECEK"

Enflasyonda beklenen belirgin düşüşte birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceğinin de öngörüldüğü raporda, "Enflasyonun 2015 yılı içindeki seyrinde ise baz etkileri belirleyici olacak. Ağustos ayına kadar baz etkilerinin yıllık enflasyonu düşürücü yönde, yılın geri kalanında ise artırıcı yönde olacağı tahmin ediliyor.Bu çerçevede yıllık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar düşüşünü sürdüreceği, son çeyrekte ise baz etkisiyle bir miktar yükselerek yüzde 5.5 seviyesine geleceği öngörülüyor" denildi.

BAŞÇI'NIN SORULARA YANITLARI

Başçı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi ile ilgili Merkez Bankası'na yönelik sözleri hakkındaki soruyu yanıtlarken, "Siyasi söylemler özellikle Merkez Bankası bağımsız ise mutlaka bunları duyarsınız. Bazen daha alt ve orta düzeyde bazen de üst düzeyde...bazen en üst düzeyde bunları duyarsınız" dedi ve ekledi:

"Ama burada önemli olan şudur. Her ifadede bir hakikat payı vardır. Bu neden söyleniyor ve teknik bir sebebi var mı? Oradan bizim almamız gereken birşey var mı? Bunların hepsini dikkatli bir şekilde dinleriz ama otururuz arkadaşlamız ile birlikte, teknik birimlerimizin değerlendirmeleri çerçevesinde 'enflasyonu düşürücü politika nedir?' onu ele alırız. Türkiye için en büyük avantaj enflasyonun düşmesi olur. Pekçok ülke bugün enflasyonun düşmesini istemiyor. Çünkü enflasyon sıfırın altına doğru gidiyor. Türkiye'de ise hedefe doğru yaklaşıyor. Onun için biz enflasyonunu düşmesini isteriz. O yüzden faiz indirimlerinde görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ona göre adım atalım. O şekilde temkinli bir politika ile bu enflasyonun düşmesi mümkün. Reel faizlerinde buna uyum sağlayacak şekilde artı bölgede ama düşek olarak gerçekleşmesi son derece mümkün Türkiye için."

"MB'NİN BAKANLAR KURULU'NA BRİFİNG VERMESİ KANUNDA YAZILI"

"Devlet yetkilileriyle, hükümet yetkilileriyle ve özellikle Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası'nın toplanması söz konusu olabilir mi ?" sorusuna da Başçı, "Bunları rutin olması zaten kanunda yazılmış. Yılda 2 defa Bakanlar Kurulu'na Merkez Bankası'nın brifing vermesi. Onun dışında dünyada sıradışı bir gelişme olursa bizim telefon açıp Başbakanımızdan randevu isteyip gidip durumu arz etmemiz mutlaka gerekir. Bizim görevim diye düşünüyorum çünkü hükümete danışmanlık görevimiz var" dedi.

Başçı, "Avrupa Merkez Bankası'nın kararı Perşembe günü açıklandı ve hemen akşamına ben Başbakanımızdan randevu istemiştim. Onu değerlendirdik Davuos'ta. Başbakanımız benzer brifingleri Cumhurbaşkanımıza vermemizin faydalı olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

"Nitekim bu geçmişte yapıldı. Merkez Bankası kamuoyuna duyurmadan Cumhurbaşkanlarına geçmiş dönemlerde brifing verir. ya talep gelir yada biz kendimiz 'Bilgi vermemiz de fayda var' deriz. Çünkü çok önemli gelişmeler yurt dışında oluyor. Gene olabilir ve olmasına mani herhangi birşey yok. Buna da hazırlıklıyız her zaman için. Ne zaman uygun görürlerse." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Merkez Bankası Erdem Başçı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title