Haberler

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Soruları Yanıtladı: (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, gelecek dönemde ellerindeki set çerçevesinde sadeleşme adımlarına imkanlar el verdiği ölçüde devam edeceklerini belirterek, "Bahsettiğimiz tek politika faizi çerçevesinde daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, gelecek dönemde ellerindeki set çerçevesinde sadeleşme adımlarına imkanlar el verdiği ölçüde devam edeceklerini belirterek, "Bahsettiğimiz tek politika faizi çerçevesinde daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz." dedi.

Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporunu açıklamasının ardından ekonomistlerin ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Sadeleşme koşullar elverdiği ölçüde devam edecek' sözünüz neyi kapsayacak? Geniş faiz koridorunun özellikle üst bandın TL'de volatilite arttığında çok etkili olduğu dönemler yaşadık. Sadeleşme sonucunda gidilen yerle ilgili böyle bir endişeniz var mı? Üst bant indiğinde ve volatilite arttığında enflasyonu ve TL'nin değerini nasıl belli seviyelerde tutmayı planlıyorsunuz?" şeklindeki soruya Çetinkaya, şu yanıtı verdi:

"18 Ağustos 2015 tarihli yol haritasında net bir biçimde sadeleşme çerçevesinde tek bir politika faizine geçeceğimizi, daha dar ve simetrik bir koridorun oluşturulmasını planladığımızı söylemiştik. Temel vurgumuz, bu adımları özellikle küresel finansal koşullardaki gelişmelerin, risk algısı ve finansal piyasalardaki oynaklıkların belirleyeceğini söylemiştik. Tek faktör bu olmamakla birlikte... Bu yönüyle sadeleşmede birçok faktöre bakıyoruz. En temel faktörün küresel oynaklıklardaki gelişmeler olduğunu söylemeye devam edebilirim. Bununla birlikte sadeleştirme adımlarında enflasyonu etkileyen faktörleri ve yurt içi finansal koşullar gibi faktörleri dikkate alıyoruz. Önümüzdeki dönemde de elimizdeki bu set çerçevesinde sadeleşme adımlarına imkanlar el verdiği ölçüde devam ederek, bahsettiğimiz tek politika faizi çerçevesinde daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz."

Çetinkaya, "daha önce sadeleştirme vurgusunu yaparken ABD Merkez Bankası'nın ( Fed ) politika normalleşmesine atıfta bulunuyorduk. TCMB, Fed'in politika normalleşmesine başladığında, sadeleştirme sürecinin başlayacağını söylüyordu. Ancak son dönemde Fed bu konuda çok temkinli. Biz bu noktada sadeleştirmeyi hızlandırdık. Fed'in parasal normalleşmesi ve bizim sadeleştirme sürecimiz arasındaki ilişkiyi bir daha açıklar mısınız?" sorusu üzerine, son 5 yılda yüksek küresel oynaklıklar ve sıra dışı para politikalarının oluşturduğu belirsizlikler çerçevesinde araç setini genişlettiklerini ve faiz koridorunu etkili bir biçimde kullandıklarını söyledi.

"Sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamı ortak bir görüşte"

TCMB Başkanı Çetinkaya, sermaye akımlarının farklı yön ve seyir izlediği dönemlerde farklı risklerle karşılaşıldığında faiz koridorunun etkin bir şekilde kullanıldığını gördüklerini ve faydalarından da emin olduklarını belirterek, "Ancak para politikasının artık daha sade ve öngörülebilir olmasının bize sağlayacağı katkının daha fazla olacağı kanaatiyle, küresel şartların ve diğer faktörlerin buna imkan tanıması nedeniyle sadeleşme sürecini başlattık." şeklinde konuştu.

Burada iki yolun tercih edilebilir olduğuna işaret eden Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurul üyeleri ortak bir değerlendirme yapabilir ve tek bir politika faizi belirlenir, çevresinde dar bir koridor oluşturulur ve bu yolla para politikası yeni bir döneme geçmiş olurdu. Ancak biz bu dönemde yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri de takip ederek kademeli bir sadeleşme süreci yaşayacağımızı söylemiştik. Onunla ilgili adımlarımızı da atmaya başladık. Bununla birlikte biz önümüzdeki dönemde tek bir politika faizinin, daha dar ve simetrik bir faiz koridorunun olası değişik risk senaryolarında bizim açımızdan elimizdeki diğer enstrümanlarla desteklenmek suretiyle bize yeterli politika manevra alanı verdiğini ve vereceğini düşünüyoruz."

Çetinkaya, önceki yıllarda döviz piyasaları, döviz likiditesini dengeleyici unsurlar, finansal istikrarı destekleyecek makro ihtiyati çerçeve gibi birçok aracı hayata geçirdiklerini anımsatarak, bunların tamamının hala kullanılabilir durumda olduğunu vurguladı.

Bunların kompozisyonu, kullanım şekli ve ölçeğinin gelecek dönemin riskleri çerçevesinde olası farklı senaryolarda TCMB tarafından uygun bir bileşimle kullanılmaya devam edileceğine dikkati çeken Çetinkaya, "Bunu zaten adım adım yapmamızın sebebi; riskleri de görebilmek ve elimizdeki politika araç setinden mümkün mertebe tekrar emin olabilmekti. Burada rahat olduğumuzu ifade etmek isterim. Sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamının net ve ortak bir görüşü söz konusu. Bu yüzden bu adımlar önümüzdeki dönemde devam edecek. Tek politika faizinde de temel meselemiz fiyat istikrarı beklentilerimizi kontrol altında tutabilmek. Bunun da yeni çerçevede mümkün olabileceğini öngörüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Çetinkaya, tüm küresel risk göstergeleri ve oynaklıklar dahil diğer faktörlere bakarak sadeleşmeyi olabilecek en makul hızda tamamlamak hedefinde olduklarını ifade etti.

Çetinkaya, "TCMB, enflasyonun müsaade ettiği ölçüde faiz indirimlerine ya da gevşemeye devam edecek. 2009'dan sonraki dönemde reel faiz eksi seviyelerde seyrediyor. Eğer enflasyon müsaade eder ve biz de faiz indirmeye devam edersek cari açığı olan, yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyan ülkeye reel faiz vermediğimiz durumda yatırımcı gelişi bekliyor musunuz?" sorusunu ise "Yatırım kararlarının birçok faktörden etkilendiğini biliyoruz. Büyüme ve istikrar beklentileri, mali disiplin, makroekonomik dengelere dair öngörüler, para politikası duruşu, fiyat istikrarı beklentileri olmak üzere çok geniş bir set var. Geçtiğimiz dönemde de sermaye hareketlerinin yönüne sadece Türkiye ya da diğer gelişmekte olan ülkeler özelinde bile baktığınızda bu faktörlerin dönem dönem etkilerinin artıp azaldığını görüyoruz." şeklinde yanıtladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Çetinkaya Merkez Bankası Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title