Haberler

Merkez Bankası faiz indirimi beklentiler dahilinde

Güncelleme:

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını değerlendirdi.

İşte Enver Erkan'ın yazısı:

Merkez Bankası, Sn. Murat Çetinkaya başkanlığındaki Nisan ayı PPK toplantısında faiz koridoru üst bandı olarak bilinen gecelik borç verme faizini 50 bps indirerek yüzde 10 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizlerini ise sabit bırakmayı tercih etti. Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL'de ise değer kazancı görüldü.

Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünya genelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed'in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirmiştir.

Ancak bunlar tabii ki tamamen ve kalıcı bir şekilde iyileşme koşullarını sağlamıyor. Merkez Bankası şu an sıkı para politikası uygulamaya devam etmekle beraber biraz daha güvercin tarafta duruyor. Ve faiz indirimleri de küresel konjonktürün izin verdiği ölçüde. Çekirdek enflasyon da yukarıda kalmaya devam etmektedir. Yani enflasyon şartı da aslında tam sağlanabilmiş değildir. Fakat iyimser koşullardan dolayı, bu hamle piyasa tarafından olumlu algılanacaktır. Özellikle faiz duyarlılığı yüksek varlıklarda pozitif yönde hareket görebiliriz.

Faiz indirimi üst bantta sınırlı kalmasaydı ya da daha yüksek bir oranda yapılsaydı TL'de değer kaybına ve kurlarda yukarı yönlü harekete neden olabilirdi. Dış finansman ihtiyacı olan kırılgan bir ekonomimiz var. Sıkı para politikasını geniş resimde uygulamaya devam etmeli, keskin bir sapma yaşamamalıyız. Yarıyıl sonundan itibaren ABD Merkez Bankası Fed'in şahin bir tutum benimsemesi veya küresel ekonomiler kaynaklı olarak risk iştahındaki gerilemenin gelişen ülkelerden para çıkışına neden olması halinde Merkez Bankası'nın gerekli adımları atabilecek hareket kabiliyetinin olması gerekir. Haliyle, radikal faiz indirimleri için erken bir dönemdeyiz diyebiliriz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Murat Çetinkaya Merkez Bankası Fed Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title